День студентства у ПДУ

У Придністровському державному університеті 25 січня відбулась насичена програма заходів, присвячених до Дня студентства.

Череда урочистих подій розпочалася молебнем біля стін храму святої Татіани, який споруджується на території студентського містечка ПДУ. У святковий день учасники служби стали свідками освячення та зведення на купол хрестів. За словами Архієпископа Тираспольського та Дубоссарського Сави, вони увінчали початок університетського храму.

Священнослужитель привітав усіх присутніх зі святом та провів першу службу. «Бажаю вам та всім вашим сподвижникам допомоги Божої за молитвами мучениці Татіани. Студентству бажаю міцності сил тілесних і душевних, щоб Господь їх укріпив за їхні молитви та дарував просвіту їхньому розуму», – побажав Владика.

У святковий день Настоятель Руської Православної Церкви в Придністров’ї вшанував ректора держуніверситету Степана Берила орденом «За заслуги перед Святою матір’ю Церквою». Для всіх студентів від єпархії теж приготували подарунок – образ святої мучениці Татіани, який допомагатиме їм у навчанні.

Програма дня продовжилася проведенням круглого столу «Старт Року молоді в ПДУ ім. Т. Г. Шевченка». На конференції активісти та співробітники молодіжного відділу університету обговорили майбутні заходи, які планується реалізувати протягом нинішнього року. 2021 рік у Придністров’ї оголосили Роком молоді. За словами ректора держуніверситету, ВНЗ зробить усе можливе, щоб усі проекти та пропозиції були втілені в життя.

«Студент – це уособлення всього того цікавого, нового, яскравого, що є в нашому житті. Вам випало таке щастя: бути студентами й гідно виконувати єдину справу – вчитися та осягати складність, незвичайно сильну та глибоку гармонію цього світу. Я бажаю вам успіхів, уміння концентруватися на своїх цілях і завданнях та об’єднуватися, адже один у полі не воїн», – привітав студентство ректор ПДУ Степан Берил.

Випускники не забувають свій університет і з радістю приєднуються до масштабних святкувань, але в умовах пандемії тільки онлайн. Наприклад, колишній студент, а нині аспірант Московської юридичної академії Сергій Романов зазначив, що придністровського студента від усіх інших відрізняє вічний оптимізм.

«За час свого навчання в ПДУ я зрозумів, що навіть найфантастичніша, «божевільна» ідея має право бути. Не бійтеся висловлювати свої думки, адже саме з них, незвичайних, народжуються круті заходи. Якби мені нині дали можливість прожити ці 6 років навчання в нашому університеті, я повторив би все без змін», – розповів аспірант.

Перед Культурно-просвітницьким центром відбулась урочиста церемонія нагородження студентів, які представляють свій університет на різних місцевих і світових молодіжних майданчиках. Кращим активістам вручили заслужені нагороди – почесні грамоти ректора за високі показники в навчальній, науковій та соціально-культурній діяльності. За благородну та безкорисливу допомогу, активну діяльність студенти різних факультетів отримали грамоти за реалізацію соціального проекту «Добро навколо нас». Відзначили в цей день переможців творчого конкурсу «Визнання».

Цього дня призи одержали учасники першого Міжнародного кінофестивалю мобільного кіно «Dobro&Lubov», який проводився закладами-партнерами ПДУ та Нижньогородським державним лінгвістичним університетом імені Добролюбова. Кінофестиваль реалізовувався на кошти гранту Росмолоді. Готувати заявку допомагав Придністровський державний університет.

Переможцям і призерам вручили дипломи, статуетки та пам’ятні призи. Як знак подяки першу нагороду кінофестивалю вручили Придністровському держуніверситету, її передали ректору Степану Берилу. За його словами, усі нагороди виставлять у музеї ПДУ, де кожний охочий зможе ознайомитися з досягненнями навчального закладу. Крім того, від імені Росспівробітництва заохотили співробітників університету за високі досягнення в роботі з молоддю та з нагоди святкування Дня російського студентства.

«Студенти ПДУ традиційно стають переможцями міжнародних конкурсів. Вони успішно реалізують свої ідеї, здобувають професійне схвалення експертів», – зазначив координатор проектів Росспівробітництва Микола Журавльов.

Уперше в університеті стартував фоточелендж «Моя студентська life у ПДУ». Юнаки та дівчата викладають у соціальних мережах фотографії свого студентського життя під різноманітними хештегами. На знімках відображені найяскравіші події, пам’ятні моменти кращих років – студентства. Ця ідея захопила не тільки нинішніх студентів, але і випускників та викладачів університету.

«Ми пишаємося нашими студентами. Вони – обличчя нашої молоді, найталановитіші, розумні та здатні творити, креативні. Вони – майбутнє нашої республіки», – зазначив ректор держуніверситету на завершення свята.

Веселе свято молодості закінчилося традиційною дегустацією «Гагарінського напою», який, за студентськими легендами, «додає розуму та сил» на цілий навчальний рік.

Дарина   КУЛАКОВА.

Фото з доступних джерел.