Спортивні світові вершини самбістів

Наші самбісти показали свій придністровський характер на міжнародній арені. Один із рідкісних офіційних стартів цього року – чемпіонат світу з самбо в Сербії. У складі збірної Молдови виступили троє придністровців, двоє з них повернулися додому з медалями.

Спортсмени-самбісти представляли Бендерську школу боротьби олімпійського резерву. Відтепер у скарбничці школи 110 нагород світового та європейського рівнів. Придністровська команда вже повернулася з Нові Саду, і перші враження від світового чемпіонату – це суворі заходи безпеки. «Усі команди були в такому міхурі, там нікого нікуди не випускали.

Ми могли заходити тільки до зали, вийти ніхто не міг. Це така напружена обстановка, де всі дотримувалися заходів безпеки, – не налаштуєшся, але ми старалися, боролися», – поділився враженнями заслужений тренер республіки з самбо Сергій Шахов. «Нашим завданням було виконання всіх правил, що ми й робили, оскільки розуміли, що за будь-яке порушення можуть дискваліфікувати. Ми тренувалися, готувалися – це єдиний турнір був – чемпіонат світу. Цього року більше нічого не було», – розповіла бронзовий призер чемпіонату світу з самбо Сабіна Артемчук.

До свого найважливішого старту Сабіна готувалася майже рік. Як виявилося, він удався, результат порадував – єдина медаль серед дорослих у спортсменки з Придністров’я. Бендер-чанка готувалася й сподівалася на більше, але перед чемпіонатом дістала травму, завоювати бронзу їй допоміг характер. «Щоб здобути перемогу, головне – психологічний настрой, характер включити. Там виграють не ті, у кого сили більше або техніки та технічних прийомів. Виграють ті, хто психологічно більше підготовлений, хто більш зібраний», – поділилася досвідом та роздумами Сабіна Артемчук.

З-поміж самбістів-юнаків на світовій першості відзначилися придністровці Артем Грибіненко і Костянтин Мостовий. Мостовий програв у двобої за бронзу і посів п’яте місце. Грибіненко поступився тільки чемпіонові світу й виборов бронзову медаль. «Росіяни – перші номери в цьому виді спорту, і ми поступилися їм лише одним балом. Бронза – гарний результат, гідний. Однак, коли ми зробили аналіз усього, поміркували, то зрозуміли, що могли б вийти у фінал і поборотися навіть за золото», – зазначив тренер Артема Грибіненка Олег Квітко.

Студент Придністровського держуніверситету – волонтер, представник спортивної роти Збройних сил ПМР, студент Московського держуніверситету. Наші спортсмени тренуються, навчаються, служать. А ще піднімаються на світовий п’єдестал. Нашій республіці, дійсно, є ким пишатися!

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото з вiдкритих джерел.