Подвиг танкового екіпажу Степана Горобця

Наша розповідь про легендарний екіпаж танка Т-34, командиром якого був українець, старший сержант Степан Горобець. Військові історики відзначають, що їхній героїчний одиночний рейд у тил ворога ґрунтувався, насамперед, на відчайдушній сміливості, винахідливості та здоровому військовому нахабстві.

17 жовтня 1941 року, під час боїв у районі міста Калініна (нині – Твер), екіпаж тридцятьчетвірки Степана Горобця, втративши зв’язок із командуванням, відірвався від основних сил. І командир, всупереч усім законам ведення бою, замість того, щоб йти на з’єднання з танками, що відстали, направив машину в глибину оборони німців – на Калінін.

Прориваючись до міста, а потім просуваючись його вулицями, тридцятьчетвірка гарматою, кулеметами, гусеницями й таранами знищувала живу силу і техніку противника, які зустрічалися на її шляху. В результаті прориву вороги втратили протитанкову батарею, два «Юнкерси», близько 20 легковиків і вантажівок, колону мотоциклістів і танк.

Німці підняли тривогу. Вони вирішили, що в місто увірвалися танкові частини Червоної Армії. Паніка була такою, що комендант міста полковник фон Кестнер спішно вилетів з Калініна літаком.

За цей подвиг командира танка представили до найвищої радянської нагороди – медалі «Золота Зірка» Героя Радянського Союзу. Але вручити її не встигли. У лютому 1942 року в бою біля села Петелино тієї ж Калінінської області екіпаж танка Степана Горобця знищив 3 гармати, понад 20 кулеметних точок і 12 мінометів ворога. У цьому бою в день свого 29-річчя Степан Горобець загинув смертю хоробрих. Він став Героєм Радянського Союзу вже посмертно.

Подвиг танкістів підтверджений і німецькими документами. Після війни в архівах були виявлені свідчення про нагородження коменданта Калініна полковника фон Кестнера залізним хрестом за знищення в жовтні 1941 року великої танкової групи Червоної Армії, яка прорвалася в місто в результаті снігопаду. Не смійтеся, у нагородних документах коменданта так і було написано: «нагородити за доблесть, мужність та енергійне керівництво гарнізоном під час ліквідації танкового загону Червоної Армії».

У мирний час пам’ять радянських  танкістів була увічнена. Одна з вулиць Твері носить ім’я командира танка. На одному з будинків цієї вулиці встановлена меморіальна дошка. У місті є пам’ятник усьому екіпажу тридцятьчетвірки. Назвемо всіх його членів поіменно: командир – Степан Горобець, механік-водій – Федір Литовченко, башнер – Григорій Коломієць, стрілець-радист – Іван Пастушин.