Дорогами Перемоги: традиційний веломарш

Придністровські любителі спорту вшанували пам’ять наших героїв. У республіці відбулася щорічна акція, присвячена Перемозі над фашизмом у Великій Вітчизняній війні «Прапор Перемоги». Велосипедисти-любителі проїхали по всіх містах країни, де відвідали пам’ятні місця.

Ранок восьмого травня видався дощовим, для велосипедистів погода не зовсім сприятлива. Проте ніякі метеоперепони не змогли зупинити спортсменів, завадити участі в патріотичній акції. Уже кілька років поспіль любителі велоспорту напередодні Дня Перемоги організовують подібну акцію. Її суть – провезти копію Прапора Перемоги по всіх містах республіки, відвідати меморіали слави та віддати шану пам’яті героям. «Ми у ході слідування за маршрутом будемо зупинятися в пам’ятних місцях, для того щоб вшанувати пам’ять, покласти квіти, вважаємо це своїм обов’язком», – наголосив організатор велопробігу «Прапор Перемоги» Ігор Крижановський.

Стартують велосипедисти в Бендерах, а фінішують у Кам’янці. Всього спортсмени подолали понад 240 кілометрів. Цього року формат заходу дещо змінений: замість звичних п’яти днів патріотичного пробігу, був усього один. Усьому виною все та ж пандемія. «Сьогодні акція відбувається без вихованців спортшколи з міркувань безпеки. Юні спортсмени готуються до серйозних змагань, а дорослі на те й дорослі, щоб бути прикладом. День Перемоги – це велика дата, і здорово, що ми її зустрічаємо в такому бойовому дусі», – зазначив координатор проектів Росспівробітництва в Придністров’ї Микола Журавльов.

У столиці на велосипедистів з Бендер чекали ще два велоекіпажі. Одні вирушили в бік Дністровська, інші – на Григоріополь. «Від імені Посольства Росії, від імені Росспівробітництва вітаю вас усіх. Зранку побачив погоду й відразу зрозумів, що з героїчними людьми побачуся», – підкреслив Микола Журавльов.

Один з учасників велопробігу – Денис Спиридонов присвятив цю акцію своєму дідові, який був партизаном під час Великої Вітчизняної. До речі, Денис власноручно виготовив копію Прапора Перемоги для веломаршу. «Відчуваю велику гордість. Дуже приємно, коли цей прапор проїжджає через усе Придністров’я, повз проїжджають машини, зустрічаєш дуже багато небайдужих людей. Вони сигналять, просять сфотографуватися. Для мене це велика честь. І приємно, що у нас люди ставляться до цього дуже педантично і відповідально», – розповів Денис Спиридонов.

Багато учасників велопробігу проїхали сотні кілометрів, через усю республіку. Однак велолюбителі переконані, що ці навантаження ніщо в порівнянні з тим, що доводилося переживати солдатам під час війни. «Нашим дідам у ті далекі роки – коли й холод, і голод, ча-сом нестерпні, – було набагато важче», – розповів учасник велопробігу «Прапор Перемоги» Дмитро Петерман.

Подібна акція відбувається в республіці з 2017 року за підтримки Адміністрації Президента і Росспівробітництва.

Оксана   КРУК.