Календар городника і садівника на березень

Березень у зими кожуха купив, а на третій день продав

Дійсно, з настанням весни холод відступає неохоче, але повітря вже нагрівається, земля звільняється від снігу, і саме тепер час для садівника планувати роботу з догляду за ділянкою.

Щоб нічого не випустити з уваги та все зробити вчасно, складіть план робіт, взявши за основу свій минулорічний досвід, і внесіть до нього нові корективи. Радимо тримати таку «шпаргалку» на видному місці. Досліджуйте стан дерев у саду, зніміть укриття з троянд і клематісів, подивіться, як вони почуваються після зимівлі.

Маючи досвід із догляду за квітами, ви, мабуть, знаєте, що в період зростаючого місяця рослини відгукуються на культивацію, зрошування і добриво краще, ніж під час спадаючого, коли навпаки, кращі результати дає обрізування. Причина в тому, що на «молодику» соки піднімаються до верхівок рослин, а на спадаючий розвивається коріння. Тому посадковий матеріал буде міцнішим і здоровішим, якщо насіння квітів висаджувати в ґрунт саме до повного місяця, проте це не стосується цибулинкових квітів, ними займатися краще на регресний (старий) місяць.

Хоча сніг ще не всюди зійшов, і часом трапляються навіть заморозки, соки в деревах уже почали рух, сніжний наст стає пухким, і саме час допомогти сонцю розтоплювати його, розкидавши попіл, який потім стане відмінним добривом. Крім того, як радять фахівці, з настанням відлиги потрібно струсити з гілок дерев сніг (бажано зібрати його в бочки), який, підтанувши, стає важчим. Тала вода з нейтральним pН балансом дуже корисна рослинам, тому не буде зайвим запасти її побільше для поливу майбутніх насаджень.

Зніміть укриття з малини, щоб стебла почали випрямлятися. Великих морозів вже не буде, тож пагони не постраждають. Пригніть деякі гілки до землі, щоб вони вкоренилися і з’явилися нові саджанці. Займіться аґрусом і смородиною – їх потрібно обрізати тоді, коли вони перебувають у стані спокою, саме тому березень ідеальний для цього час.

У березні не треба ущільнювати сніг біля коріння дерев, а навпаки, в час відлиги потрібно стежити, щоб у канавках навколо стовбурів дерев не застоювалася тала вода. Незважаючи на всю її корисність, від надлишку вологи на штамбах (нижніх частинах стовбурів) може з’явитися гниль, що буде катастрофою для садівника. Якщо десь стовбури та гілки тріснули від морозу, такі рани потрібно обробити садовим варом до того, як соки почнуть активно підніматися від коренів.

Чим зайнятися в саду чи на городі у третій декаді місяця?

19-20 березня – нарівні з солодким перцем і баклажаном ці дні будуть сприятливі для посадки томатів, білокачанної та цвітної капусти.

22 березня – сприятливий день для продовження посадки ранніх коренеплодів: редису, редьки та дайкона.

23-24 березня присвятіть санітарній обрізці дерев, повторній обробці саду від шкідників і прополюванню грядок.

25 березня – пропонуємо посадити на розсаду томати, цвітну і білокачанну капусту. Також можна зайнятися прополкою, мульчуванням ґрунту і боротьбою зі шкідниками.

26-27 березня – сприятливі дні для посадки цибулі на «голівку».

Грядки з багаторічними рослинами потрібно присипати попелом, а краще – шаром торфу, що забезпечить прискорене «пробудження» рослин, головне – накрити зверху плівкою.

Уже тепер варто почати дезінфекцію та планомірну інспекцію стану теплиць, з тим, щоб вони були готові до «прийому» розсади. Оглядайте садові дерева чи нема на них лишайників і, виявивши їх, обробляйте 7 – 10 % розчином мідного купоросу, змішаного в пропорції 1 чайна ложка на 100 мл води. Після обприскування або обробки через 2-3 дні лишайники відпадуть самі

Чи все ми знаємо про сільське господарство?

Уклін тобі, землице, від народу,

що працю возвеличив у віках,

за скарб святий, найвищу нагороду –

духмяний хліб на шитих рушниках.

Наталія Погребняк

Тож перевіримо себе, розгадуючи тематичний кросворд

Запитання

  1. Пшениця, кукурудза, ячмінь, овес, рис – це … культури.
  2. Озимі пшениця і жито – це … зернові культури.
  3. Слива, вишня, черешня, абрикос, персик – це … групи садових культур.
  4. Однорічна трав’яниста рослина, з волокнистим стеблом і з багатим на олію сім’ям?
  5. Інтенсивна галузь сільського господарства, до якої належить вирощування плодових культур?
  6. Цукровий буряк і соняшник – це … культури.
  7. Галузь сільського господарства, що культивує вирощування овочевої продукції?
  8. Трав’яниста рослина родини злакових, білуватого кольору, зерна якої є цінним харчовим продуктом?
  9. Овочева городня рослина з їстівною цибулиною і їстівним трубчастим листям?
  10. Цінна сировина для вирощування крохмалю, спирту, глюкози?
  11. Плодове дерево (іноді кущ) з довгим тонким гіллям, на якому визрівають кислуваті червоні ягоди?
  12. Овочева рослина з переважно червоними їстівними плодами?

Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: https://glav-dacha.ru/