З турботою про особливих дітей

У Міжнародний день інвалідів, 3 грудня, Центр денного перебування для дітей з обмеженими можливостями здоров’я перебрався у просторі приміщення в с. Чобручі Слободзейського району і відсвяткував новосілля.

До радісної події залучилися: глава держадміністрації Слободзейського району та м. Слободзеї Василь Тищенко, голова Ради народних депутатів Тетяна Залевська, перший заступник міністра з соціального захисту та праці Олег Федотов, глава місцевої адміністрації Віталій Цуркан, представники районного Управління народної освіти та установ села.

Глава району зазначив, що створення в містах і районах доступного середовища та центрів для дітей з обмеженими можливостями здоров’я – на контролі у Президента, тому переїзд установи в приміщення, які з самого початку призначені для проживання дітей, був питанням часу. Тільки-но з’явилася така можливість, воно було розв’язане.

У новій будівлі створені комфортні умови. Є можливість збільшити кількість вихованців і навіть зробити їхнє перебування в Центрі цілодобовим. Нагадаємо, що він існує з 2018 року, а ще раніше розташовувався в будинку колишнього сільського професійно-технічного училища села Карагаш і тулився в декількох маленьких приміщеннях, які гальмували розширення та розвиток установи. Нині Центр відвідують 20 дітей з різними проблемами в розвитку.

«Є сім’ї, які дуже потребують наших послуг, але допомогти їм ми не могли. З переїздом у нові приміщення все зміниться на краще», – впевнена Ганна Володимирівна.

Директор запросила гостей у затишне приміщення й похвалилася вже обладнаними всім необхідним світлими кімнатами. Тут фахівці зможуть спокійно проводити заняття з логопедії, є кабінет психолога, обладнується зал лікувальної фізкультури. У спальнях діти зможуть відпочивати після обіду.

Оглядаючи приміщення, Василь Тищенко зауважив, що всередині прохолодно, і запропонував додати в опалювальну систему ще один перекачувальний насос, щоб підвищити кімнатну температуру. Віталій Цуркан розповів, що вже виграли грант для Центру на будівництво нової газової котельні, яка допоможе розв’язати всі питання щодо забезпечення теплом у приміщеннях.

На свято гості прийшли не з порожніми руками: глава району вручив директору Центру новий пилосос, а колективи художньої самодіяльності Будинку культури представили концертну програму.

Ганна Володимирівна коротко розповіла про те, чим живе сьогодні колектив Центру: «До 1 січня 2022 року кількість вихованців збільшиться до 30. У нас діти проводять цілий день в оточенні професіоналів-педагогів, які з ними займаються. В цей час їхні мами мають можливість поповнити сімейний бюджет, наприклад, влаштуватися на роботу, комусь цей час необхідний для безлічі домашніх справ. Наші фахівці намагаються скорегувати наявні порушення у дітей, соціально адаптувати їх до життя. Не всі наші діти можуть самі одягатися, приймати їжу, не кажучи вже про багато іншого. У нас вони будуть проходити медичну та соціальну реабілітації: займатися ЛФК, проходити курси масажу, виробляти вміння орієнтуватися в навколишньому світі, справлятися з побутовими потребами. Ми вчимо їх спілкуватися і створюємо сприятливе середовище для цього. Адже найчастіше, крім мами та найближчих родичів, особлива дитина ні з ким не може контактувати. Вона не виходить на вулицю, не буває в громадських місцях, тому що в соціумі існує жорстка стигматизація. В результаті такі діти й батьки бояться, що їх засміють, показуватимуть на них пальцем тощо. У звичайному житі у них просто немає можливості навчитися спілкування з іншими дітьми – цю прогалину ми заповнюємо. Виявлена й така особливість: наші пацієнти не вміють гратися одне з одним, тому приділяємо увагу ігровим навичкам».

За словами Ганни Унтилової, нова будівля дасть можливість збільшити кількість сімей, які отримують допомогу Центру, вдвічі! Отже, ще 30 дітей навчаться спілкуватися, гратися, обслуговувати себе

Олег ГАВРИЛЕНКО.

Фото: https://slobodzeya.gospmr.org/