Вони знайшли захист і притулок у Придністров’ї

Оперативний штаб зі сприяння іноземним громадянам, змушеним тимчасово перебувати на території ПМР, з першого дня своєї діяльності – з 28 лютого поточного року, прийняв рішення щодо надання підтримки та необхідної допомоги таким особам.

У нашій республіці живуть люди різних національностей, які сприймають чужий біль, як свій, бо знають, що чужого горя не буває. Молдавани, українці, поляки, росіяни, болгари, гагаузи… Ми всі живемо в мирі та злагоді вже десятки років поспіль. Щедрість душі, доброта та любов до ближнього – це ті риси, якими наділені від природи придністровці. Тому сюди й потягнулися біженці з України, яких так несподівано спіткала війна. Приїхали в пошуках захисту, бо знають, що саме тут вони матимуть підтримку і притулок.

Їм допомагають у розміщенні, першочерговому життєзабезпеченні, надають предмети першої необхідності, харчування, медикаменти тощо. З метою перевірки умов, в яких перебувають прибулі з України й вимушені тимчасово жити на території ПМР, 1 березня в Придністров’я завітали представники Організації Об’єднаних Націй (ООН) на чолі з керівником Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Молдові Бетрандом Бланком. Члени делегації зазначили, що рівень організації допомоги справив на них позитивне враження.

Потік біженців не припиняється й досі. За оперативними даними станом на 16 березня, всього (з 24 лютого до 15 березня включно) на території Придністров’я реєструвалися майже 18 тисяч іноземних громадян, прибулих з України. За цей час можливістю зупинитися лише в центрах тимчасового проживання біженців скористалися понад 1 300 осіб. Інші розмістилися у друзів, родичів і навіть незнайомих небайдужих громадян. Деякі самостійно наймають житло. Нині в центрах тимчасового проживання перебувають 524 особи, майже половина з них – це діти. Центри заповнені на 73 %.

У Дністровському санаторії-профілакторії «Сонячний» розмістилися 195 осіб, у столичному «Тиротексі» – 204, у Рибницькому профілакторії «Металург» – 52. Крім цього, в готелі спортком-плексу «Ювілейний» у Рибниці проживають 32 особи, у Дубоссарському – 7, а у Кам’янському готелі при місцевій спортшколі – 8. Ще 26 громадян розмістили в готелі при столичній СДЮШОР боротьби та боксу.

Після закриття Україною українсько-придністровської ділянки кордону, біженці масово вирушили на митний пункт Паланка, що за 100 км від Тирасполя. Паланка – це найсхідніша точка Республіки Молдова. Через це село пролягає найкоротша автомобільна дорога з південної частини Одеської області до північної її частини. Переважна більшість населення села – молдавани. За словами місцевих жителів, вони печуть плацинди, готують чай та везуть на кордон, щоб почастувати безоплатно людей, які стоять у черзі на пункті пропуску. Там збирається багато жінок і дітей, яких привітно зустрічають місцеві жителі.

Вражають приклади безкорисливої участі придністровців у долях наших найближчих сусідів. Наприклад, тираспольчанка Ірина Дадашева – блогер та просто небайдужа людина, кинула клич у соцмережах щодо збору допомоги біженцям з України. За кілька днів до її офісу, розташованого в столиці, жителі приносили одяг, іграшки, книжки та солодощі для дітей, сезонний одяг для дорослих, продукти харчування, предмети гігієни. Загальна вага зібраної допомоги становила майже 5 тонн.

Частину зібраного Ірина з волонтерами завезла до санаторію «Сонячний» у Дністровську, а частину передала до Оперштабу, куди й досі надходить допомога від небайдужих жителів столиці, від громадських організацій, підприємств. За номером гарячої лінії 0-533-912-77 прибулі з України громадяни можуть потелефонувати та замовити те, що їм необхідне.

Зустрічаючись із біженцями, Ірина почула щирі слова подяки, яку висловлювали їй особисто за таке чуйне ставлення до їхньої долі. Усі прибулі в один голос зізнавалися, що почуваються у нас, в Придністров’ї, як удома. Ірина розповіла жінкам, що в 1992 році придністровці також зазнали чимало лиха і були щиро прийняті Україною на тимчасове проживання. Тому кожен громадянин ПМР знає не з чуток, що то означає вимушена втеча з власної домівки.

Громадяни з України, які нині перебувають на території Придністров’я, щодня звертаються з проханням прийняти їхніх дітей до загальноосвітніх та дошкільних закладів ПМР. Жодне звернення не залишається без відповіді. На сьогодні дитячі садки відвідують 234 дитини, а в школах навчаються 567 учнів, з яких 165 здобувають знання рідною мовою в українськомовних освітніх закладах республіки

Iрина МАСЛОВА.

Фото IA «Новости Приднестровья».