Як правильно зробити свій вибір?

Центральна виборча комісія ПМР (ЦВК) прийняла рішення провести для старшокласників шкіл і студентів-першокурсників коледжів конкурс рефератів на актуальні громадські теми, пов’язані з виборчим правом громадян Придністров’я. Його мета – формування активної громадянської позиції нашої молоді, підвищення її правової культури.

Учасникам конкурсу пропонуються на вибір такі теми:

«Референдуми в ПМР: історія, значення, результати»;

– «Вибори – єдина гонка, в якій перемагає більшість» (Л. Пітер);

– «Як зробити свій вибір? Чи достатньо паблік і анонімних постів для формування своєї політичної волі?»;

– «Активність електорату: особиста справа кожного чи державний обов’язок?»;

– «Хто вибирає, кого вибирають: законодавчі умови набуття активного і пасивного виборчого права»;

– «Голосування не визначає ходу подій. Голосування вирішує, хто визначатиме хід подій» (Дж. Уїлл).

«Нам важливо дати поштовх до розумової діяльності, до того, щоб молода людина зацікавилася тим, як організовуються і проходять вибори, формується політична воля; щоб вона порівняла кілька прикладів виборчих кампаній, порівняла кар’єри кількох кандидатів або депутатів і результати їхньої діяльності, порівняла обіцяне ними виборцям з реально зробленим. І задумалася, як все-таки потрібно робити вибір, чим керуватися – своїми емоціями, чарівністю кандидата, його обіцянками чи його конкретними справами та досвідом», – роз’яснила журналістам мету заходу голова ЦВК Олена Городецька.

Початок конкурсу – 1 квітня 2021 року. Його закінчення – 16 квітня цього ж року, оголошене в республіці Днем молодого виборця. Реферат повинен являти собою самостійну творчу і логічно завершену працю на одну з шести тем конкурсу, що дає можливість конкурсанту проявити свої знання, аналітичні здібності та вміння аргументувати свою позицію щодо обраної теми.

«Конкурсні роботи повинні бути виконані в електронному вигляді, у форматі Word (docx). Обсяг роботи – не більше 12 сторінок, – сказано в Положенні про конкурс. – Розміри полів необхідно привести до таких опцій: верхнє і нижнє – 2,0 см, ліве – 3,0 см, праве – 1,0 см. Текст друкується шрифтом Times New Roman Cur розміром 14 пунктів, відступ зліва 1–1,25 см, міжрядковий інтервал – одинарний. Текст має бути вирівняний одночасно з лівого і правого країв».

На титульному аркуші реферату автори вказують найменування, поштову адресу організації загальної освіти, тему реферату, дані про автора (прізвище, ім’я та по батькові, клас, номер телефону), посаду, прізвище, ім’я та по батькові вчителя, який надав консультативну та методичну допомогу учневі в написанні роботи (у разі надання такої), місто, рік (зразок титульного листа є на сайті ЦВК).

Готові роботи з дотриманням усіх вимог до оформлення потрібно надіслати на пошту Центральної виборчої комісії ПМР (izbircom@cikpmr.com).

Переможці конкурсу творів, які посіли I, II, III місця, нагороджуються дипломами та цінними подарунками. Решта конкурсантів отримує сертифікат учасника. Педагоги, які надали консультативну та методичну допомогу учням у підготовці робіт, відзначаються Листами подяки ЦВК Придністров’я.

Більш докладно про конкурс рефератів ви можете прочитати на відповідній сторінці сайту ЦВК (https://www.cikpmr.com).

Iгор   ШЕВЧЕНКО.

Фото з вiдкритих джерел.