У школах республіки пролунав останній дзвоник

У навчальних закладах Придністров’я 31 травня відбулись урочистості з нагоди свята Останнього дзвоника: для випускників святкові лінійки стануть символом розставання з дитинством, яке відлетіло у височінь блакитного неба з кольоровими кульками та білими птахами миру…

Останній дзвоник 2020–2021 навчального року сповістив учням 4-х класів, що настало літо, пора відпочинку та фізичного розвитку і вдосконалення. Перед учнями випускних 9-х та 11-х класів він поставив неабиякий вибір: продовжити здобуття освіти чи спробувати свої сили в іншій царині.

Урочисті події на шкільних подвір’ях пройшли з дотриманням карантинних обмежень. До участі в них цього року були запрошені тільки учні 4-х, 9-х та 11-х класів, їхні рідні та педагоги. Більше пощастило закладам з малою кількістю учнів – там святкували завершення навчального року повним складом учнівського колективу.

Нагадаємо, що основними вимогами під час лінійок було дотримання педагогами, випускниками та їхніми батьками маскового режиму, а також соціальної дистанції.

Забезпечували правопорядок і контроль на пришкільних територіях міліціонери. Всього по республіці були задіяні близько 175 співробітників МВС. Державтоінспектори несли службу в безпосередній близькості до освітніх установ. Це стосується шкіл, розташованих поблизу доріг з інтенсивним рухом автотранспорту.

На шкільних подвір’ях зібралися педагоги, почесні гості, батьки, щоб сказати випускникам добрі напутні слова. У ході урочистих подій учням вручили дипломи та грамоти за перемоги в олімпіадах і творчих конкурсах.

Свято Останнього дзвоника з кожним роком стає для всіх учнів і особливо для кожного випускника все більш серйозним, вагомим і сповненим хвилювання. Останній дзвоник для них знаменує закінчення безтурботного дитинства, прощання з улюбленими вчителями, але разом з тим –нове, цікаве, доросле життя. Попереду – нелегкий вибір майбутньої професії, а позаду – рідний шкільний двір і назавжди улюблена школа, де майже все було вперше: перші оцінки, перші й, звичайно, справжні друзі.

Те, що свято в цьому році відбулося, для нинішніх одинадцятикласників – велика радість, тому що минулого року учні прощалися зі школою віртуально. Але тепер – все посправжньому.

Загалом, як розповіла нашому кореспондентові міністр просвіти Алла Ніколюк, республіка має у цьому році 389 медалістів: 289 – золотих, а срібних – 100.

У своєму Telegram-каналі Президент Вадим Красносельський зазначив: «Система освіти – один із найважливіших елементів державності, показник незалежності країни. Ми зберігаємо школи навіть у найменших селах і віддалених куточках республіки, до того ж, намагаємося розвивати інфраструктуру, поліпшувати оснащення. Придністровська освіта – якісна. Наші діти гідно представляють республіку на різних освітніх форумах і майданчиках. І багато в чому це заслуга педагогів».

Глава держави також наголосив, що онлайн-навчання не може замінити ні живе спілкування з викладачем, ні живе спілкування в колективі, ні класичну школу. За 30 років у системі освіти відбулося багато перетворень. У 2020-му педагогічне співтовариство зіткнулося з новим викликом: через пандемію в найкоротші терміни довелося переходити на дистанційне навчання. З’явилася електронна школа Придністров’я, на сьогодні розробка її вже практично завершена.

Держава дуже піклується про створення нормальних умов для навчання, наприклад, у школах зроблено ремонти, вставлені нові вікна, забезпечили їх комп’ютерною технікою, що надійшла в наші освітні організації упродовж минулого року в кількості майже 2 000 одиниць. Це дало можливість значно покращити дистанційний спосіб навчання.

Попереду у випускників справжнє випробування – доросле життя. Для них пролунав останній дзвоник, але улюблена школа завжди рада вітати своїх вихованців, радіти разом з ними їхнім успіхам і здобуткам.

Олександр   ЗАЙЧУК.

Фото: IA «Новости Приднестровья»