Орієнтування на місцевості за новою системою

Придністровські спортсмени продовжують змагальний сезон у новій ковід-реальності. Найбільш безпечні умови для стартів мають учасники спортивного орієнтування, адже змагання відбуваються на свіжому повітрі, є можливість і дотримуватися соціальної дистанції. У Кіцканському лісі відбувся вирішальний старт у рамках чемпіонату Придністров’я.

Два дні змагань стали для спортсменів із чотирьох міст Придністров’я та Молдови – Тирасполя, Бендер, Слободзеї та Каушан – більш ніж насиченими. Унікальна особливість цих стартів у тому, що для роботи суддів була задіяна нова електронна система: арбітри стартів мали можливість моментально контролювати результати учасників.

Спортсмени випробовували свої сили на двох дистанціях – довгій та середній, остання, до речі, технічно найскладніша. «Середня дистанція відрізняється від довгої тим, що тут треба більше думати, ніж бігати. До того ж має значення неоднорідний рельєф. Щоразу нова дистанція, щось нове», –пояснила особливості проходження траси бронзовий призер чемпіонату Придністров’я зі спортивного орієнтування Анастасія Коростильова.

Новинкою цих змагань було використання спортсменами спеціального девайсу. Варто тільки притулити кільце з чіпом до спеціального пристрою, і результат відразу фіксується. Для спортсмена головне – це швидко підрахувати результат. У цьому і допомагає нова бездротова система. «На моніторі видно всю інформацію: як спортсмен пробіг, з якою швидкістю він пересувався, яке місце посів. Так визначається переможець. Раніше ми на КП олівцями в спеціальному журналі відзначали час  прибуття спортсмена, тепер усе це робить електроніка», – зазначив начальник дистанції чемпіонату Придністров’я зі спортивного орієнтування Олексій Бурдейний.

Найбільш численною була група учасників, що складалася з юних спортсменів, – 24 осіб 10–12 років. У цій віковій категорії чемпіоном республіки став Всеволод Васкан.

Більшість спортсменів беруть участь у чемпіонаті зі спортивного орієнтування сім’ями. Наприклад, Олеся Чекан з чоловіком стартували в «еліті». Дівчина випередила всіх своїх су-перників і стала абсолютною чемпіонкою Придністров’я. «Уся наша сім’я в цьому спорті – чоловік, дитина і я. Нам це дуже подобається. Таке часто трапляється в орієнтуванні, коли або батьки приводять дітей у цей спорт, або, навіть, навпаки – діти залучають до орієнтування своїх батьків», – розповіла дворазова чемпіонка Придністров’я Олеся Чекан.

У чоловіків в «еліті» боротьба зазвичай розгортається між братами Фомічовими. Цього разу чемпіоном Придністров’я став Василь, а «срібло» дісталося Іванові.

Підсумки чемпіонату підбили й у командному заліку: заслужена перемога дісталася учасникам команди зі спортивного орієнтування спортшколи. Друге місце виборов клуб «Тирас-Орієнт», а «бронза» – почесне ІІІ місце – у команди курсантів-суворовців.

Марія   КРАВЕЦЬ.

Фото з вiдкритих джерел.