Професія з глибини століть

З появою нових сучасних засобів передачі інформації поштовий зв’язок не втратив своєї актуальності. Мережа, яка створювалася протягом століть і охоплює всі населені пункти країни, нині популярна й активно розвивається.


Давньогрецький історик Геродот якось сказав: «Ні сніг, ні дощ, ні спека, ні морок ночі не утримають кур’єрів від якнайшвидшого завершення визначеного шляху». Ці слова настільки правильно відображають головне завдання пошти, що стали неофіційним девізом поштової служби США.

Перші зачатки поштового зв’язку відомі разом із появою писемності в Месопотамії, Єгипті, Греції, Персії, Китаї, Римській імперії. Перші гінці переміщалися пішки, а пізніше – на конях. Новини й письмові повідомлення передавалися за принципом естафети. На Стародавньому Сході правителі потребували забезпечення їх постійною інформацією про те, що відбувається на підвладних їм територіях. Не дивно, що це сприяло розвитку прообразу поштового зв’язку. Вважається, що перше поштове повідомлення було відправлене близько 5 000 років тому в Месопотамії у вигляді запечатаного глиняного листа.

Подальший розвиток суспільства, перш за все торгівлі й ремесел, а також науки й культури, вимагали підвищення інтересу до передачі повідомлень і сприяли появі численних і різноманітних служб посильних, які обслуговували купців та ремісників. Поступово право користування цими видами передачі інформації стало надаватися й іншим верствам населення. Пошту, напевно, можна назвати великим досягненням людства.

У XXI ст. попри розвиток інтернет-простору і масову популяризацію гаджетів, ми продовжуємо користуватися послугами поштових відділень, а професія листоноші так само потрібна й у 2024р.

«Придністровський коледж технологій та управління» другий рік поспіль оголошує набір абітурієнтів за новою спеціальністю «Поштовий зв’язок» (спеціаліст поштового зв’язку). Це професія, мета якої полягає в наданні поштових послуг та організації роботи відділення зв’язку. Форма підготовки – практико-орієнтоване дуальне навчання. Це означає, що студенти здобувають практичні навички та досвід уже після першого курсу. Навчальна, виробнича та переддипломна практика передбачається у поштових відділеннях зв’язку республіки.

Директор коледжу Оксана Деніченко зазначила, що загалом у Придністров’ї працюють понад 120 поштових відділень і майже кожне з них потребує кваліфікованих кадрів.

■ «З підприємством ДУП «Почта Приднестровья» укладено договір про співпрацю на підготовку фахівців. У ній беруть участь співробітники закладу та викладачі коледжу. Разом вони розробили основну професійну освітню програму. Коледж гарантує працевлаштування в будь-якому регіоні й населеному пункті, що є перевагою для майбутніх спеціалістів. Для того, щоб стати студентом бюджетної форми навчання за цією спеціальністю, достатньо принести до приймальної комісії атестат за 9-й клас до 3 серпня. На конкурсній основі враховується середній бал. Цього року до навчального плану додані такі предмети як управлінський цикл та керівництво персоналом. Випускники зможуть працювати в умовах модифікації та цифровізації системи надання комунікаційних та логістичних послуг, приймати тактичні й стратегічні рішення», – додала директор.

Здобуті знання, вміння та навички дадуть змогу ефективно розв’язувати професійні завдання в наданні поштово-логістичних послуг для учасників ринку електронної комерції, а також очолювати поштове відділення або вузол оброблення кореспонденції, бути технічним керівником чи операціоністом-менеджером. За наявності амбіцій і керівних здібностей фахівець поштового зв’язку може стати керівником регіонального відділення пошти або посідати високі службові посади в цій структурі.

■ «У роботі спеціаліста пошти важливі такі риси: старанність, акуратність, відповідальність та бажання пізнавати нову інформацію. Професійними обов’язками фахівця є приймання та видача письмової кореспонденції, робота на сортувальних поштових вузлах, здійснення фінансових операцій, ведення службової документації та багато іншого залежно від відділу зв’язку. Спектр послуг достатньо широкий, активно впроваджуються нові виробничі, технологічні та клієнтські сервіси», – пояснила начальник дільниці сортування та обробки поштових відправлень Юлія Листвина.

Щороку влітку ДУП «Почта Приднестровья» надає робочі місця школярам, охочим провести канікули з користю. Один із них Владислав Браславський – дев’ятикласник та майбутній студент коледжу, з професією визначився давно. Юнак пишається, що продовжить сімейну династію, адже його бабуся багато років працює на пошті. Вона так зацікавила його розповідями про важливість та значущість професії, що він вирішив пов’язати своє життя з поштою. Владислав із захопленням зазначив:

■ «Спеціальність цікава тим, що стаєш більш комунікабельним, відкритим, тренується пам’ять, а насамперед гарантована стабільна й офіційна робота вже у 18 років».

Для детальнішої інформації звертайтеся до приймальної комісії Придністровського коледжу технологій та управління за адресою: м. Тирасполь вул. Гвардійська, 11. Тел. +373 533 7-56-56.


Катерина СИДОРЧУК. 

Фото автора.