Ллється пісня скрипки, вселяє трепет і любов

У Палаці культури Рибниці в рамках святкування 20-річчя народного самодіяльного колективу, ансамблю скрипалів, відбувся звітний концерт під назвою «Мелодій барвистий букет».


Чарівні звуки скрипки вже в першу мить створили в залі урочисту атмосферу свята. Фахівці та шанувальники творчості ансамблю скрипалів уже знають їхній стиль та відзначають бездоганну злагодженість і високий професіоналізм виконавців. Особливе звучання музики обволікає зал, її енергія змушує співпереживати й відчувати весь спектр емоцій, закладених у виконуваних творах.

Основний склад «винуватців урочистості» – народний самодіяльний колектив ансамблю скрипалів – це семеро осіб. Керівником та ідейним натхненником його є заслужений працівник культури ПМР Тетяна Мельник. Грають на скрипках: Алла Плакидюк, Алла Плугар, Світлана Вороновська, Людмила Килич та Марія Чолан. Концертмейстер – заслужений працівник культури ПМР Ольга Карпович.

У ювілейному концерті також взяли участь юні музиканти, вихованці Рибницької дитячої музичної школи імені Ю. Гагаріна. «Ми називаємо цей ансамбль «супутником» нашого колективу», – поділилася Тетяна Іванівна.

У програмі святкової події пролунали твори В. Моцарта, А. Шнітке, Ж. Бізе, Є. Доги, М. Мінкова та С. Джоплін.

Надзвичайно тепло зустріли слухачі виступ скрипалів. Можна сказати, що півторагодинний концерт промайнув у піднесеній атмосфері. Глядачі гідно оцінили як майстерність і професіоналізм народного самодіяльного колективу, так і обдарованість юних музикантів, усіх заслужено нагородили бурхливими оплесками.

Про історію ансамблю розповіла його засновник Тетяна Мельник: «Я трохи не згодна з датою народження колективу. Насправді він був створений набагато раніше, а щоб було зрозуміліше, скажу, що ми грали на першій інавгурації Ігоря Миколайовича Смирнова.

Тоді колектив складався з 12 осіб». Потім з певних причин була перерва в роботі, яка затягнулася на довгих чотири роки. «Тож 2002-й можна швидше назвати роком відродження колективу, а не роком його народження. Адже тоді в ансамбль повернулися учасники, які працювали ще в першому складі», – додала Тетяна Іванівна.

Два роки тому, після закінчення консерваторії, до колективу приєдналася ще одна талановита скрипалька, колишня учениця Тетяни Мельник, Світлана Вороновська. «Це удвічі приємніше, коли твій учень знову приходить до тебе, тільки в іншому, вже вищому, статусі. У дитячому ансамблі скрипалів теж відбувається щось подібне: діти, які вже закінчили музичну школу, приходять, репетирують і виступають в одному колективі з теперішніми учнями. Радісно, що вони не кидають заняття. Значить, ти зумів «заразити» їх музикою, вона їм, дійсно, подобається», – констатує педагог.

Серед вихованців, які брали участь у концерті, Тетяна Мельник особливо виділяє 7-річну учасницю Вероніку Струсевич: «Дівчинка приїхала з Одеси. Вона навчалася в музичному ліцеї імені П. Столярського. Дуже талановита дитина». Дійсно, якщо заплющити очі під час її виступу, то створюється таке враження, що грає дорослий професіонал.

Лера Гранчар – ще одна зірочка дитячого ансамблю скрипалів, якою пишається викладач. На концерті вона виконала твір нашого земляка Євгена Доги «Балада». Обидві дівчинки є лауреатами республіканських і міжнародних конкурсів.

Своїми враженнями від виступу поділився Володимир Мефодовський: «Чудовий творчий вечір скрипкової музики. Концерт у Палаці культури справив на мене незабутнє враження не тільки як на музиканта-професіонала, але й як на людину, яка вже впродовж довгих років знайома з керівником ансамблю скрипалів Тетяною Іванівною.

В черговий раз ансамбль зумів порадувати та здивувати. Сподобалося трактування творів і те, що в концерті звучала не тільки класика. Колектив досвідчений та професійно зіграний. Виконання, як і слід було очікувати, було гармонійним і злагодженим. Учасниці вкотре довели слухачам, що скрипкова музика приносить величезну естетичну насолоду. Окреме спасибі та браво за чудовий виступ – молоді. Бажаю Тетяні та її ансамблю творчих успіхів, натхнення і ще багато років радувати всіх своєю безмежною творчістю».

Музика, яку вони виконують, розширює кругозір слухача, а також виховує і збагачує душі. Сподіваємося, що самодіяльний народний колектив ансамблю скрипалів продовжить творити своє музичне диво – відточувати на репетиціях майстерність (досконалості немає меж) – і радувати живими виступами своїх вдячних слухачів


Сергій МИНАЄВ.

Фото автора.