Ефективна робота законодавців

На черговому пленарному засіданні Верховної Ради 17 травня народні обранці розглянули та ухвалили низку важливих законопроектів, які стосуються функціонування різних галузей держави.


У першому читанні депутати опрацювали законопроект Президента ПМР Вадима Красносельського про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення. Документом передбачається підвищення розміру штрафу за непристебнутий ремінь безпеки, зокрема пропонується збільшити штраф із 2 до 10 РР МЗП. За те, що водій керує автомобілем з непристебнутим ременем безпеки, перевозить непристебнутих пасажирів, їде на мотоциклі, мопеді без мотошолома, і пасажири теж без мотошолома або не застебнуті, потрібно заплатити штраф не 36 руб. 80 коп., а 184 рублі.

За словами офіційного представника Президента з цього питання, законопроект ініційований для підвищення безпеки на дорогах. Статистика за минулий рік показала, що понад 80 % загиблих у ДТП не були пристебнуті ременем безпеки, а понад 90 % дістали травми з цієї причини.

Заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва в інтерв’ю представникам державних засобів масової інформації розповіла про спільну позицію депутатів відносно цього важливого питання: «Для того, щоб якимось чином привчити наших водіїв все-таки пристібатися, піклуватися про власну безпеку та пасажирів, запропоновано збільшити штраф. Комітет обговорив цю законодавчу ініціативу. Ми розуміємо, що це досить важливо: необхідно привчати водіїв дотримуватися правил і дисципліни за кермом. Депутати опрацюють розмір штрафу, але ми вважаємо, що лише збільшенням штрафу результату неможливо досягти. Необхідно проводити роз’яснювальну роботу з водіями відносно безпеки на дорогах і дотримання правил дорожнього руху».

Робота над документом продовжиться в режимі другого читання.
У першому читанні депутати ухвалили законопроекти, які передбачають міри кримінального покарання за злочини, що стосуються посягань на статеву недоторканість неповнолітніх.
Вводиться відповідальність за приховування тяжких злочинів стосовно до дітей віком до 14 років. Тих, хто вчинив такі дії, каратимуть штрафом до 700 РР МЗП (12 880 руб.), обов’язковими роботами до 180 годин або позбавленням волі на строк до 1 року.

Посилюється відповідальність за примус неповнолітнього до дій сексуального характеру. У нормі прописаний штраф від 1 000 до 3 000 РР МЗП (18 400 – 55 200 руб.) чи позбавлення волі терміном до 3 років. Якщо злочин скоєно групою осіб за попередньою змовою, або особою, яка має судимість за раніше скоєний злочин із посягання на статеву недоторканність неповнолітнього, якщо при цьому використовувалися ЗМІ та мережа Інтернет, пропонується збільшити термін позбавлення волі від 3 до 6 років без права надалі обіймати певні посади на строк до 10 років.

Депутати заслухали звіт Уповноваженого з прав людини В’ячеслава Косинського «Про стан дотримання та захисту прав і свобод людини та громадянина у ПМР» за минулий рік. Омбудсмен розповів про результати роботи: «Було розглянуто 527 звернень, з них: 150 – письмових (сюди віднесені й ті, що надійшли електронною поштою) та 373 – з особистого прийому громадян. За всіма зверненнями проводилися перевірки шляхом ретельного вивчення законодавства та направлення відповідних запитів до різних інстанцій з того чи іншого питання. Заявникам надавалися письмові роз’яснення, а в усній формі – громадянам, які звернулися в порядку особистого прийому».

Він наголосив, що в республіці продовжується створення доступного середовища: у рамках держпрограми «Рівні можливості» на 2019 – 2022 роки об’єкти соціальної інфраструктури обладнали пандусами. Дію ДЦП планують продовжити до 2025 року, а з Фонду капітальних вкладень за п’ять років на створення інфраструктури для інвалідів виділено близько 80 млн рублів.

В’ячеслав Косинський у своїй доповіді також розповів про підтримку держави, яка надається громадянам, прибулим з України. У 2022 році до територіальних Центрів зайнятості в пошуках роботи звернулися 164 особи, 14 з них були працевлаштовані.


Микола ЮРКЕВИЧ.