Символ цього року

У фойє Придністровського державного театру драми та комедії імені Н. С. Аронецької відкрилася оригінальна виставка під назвою «Рік дракона». Задобрити істоту, що є його символом, наважився своїми виробами придністровський майстер Олександр Суботін. Глядачі побачили близько десяти фантастичних істот, створених за мотивами фільмів про Гаррі Поттера, Володаря Кілець, а також персонажів з японської міфології.

Рік Дракона за східним календарем починається 10 лютого 2024-го і завершиться 28 січня 2025 року. Цей час нам буде протегувати казкова тварина, яку багато хто порівнює з ігуаною.
У китайських стародавніх міфах дракон виступає як родоначальник людства та видатний національний мудрець. На зорі цивілізації у східній культурі йому поклонялися як головному тотему.

Олександр Суботін. Фото автора.

Унікальні вироби з полімерної глини та в техніці пап’є-маше вже понад 8 років виготовляє студент кафедри архітектури та дизайну Бендерської філії ПДУ ім. Т. Г. Шевченка Олександр Суботін. Юнака з дитинства приваблювали рептилії, дракони та динозаври, а поштовхом до творчості стало читання фентезі та перегляд улюбленого фільму «Як приручити дракона».

«Завдяки підтримці моєї сім’ї та бажанню створювати рідкісні вироби, моє хобі переросло в повноцінну роботу. Це неповторна ручна праця, яка не потребує спеціальних умов зберігання», – поділився майстер.

Більшість його робіт уже знайшла своїх власників у нашій республіці та за кордоном, частину він представив для ознайомлення та здивування відвідувачів виставки.

Після грандіозного новорічного ярмарку «Гараж», проведеного в приміщені залізничного вокзалу, де головною прикрасою була найбільш масштабна робота – дракон Угорський хвосторіг із кінофільму про юного чарівника Гаррі Поттера, майстер вирішив подарувати його столичному театру. Цей міфічний персонаж вважається найбільш небезпечним з-поміж видів драконів. Зовні він схожий на ящірку з чорною лускою, жовтими очима, червонувато-коричневими рогами й такого ж кольору шипами на довгому хвості. Шкаралупа його яєць – зазвичай сірого кольору, що нагадує цемент, і дуже міцна. Дитинчата, вилуплюючись, пробивають шкаралупу цими шипами.

Ідея створення виставки для тих, кому не байдужий фантастичний світ рептилій, виникла завдяки творчому колективу театру. Своїми враженнями від сумісно виконаної роботи поділився головний режисер установи Дмитро Ахмадієв:

«Коли стаєш причетним до подій, які розвивають почуття художнього смаку і взагалі мають просвітницьку функцію для будь-якого віку, теплішає на душі, бо зробив добру справу».

На вернісаж завітало багато родин із дітьми, які залюбки фотографувалися з експонатами, спілкувалися з організаторами й діставали заряд позитивних емоцій.

Виставка «Рік дракона», безсумнівно, зацікавить шанувальників фентезі та міфології. Побачити її можна за наявності квитка на театральну виставу до кінця лютого.


Володимир УС.