Ефективна робота законодавців

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 23 червня, парламентарії розглянули й ухвалили низку важливих законопроектів.

В остаточному читанні народні обранці ухвалили Державну цільову програму з пільгового кредитування учасників бойових дій по захисту ПМР, які стали інвалідами I або II групи. Авторами законодавчої ініціативи є група депутатів Верховної Ради. Варто нагадати, що законопроект у першому читанні був прийнятий попереднім скликанням парламенту. Спочатку програма була розрахована на 3 роки, але в процесі роботи над документом вирішили продовжити термін її дії до 6 років – з 2021 по 2026 рік.

За словами голови Комітету з освіти, науки, культури, громадських об’єднань, спорту, інформаційної та молодіжної політики Ігоря Буги, нова програма дасть можливість скористатися пільговими кредитами інвалідам I і II груп. «Це учасники війни 1992 року і воїни-афганці. Міра досить важлива і своєчасна. Необхідно розуміти, що кредити не потрібні сьогодні всім інвалідам, але ті, кому вони раптом знадобляться, зможуть задовольнити нагальні для них потреби в наш непростий час», – пояснив законодавець.

Законопроект визначає механізм надання пільгових споживчих кредитів. Кошти надаватиме Придністровський Ощадбанк. При цьому 4 % річних оплачуватиме позичальник, а 13 % річних покриватимуться коштом республіканського бюджету. Максимальна сума кредиту – 25 тис. рублів.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету та фінансів Віктор Гузун зазначив, що Державна цільова програма передбачає обсяг фінансування, виділення коштів з республіканського бюджету в обсязі 3 млн 600 тис. рублів. «Однак, ця цифра не остаточна. Безумовно, ми будемо моніторити процес оформлення заявок. Якщо виявиться великий попит, і ми будемо розуміти, що ресурси необхідно виділити додатково, я впевнений, що таке рішення Верховна Рада ухвалить», – сказав депутат.

Відразу у двох читаннях депутатський корпус розглянув зміни до закону «Про республіканський бюджет на 2021 рік». Автором документа став народний депутат Олег Василатій. Його законодавча ініціатива розроблена в рамках заходів Року молоді з метою якнайширшого розвитку масового спорту в Придністров’ї. З ініціативи Президента ПМР Вадима Красносельського в Слободзейському районі створена Республіканська дитячо-юнацька спортшкола олімпійського резерву з футболу.

Парламентарій запропонував фінансувати спортивну установу коштом державного бюджету, а не місцевого. «Вже з 1 червня ця школа працює як юридична особа, що готуватиме футболістів і культивуватиме футбол у цілому. Це такий експеримент. Перша спеціалізована школа, яка розвиватиме футбол, навчатиме дітей і формуватиме сучасний рівень спортивної підготовки», – розповів Олег Василатій.

Микола   ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.