Москва і Київ Кишинів не підтримали

Росія не збирається виводити свої війська з Придністров’я, а Київ – давати для виведення Оперативної групи російських військ (ОГРВ) коридор на своїй території.

Прем’єр-міністр Молдови Павло Філіп під час останнього візиту до Києва заявив, що Кишинів готовий добиватися від української влади коридору для виведення через Україну російських військових, розквартированих у Придністров’ї з 1992 року. Влада Молдови й раніше неодноразово закликала Росію вивести свої війська. Однак РМ в односторонньому порядку до останнього часу не порушувала питання перед Україною про надання коридору для цього «маневру».

Заяву про «коридор» виведення ОГРВ Павло Філіп зробив 13 квітня, виступаючи на Київському форумі безпеки. Він розповів про свою лютневу розмову з «представниками Росії» на конференції з безпеки в Мюнхені. За словами молдовського прем’єр-міністра, його співрозмовник з Москви пояснив неможливість виведення російських військ з Придністров’я складною ситуацією на Україні. «Я запевнив, що у нас достатньо можливостей переконати наших українських друзів зробити коридор, щоб можна було вивезти і озброєння, і амуніцію, які все ще зберігаються в Придністров’ї», – відповів Павло Філіп.

Зазначимо, що російську делегацію на конференції в Мюнхені очолював міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, але він не зустрічався з Павлом Філіпом, а мав розмову з Тудором Ульяновським – міністром закордонних справ і європейської інтеграції Молдови.

Але і в Москві, і в Києві слова Павла Філіпа викликали негативну реакцію. Росія заявила, що для виведення ОГРВ з Придністров’я немає абсолютно ніяких передумов, а Україна запевнила, що ні за яких обставин не допустить російських військових на свою територію «в наявній воєнно-політичній ситуації».

Втім, у Москві слова Павла Філіпа сприйняли не просто з подивом, а з різкою критикою. «Такого роду заяви є безвідповідальними та провокуючими. Реально вони нічого не дадуть, але можуть зірвати намічений процес вирішення конкретних питань, налагодження відносин між Тирасполем і Кишиневом», – заявив глава комітету Держдуми РФ у справах СНД Леонід Калашников. Він нагадав, що президент Молдови Ігор Додон виступає за зближення з Придністров’ям. Однак представники правлячої Демократичної партії РМ блокують ці спроби й називають ПМР територією, «окупованою Росією».

Калашников додав, що значна частина російських військовослужбовців у Придністров’ї – місцеві жителі. «Філіп може наговорити багато дурниць, – сказав він. – Для нього бажано російські війська взагалі в космос відправити. Тим більше, що 80 % військовослужбовців ОГРВ – громадяни Росії та ПМР». Російський депутат також припустив, що заява Павла Філіпа пов’язана зі швидкими виборами мера в Кишиневі та Бєльцях – другому за величиною місті Молдови. Вони пройдуть 20 травня. А вже в листопаді відбудуться вибори в молдовський парламент. «Парламентські вибори ви-
значать майбутній вибір вектора розвитку держави. Вибори вирішать, чи буде взято вектор, який декларує президент Ігор Додон, і настане якесь потепління відносин Молдови з Придністров’ям, чи цього не буде, і почнеться рух Молдови до Румунії, – сказав Леонід Калашников. – Нині умов для виведення російських військ немає зовсім».

Не підтримали Павла Філіпа і в Києві. «Проходження російських військ через українську територію, тим більше під час війни в Донбасі, навіть уявити собі зараз не можна, – сказав депутат Верховної Ради України від Радикальної партії Ігор Попов. – Як мінімум, наша згода на проходження буде виглядати дивно в наявній воєнно-політичній ситуації. Мені важко припустити, чому пан Філіп зробив таку заяву. На входження іноземних військ на територію України необхідний дозвіл Ради. Для російських військ отримати його нереально».

У Кишиневі теж не змогли пояснити мету заяви свого прем’єр-міністра. «Ми в рамках парламентської більшості про це ще не говорили», – сказав депутат від правлячої Демпартії РМ Корнеліу Дудник. А ось Володимир Цуркан, представник опозиційної Соціалістичної партії, до якої належить і президент Ігор Додон, переконаний: «Заява Павла Філіпа носила виключно пропагандистський характер, і розрахована вона на те, що її почують за океаном. Це абсолютно нереальна і, більш того, небезпечна річ. Жодних реальних передумов для цього немає».

Євген   ПЛЕШКАН.