Розвиваємо свою дитину і робимо її щасливою

Зазвичай батьки прагнуть, щоб їхня дитина була розвинутою, розумною, здоровою і щасливою. Проте розуміння, як цього досягти, в кожного різне, своє. Нема єдиного способу ідеального батьківства, та є багато шляхів бути хорошими мамою і татом своїм дітям.

 10 БАЗОВИХ ПРИНЦИПIВ, ЯКI ВАРТО  ПАМ’ЯТАТИ БАТЬКАМ

Найпотужніший інструмент  для виховання – наше власне життя

У батьківстві наші дії та вчинки важать більше, ніж слова.

З народження діти хочуть бути пов’язані з нами. Вони наслідують нас.

Ми мусимо виховувати й вести їх своїм прикладом. Запитайте себе: «Як я говорю з дитиною? Чи говорю з чоловіком/дружиною перед дітьми? Як я виражаю свою симпатію? Проявляю щедрість? Виконую важку роботу?»

Ми можемо створити сторінки правил і гори очікувань, але дитина більше навчиться, коли бачить, як ми справляємося з проблемами у власному житті.

Дозвольте дитині  самій встановлювати кордони

Діти прагнуть бути вільними, для цього їм потрібно дати безпечну основу.

Наприклад, конкретні правила поведінки – поділ обов’язків, піклування про інших тощо.

Коли ми ставимо дитину в центр світу чи негайно виконуємо всі її бажання, можемо створити для неї небезпеку і низьку толерантність до розчарування, що обмежуватиме пізніше в житті.

Нашою ширшою метою має бути спонукання дитини до незалежності, у той же час гарантування їй безпеки та любові.

Не проектуйте себе і свої бажання  на дітей

Батьки мають зрозуміти, що їхні діти –це не вони, а окремі особистості. У них своя доля і свій шлях, однак рідні не завжди можуть знати, як допомогти їм у цій мандрівці. Для цього треба спостерігати за ними в різних ситуаціях. Таке дітей надихає або бісить. Тож показуйте свою щиру зацікавленість їхніми захопленнями, любіть такими, якими вони є.

Обов’язок батьків – навчити своїх чад бути відповідальними, вміти піклуватися про себе, про свій дім. Озброїти їх навичками самообслуговування, вчасного виконання домашнього завдання, щоб вони почувалися компетентними, щоб їм було комфортно. Це допоможе відчути й будувати ціль, визначити власну самооцінку.

Не бийте дитину  і не шльопайте її по попі

Фото: https://www.ya-roditel.ru/

Дослідження показує, що шльопання дитини по попі збільшує ймовірність багатьох поганих наслідків для здоров’я і розвитку дитини, загрожує фізичними проблемами розвитку і поведінки.

Зокрема це психологічні проблеми, зловживання наркотиками, схильність до суїциду. Наприклад, дитину били по попі, коли їй було 15 місяців, згодом малюк проявляв поганий характер і був менш схильний до позитивної поведінки в 5-му класі, навіть у підлітковому віці.

Фізичні покарання можуть впливати також на мозок дітей. У тих, кого регулярно шльопали, було менше сірої речовини в певних ділянках префронтальної кори, які відповідають за депресію, наркоманію та інші психічні розлади.

Iдіть на роботу

Як довело дослідження, дочки матерів, які працювали, навчаються більше років, мають кращі шанси працевлаштуватися й отримувати стабільні доходи.

Сини працюючих мам у сім’ї частіше доглядають за дітьми, виконують домашню роботу, а в подальшому шукають для подружжя жінок, які працюють.

Співайте дітям

Діти залишаються спокійними удвічі довше, якщо з ними не просто розмовляють, а співають їм. Мамин спів розвиває соціальні здібності дитини.

Психологи радять співати колискові та дитячі вірші немовлятам, адже це – запорука подальшої успішної освіти та емоційного благополуччя.

Бігайте з дітьми й будьте активними

Активні матері мають здоровіших дітей. Дослідження продемонструвало, що дитяче ожиріння прямо пов’язане зі стилем життя батьків, а якщо ж вони мають здорові звички, їх матимуть і діти.

Читайте дітям і з дітьми

Фото: kiddipedia.com.au

Діти батьків, які читали їм кожного дня, коли їм було п’ять років, і продовжували цікавитися їхньої освітою в 10 років, з набагато меншою ймовірністю були бідними в 30 літ. Учені простежили за дітьми, які читали для свого задоволення. Це означає, що вони вибирали журнал, книгу з ілюстраціями або історіями.

Результати показали, що діти, які читали для задоволення у віці 5–10 років, у середньому краще справлялися у школі, а пізніше – в житті, з тестами. До речі, не тільки з тестами на читання, а також з орфографії та математики.

Віддайте дитину в садок

Якщо у вас є дошкільня, не тримайте його вдома.

Виявляється, діти, які відвідують дитячі садки, мають кращу поведінку та менше емоційних проблем, ніж ті, ким опікується родина або няня.

Вкладайте дітей рано спати

Фото: spanishdict.com

Батьки, які вкладають своїх дітей спати разом із сонцем (або влітку до того, як воно сяде), матимуть більш успішних дітей.

Відсутність чітко визначеного режиму сну призводить до того, що діти від трьох років, сплять менше.

Малюки, які засинають до дев’ятої вечора, сплять на 78 хвилин більше, ніж ті, які заснули пізніше

Сiльвiя Рогут.

Фото: https://kto-chto-gde.ru/