Про важливість режиму сну

Усім відомо, що здоровий сон фізіологічно необхідний людині та є важливою умовою для її фізичного і душевного здоров’я.

У наш бурхливий вік люди часто скаржаться на втому, недостатню продуктивність і неможливість сконцентрувати свою увагу. Потенційною причиною такого стану може бути просте хронічне недосипання. Всі дослідження показують, що від якості сну безпосередньо залежить якість нашого неспання.

Терапевт Рибницької поліклініки Лучія Шпак підкреслює, що людина повинна спати не менше як 7–9 годин на добу, в іншому випадку брак сну негативно позначиться на її здоров’ї: «В першу чергу сон – це відпочинок для організму. Якщо сну не вистачатиме кількісно чи якісно, то людина почне відчувати фізичне нездужання, головний біль, дратівливість. Причому більшість навіть не усвідомлює, що причина поганого самопочуття – неповноцінний сон.

Якщо ви спите менше, ніж необхідно вашому організмові, це негативно позначається на імунній системі, тобто на системі захисту вашого організму від хвороб. Нестача сну також негативно впливає на здоров’я серця.

Наукові дослідження показали, що ризик серцевих захворювань та інсульту в людей з нездоровим режимом сну вищий порівняно з тими, хто дотримується правильного режиму сну».
Спеціаліст ще раз наголошує, що вищевказані причини стають осередками хвороб як у фізичному, так і в психологічному плані.

«Необхідно зазначити той факт, що у глибоких стадіях сну в нашому організмі виробляється гормон росту – соматотропін, особливо необхідний дітям і в період статевого дозрівання, коли відбувається активний розвиток та зростання. Цей гормон також запускає програму комплексного оновлення організму і регулює обмін речовин.

Тому за нестачі сну збільшується ризик розвитку цукрового діабету, гіпертонічної хвороби, ожиріння, а також посилюється тяжкість хронічних вікових захворювань. Недарма, коли людина хворіє, їй постійно хочеться спати – так організм «оновлює» себе», – пояснює Лучія Іванівна.

Для того, щоб ваш сон був здоровим і приносив максимум користі вашому організму, фахівець радить дотримуватися простих правил. «Намагайтеся лягати спати та прокидатися в один і той же час, бажано до 23 години. Хоча б за дві години до сну не вживайте їжі, а також алкоголю та напоїв, що містять кофеїн. Не лягайте на живіт, – рекомендує вона. – Швидко заснути допоможе прогулянка перед сном на свіжому повітрі. Чай з ромашкою, м’ятою або тепле молоко з медом, випиті перед сном, допоможуть швидше і легше заснути.

Перед сном не варто думати про проблеми й переживати. Краще розслабте м’язи й думайте про щось приємне. І не забувайте провітрювати перед сном спальне приміщення.

Для того, щоб з самого ранку дати старт гарному настрою, не залежуйтеся довго в ліжку».

Дмитро АКIНIН

Фото: alfagym.ru