Спортивні здобутки бендерчан

Гарною традицією спортивного життя республіки є вшанування спортсменів і тренерів, чия спільна праця спрямована на розвиток вітчизняного спорту. У Бендерах  на початку листопада в онлайн-режимі відбулася церемонія нагородження представників міських спортивних організацій за підсумками минулорічного сезону.

З вітальним словом до спортсменів та їхніх тренерів звернувся глава державної адміністрації Бендер Роман Іванченко. «Наше місто славиться своїми спортивними традиціями. У нас культивується два десятки спортивних напрямків. У 2019 році було проведено 1 459 змагань, із них – 234 міжнародного рівня. Спортсмени завоювали 2 053 призових місця, чемпіонами стали – 715 атлетів. Хочу відзначити перемоги бендерських баскетболістів, волейболістів і футболістів. Висловлюю вдячність педагогам і тренерам, які самовіддано залучають молоде покоління до регулярних занять фізичною культурою і здорового способу життя», – сказав Роман Дмитрович.

Глава міста також розповів, що впродовж останніх років у місті розвивається спортивна інраструктура: практично з нуля було створено стадіон і басейн. Після багаторічного простою запрацював фізкультурно-оздоровчий комплекс «Північний». Успішно функціонує центр для параспортсменів. Нещодавно відчинила двері оновлена веслувальна база. Побудовано футбольні поля, з’явилися спортивні майданчики в різних мікрорайонах. Тепер, за словами глави, потрібно правильно задіяти всі ці об’єкти: йдеться про те, щоб залучити для занять спортом і фізкультурою якнайбільшу кількість людей, особливо молоді.

Від імені профільної Держслужби тренерсько-викладацький склад і спортсменів привітала заступник начальника відомства Неллі Телятинська: «Спорт і фізична культура посідають важливе місце в життєдіяльності нашої держави. Завдяки підтримці керівництва республіки та держадміністрації Бендер спорт розвивається швидкими темпами. Бажаю спортсменам високих переможних результатів на світових і вітчизняних аренах».

Бендерські спортсмени за останні роки показують стабільні результати в різних дисциплінах. До списку кращих, уже не перший раз, увійшла вихованка міської школи боротьби імені Геннадія Баданова – самбістка Сабіна Артемчук. Минулого року вона завоювала срібну медаль на II Європейських іграх. За словами спортсменки, підтримка тренера – Сергія Шахова –допомагає їй перемагати. «У мене досить сильно розвинені відповідальність  і лідерські якості: я повинна бути попереду! Завдяки наполегливій роботі на тренуваннях, сподіваюся і надалі вигравати, досягати кращих результатів у змаганнях різного рівня», – обіцяла вона. Слова дотримано: ІІІ місце у ваговій категорії 60 кг Сабіна виборола на молодіжному чемпіонаті світу в Сербії.

Минулий рік став успішним і для веслувальника Олександра Машника. На етапі Кубка світу у складі четвірки парної він виборов друге місце. На чемпіонаті Європи серед учасників віком до 23 років наш спортсмен (також у складі четвірки парної) зайняв третє місце. Тренером Олександра є викладач Бендерської школи веслування Борис Деревенко (академічна гребля).

Легкоатлетка Юліана Дабіжа у змаганнях з потрійного стрибка вдало показала себе на міжнародних змаганнях. На командному чемпіонаті Європи бендерчанка посіла перше місце, а на Європейському юнацькому Олімпійському фестивалі – третє. За словами Юліани, легка атлетика і взагалі спорт є важливою частиною її життя. «Спорт формує мою особистість. Дуже вдячна моєму тренеру – Ользі Стратієнко –за підтримку. Систематичні тренування є запорукою високих результатів на змаганнях. У майбутньому, після завершення спортивної кар’єри, планую також стати тренером», – впевнено сказала легкоатлетка.

За словами Ольги Стратієнко, відкриття спортивного стадіону в Бендерах сприятиме підвищенню результатів легкоатлетів міста.

Кращою ігровою командою міста за підсумками спортивного року визнана чоловіча баскетбольна команда

«Тигина», яка вийшла на друге місце у чемпіонаті Молдавії. Тренером придністровського колективу  є Олександр Лобанов. За словами наставника команди, за останні 20 років це найкращий результат для бендерських баскетболістів. «Ми всі чудово пам’ятаємо легендарну команду «Флоаре», яка 10 років утримувала звання чемпіона Молдавії. Я сам був її гравцем, а цього разу вже як тренерові хотілося б теж бути першим», – зазначив Олександр.

На церемонії також відзначили команду параспортсменів товариства сліпих Бендер, яка у 2019 році зайняла перше місце на чемпіонаті Молдавії зі спортивного туризму.

Редакція газети «Гомін» щиро бажає бендерським спортсменам та їхнім тренерам вдалих і результативних виступів на спортивних майданчиках і встановлення нових рекордів.

Володимир   ДАНИЛОВ.

Фото з вiдкритих джерел.