Бюджет-2022 та актуальні питання сьогодення

Олександр Мартинов зі своїми заступниками Тетяною Кіровою та Сергієм Оболоником, а також з главами держадміністрацій міст республіки в онлайн режимі обговорили важливі питання сьогодення.

Про дороги

Щодо формування республіканського бюджету на наступний рік, Голова Уряду зазначив, що в ньому мають бути закладені кошти на ремонт доріг другорядного значення, прибудинкових територій, житлового фонду, на розв’язання проблем транспортної доступності в містах і селах, а також на реконструкцію колектора в Бендерах.

«З огляду на масштабність передбачуваних робіт, це питання треба виносити за рамки інвестиційної програми водоканалу, бо інакше від неї мало що залишиться. Швидше за все у Фонді капвкладень нам треба окремо закладати ліміти так, щоб і колектор ремонтувати, й інвестпрограму з водопостачання та водовідведення реалізовувати», – вважає Голова Уряду.

З урахуванням коректив Мінекономрозвитку спільно з керівництвом держадміністрацій підготувало інформацію щодо конкретних вулиць, обсягу робіт та їхньої вартості.

Про спецтехніку

Учасники наради порушили ще одну наболілу тему – придбання дорожньо-будівельної та збиральної спецтехніки, що потребує 97 млн рублів. На 2022 рік пропонується передбачити на ці цілі 25 млн рублів.

Олександр Мартинов зазначив, що це досить серйозна проблема, для вирішення якої настав час: «Проблема застаріла, як і багато інших. Починати її розв’язання на системному і досить масштабному рівні необхідно. З того, що я бачив у містах і районах, запасу міцності у нас немає».

Фінансуватиметься закупівля необхідної техніки Фондом капвкладень так само, як і вирішення питань транспортної доступності та ремонт колектора в Бендерах. Тому Голова Уряду доручив Міністерству економічного розвитку до вересня підготувати проект програми ФКВ-2022. Її ще необхідно погодити з Президентом і внести до проекту бюджету на наступний рік.

Про сміття

Глава столичної держадміністрації Олег Довгопол звернув увагу учасників наради на проблему збирання і вивезення сміття. Він зауважив, що наступного року закінчується термін експлуатації полігону твердих побутових відходів (ТПВ) у Тирасполі. Будівництво нової ділянки для розміщення відходів потребує чимало коштів, але й вона діятиме всього 5–7 років. Аналогічна ситуація склалася і в інших точках республіки.

Він запропонував розглянути питання щодо придбання сміттєпереробного заводу та розповів присутнім, що в Тирасполі протягом чотирьох років діє сортувальна лінія, яка сприяла зменшенню ТПВ на 30 %. «За проектною потужністю полігон у нас мав би закритися ще в минулому році. Однак завдяки сортувальній лінії ми поки ще працюємо», – додав Олег Довгопол.

Олександр Мартинов визначив термін (один місяць) для опрацювання бізнес-проекту з прорахунком прогнозу щодо інвестицій, держзамовлень і термінів окупності. Керівники на місцях також презентуватимуть свої ідеї з цього напрямку.

Iрина   МАСЛОВА.

Фото прес-служби Уряду.