Реалізація соціальної політики держави

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради законодавці опрацювали низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей республіки.


Про туризм. В остаточному читанні народні обранці ухвалили зміни до Закону «Про митний тариф». Вони передбачають створення більш сприятливих умов для розвитку туризму в республіці. Тепер звільняються від мит товари, що ввозяться для реалізації туристичних проектів та фінансуються коштом державних грантів, виданих на розвиток внутрішнього, зокрема сільського туризму. Підприємці матимуть можливість ввозити необхідні товари та обладнання без додаткових витрат, що сприятиме розвитку туристичної інфраструктури. Державна підтримка спрямована на підвищення туристичної привабливості Придністров’я на внутрішньому і міжнародному рівнях.

Законопроект направлений на підпис Главі держави й набуде чинності 1 січня 2025 року.

Про підтримку педагогів. Члени вищого законодавчого органу в другому читанні розглянули зміни до Закону «Про прибутковий податок з фізичних осіб». Народні депутати Галина Антюфєєва та Олег Петрик запропонували розширити категорію «молодий фахівець», щоб педагог, який працює в навчальному закладі, але не має педагогічної освіти, також міг отримувати належне йому стандартне податкове відрахування. За чинним законодавством, воно (в розмірі 70 РР МЗП) надається молодим спеціалістам віком до 35 років включно, які вперше здобули професійну освіту, а також вперше влаштуються працювати за здобутою професією упродовж одного року від дня одержання диплома. Раніше такі податкові пільги їм не надавалися. Депутати запропонували збільшити кількість молодих фахівців, долучивши до неї осіб, які працюють у навчальних закладах без педагогічної освіти. Це, зокрема, дасть змогу закріпити молоді кадри в школі.

Про підтримку придністровських сімей. У першому читанні депутати розглянули законопроект, яким пропонується збільшити гранично допустимий вік для молодих сімей –одержувачів держсубсидії на придбання житла. Автори нововведень законодавці Олег Баєв та Сергій Писаренко запропонували надати право на субсидію, якщо вік одного з подружжя – до 40 років.

У чинній редакції Закону «Про державну підтримку молодих сімей з придбання житла» для отримання держсубсидії одному з подружжя не повинно бути 36 років. Цей віковий ценз діє з 2022 року. Раніше законом передбачався вік до 35 років. Зміни два роки тому приймалися, щоб більша кількість молодих сімей могла скористатися допомогою держави й скористатися субсидією для повної або часткової оплати кредиту та відсотків за ним під час покупки власної квартири чи будинку. З цієї причини народні обранці знову ініціювали зміни.

У випадку ухвалення законопроекту, зміни до законів «Про державну підтримку молодих сімей з придбання житла» та «Про державну молодіжну політику» набудуть чинності з 1 січня 2025 року.

Про підсумки весняної сесії. Пленарне засідання 17 липня стало останнім на VII сесії VII скликання. За період її роботи члени вищого законодавчого органу розглянули 535 питань, з яких прийнято та підписано 535 Постанов Верховної Ради ПМР. Народні обранці ухвалили в остаточному читанні 196 законів та 189 законопроектів – у першому читанні. Президент ПМР підписав 150 законів, поміж яких є й зміни та доповнення до чинного законодавства, а також нові закони в правовому полі республіки. Наприклад, Закон «Про органи внутрішніх справ ПМР». Він сприятиме ефективності професійної службової діяльності співробітників внутрішніх справ та на законодавчому рівні підвищить відповідальність за корупцію.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва в інтерв’ю журналістам прокоментувала результати роботи вищого законодавчого органу під час весняної сесії:

■ «Верховна Рада спільно з Урядом продовжила реалізацію завдань, поставлених Президентом ПМР, щодо виконання соціальної політики держави та підвищення рівня життя громадян Придністров’я. У лютому на 25 % було збільшено заробітні плати для педагогів у системах освіти та соціального захисту. А з 1 квітня усі лікувально-профілактичні заклади республіки, крім стоматології та санепідемстанції, перейшли на пілотний зарплатний проект. Заробітна плата збільшилася майже у восьми тисяч медпрацівників Придністров’я».


Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото: vspmr.org.