Зупинімо туберкульоз разом!

У Бендерах у рамках Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом Бендерський медичний коледж запустив молодіжну онлайн-акцію «Дихай вільно». Вона покликана підвищити знання людей про глобальну епідемію туберкульозу і посилити заходи щодо запобігання цієї хвороби. Стати її учасником міг кожен охочий. Для цього необхідно було розмістити в соціальних мережах спеціальний логотип з хештегом #ЯМогуОстановитьТуберкулез. Крім того, Управління громадських зв’язків держадміністрації м. Бендери організувало онлайн-конференцію.

Молодіжна акція «Дихай вільно» – це ще один крок у боротьбі з туберкульозом. На спеціальному логотипі зображена ромашка – символ здорового дихання. Будь-який охочий міг викласти у своїх соціальних мережах цю картинку зі спеціальним хештегом #ЯМогуОстановитьТуберкулез. Крім того, держадміністрація міста провела відео-конференцію, в рамках якої завідувач Республіканського протитуберкульозного диспансеру Тетяна Стойчева розповіла про саму хворобу та заходи її профілактики. За її словами, найважливішу роль відіграє виявлення туберкульозу на ранній стадії. «Для того, щоб перемогти цю хворобу, нам потрібно охопити максимальну кількість людей, обстежувати та виявляти хворих, тому що «невиявлені» особи, у свою чергу, ланцюжком заражають інших», –зазначила вона.

Фахівці стверджують, що кожен хворий на туберкульоз упродовж року може заразити десять і більше осіб. Щодня від цієї хвороби помирає близько чотирьох з половиною тисяч людей, ще майже 30 тисяч – заражаються знову.

У Бендерах спостерігається зниження кількості захворілих. Так, якщо у 2014-му було виявлено 104,7 випадку, то у 2019-му – 60,9. Минулого року ця кількість зменшилася до 43,5. «В умовах пандемії близько 40 % бендерчан і жителів найближчих сіл не пройшли обстеження. Тому у нас є велика небезпека, що існують невиявлені випадки туберкульозу», – підкреслила Тетяна Стойчева.

Як розпізнати хворобу, які ознаки має туберкульоз, шляхи передачі захворювання, як відбувається лікування, що мають на увазі фахівці, коли говорять про її профілактику? Ці та інші питання учасники конференції обговорили на онлайн-майданчику. В рамках зустрічі завідувач Республіканського протитуберкульозного диспансеру відповіла на запитання слухачів, яких було близько 100 осіб. У відеоконференції взяли участь також представники місцевої держ-адміністрації. Заступник глави держадміністрації з соціальних питань Світлана Познанська сказала: «У Бендерах налагоджено міжвідомчу взаємодію з соціальними та медичними організаціями, спільно проводиться велика робота в рамках зміцнення здоров’я населення та безпеки громадян. Нині ми обговорюємо таку важливу проблему, як туберкульоз – хронічне інфекційне захворювання, яке посідає одне з перших місць у світі за смертністю. Знання особливостей цієї хвороби має стати частиною медичної грамотності молодого покоління».

Зупинити туберкульоз або хоча б спробувати це зробити може кожен. Для цього потрібно бути уважним до свого здоров’я. І особливо важливо один раз на рік проходити профілактичне флюорообстеження. Це прості правила, які допоможуть врятувати життя – собі та своїм близьким.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.