Огляд інспекційного об’їзду об’єктів програми ФКВ-2021

Президент ПМР Вадим Красносельський здійснив інспекційний об’їзд населених пунктів республіки з відвідуванням установ соціальної спрямованості, об’єктів, що входять до програми ФКВ-2021, і сільськогосподарських підприємств.

Прес-служба Президента повідомляє, що під час об’їздів відбулися дискусії з представниками держадміністрацій, населенням, а також відвідування безпосередньо тих об’єктів, що фінансуються Фондом капвкладень. Ми знайомимо читачів з найголовнішими, на наш погляд, питаннями, які порушували придністровці на зустрічах із Президентом. В офіційному Телеграм-каналі Глава республіки повідомив: «Для мене особистий контакт – принципова позиція. Безпосереднє спілкування є важливим і для мене як керівника країни, і для моїх співрозмовників. На зустрічах розумієш, наскільки важливо людям одержувати відомості від першоджерела, з істинними емоціями, в повному обсязі. Для мене ці бесіди – найцінніше джерело інформації». Цього принципу він і дотримується упродовж усього періоду свого перебування на посаді Глави держави.

Першими згідно з графіком (з 8 по 11 червня) інспекційного об’їзду Президент ПМР відвідав Слободзейський, Дубоссарський і Рибницький райони.

За робочим графіком 15 червня Президент побував з візитом у Кам’янському районі. У залі засідань місцевої адміністрації відбулася його зустріч з керівництвом району, народними обранцями та парламентарями, що представляють інтереси кам’янчан у Верховній Раді. Вадима Красносельського запитували про зовнішньополітичну ситуацію та її вплив на економіку Придністров’я. Президент зазначив, що стан справ у республіці залежить, перш за все, від самих придністровців, але при цьому не можна списувати з рахунків і зовнішні чинники, поміж яких він виділив і помітне зростання експортно-імпортних показників, і стагнацію переговорного процесу. Президент розповів про події поточного року.

Темою детального обговорення був і стан доріг. Він не перестає викликати масу нарікань. Учасники зустрічі говорили про доцільність запуску держпрограми з ремонту дорожнього полотна та будівництва нових доріг. Вадим Красносельський поінформував, що про це йшлося на зустрічі з керівництвом Уряду ПМР і в результаті дійшли єдиної позиції: без такої програми, розрахованої на кілька років, ситуацію не виправити. Проект документа розробляється.

Того ж дня обговорювали й ефективність програми капвкладень. На ремонт місцевих об’єктів соціальної інфраструктури за час існування фонду було витрачено 37 млн рублів. До програми потрапили школи, дитячі садки, СДЮШОР, БДЮТ, художня школа, медичні заклади, парк, будинки культури. Жителі сіл Подойма і Катеринівка дякували Президентові за ремонт сільських БК, селяни Костянтинівки та Грушки – за довгоочікувану воду.

Мабуть, найактуальнішою на сьогодні є тема пандемії, а тому йшлося на зустрічі Президента з кам’янчанами про витрати, перспективи подолання цієї всесвітньої проблеми, вакцинації та сертифікації щеплених громадян.

Прес-служба Президента повідомляє, що, як і на зустрічах в інших районах, у Кам’янці порушили питання про необхідність розширення мережі соціальних установ для одиноких престарілих громадян. Вадим Красносельський зазначив, що Уряду доручено вивчити загальнореспубліканську і локальну потребу в додаткових місцях у будинках престарілих, а також ситуацію з кадровим забезпеченням цієї служби.

Колективна дискусія торкнулася питань подальшого зростання зарплат учителів і медичних працівників, заходів, покликаних утримати фахівців у Придністров’ї, ефективності системи дуальної освіти. Вадим Красносельський нагадав, що в систему залучено вісім технікумів, училищ, коледжів і 28 виробничих підприємств. Готують робочі кадри за дійсно затребуваними спеціальностями (всього їх було названо 18).

Не залишилася без уваги тема будівництва доступного житла для бюджетників і субсидування придбання квартир на вторинному ринку. За другим направленням є 160 заяв, 42 з них вже відпрацьовано, зазначено в ході бесіди. Виділяється житло і сиротам: близько 70 осіб отримали ключі від власних упорядкованих квартир.

Вадим Красносельський у супроводі глави Кам’янської адміністрації та голови міськрайради вирушив з інспекцією по об’єктах, включених до програми капвкладень нинішнього року. Першим був парк Вітгенштейна, який він вважає не тільки соціально-інфраструктурним і дозвільним об’єктом, а й історичним. Саме тому йому приділяється підвищена увага.

У ході інспекційного об’їзду його учасники говорили про вкладення в розвиток кам’янської інфраструктури. По лінії ФКВ за роки дії цієї держпрограми відремонтували десяток освітніх закладів, розташованих на території району, п’ять медустанов, 12 об’єктів фізкультурно-спортивної спрямованості, 16 закладів культури. Президент наголосив, що, виконуючи роботи, треба думати про людей, для яких створюються об’єкти соціальної інфраструктури.

Увагу Президента привернув колгосп «Путь Ленина» села Хрустова. Попри назву, що нагадує про радянське минуле, нині це сучасне багатогалузеве господарство, яке успішно поєднує кращі аграрні традиції й сучасні тенденції ведення сільськогосподарського бізнесу. Глава держави оглянув колгоспні поля. Голова колгоспу Михайло Пеньковський розповів, що цього року є передумови для рекордних зборів урожаю, про те, що постачають вони плодоовочеву продукцію на місцеві ринки, а тепличне господарство колгоспу – найбільше в районі. Важливою складовою діяльності підприємства є виробництво м’яса і молока. Займаються і бджільництвом. У колгоспі трудяться близько 300 чоловік. Говорили про плани з залучення господарства в систему меліорації.

Президент побував і на Кам’янському консервному заводі – значущому для економіки району підприємстві, виробничі показники якого деякий час викликали побоювання, а застій у розвитку став предметом дискусій на різних рівнях. Ситуація змінилася з приходом інвестора. Президенту детально розповіли про досягнення заводу і перспективи. Глава держави відзначив наявні зміни й висловив упевненість, що такий діловий підхід дасть можливість підприємству не тільки повернути собі колишню славу, а й завоювати нові ринки та серця споживачів.

За підсумками зустрічі з кам’янчанами заплановано низку тематичних робочих нарад.

Президент Придністров’я 17 червня в актовому залі Григоріопольської держадміністрації відповів на запитання, що хвилюють жителів міста і району. Там же відбулася його зустріч у форматі діалогу з місцевим керівництвом, головами Рад народних депутатів, законодавцями. Вадим Красносельський відповів на запитання, вислухав прохання та пропозиції.

Традиційною для такого роду колективних зустрічей була розмова про зовнішню політику, хід переговорного процесу: передісторія, нинішній стан справ та перспективи.

Президент ПМР не залишив поза увагою питання підтримки з боку Росії, зупинившись на прийнятій Держдумою постанові, якою російські парламентарі відкрито засудили тих, хто намагається поставити Придністров’я на коліна.

Говорили про пандемію, вакцинацію, щеплення та сертифікати.

Обговорили на зустрічі й буквально плачевний стан деяких сільських доріг. Увагу Глави держави звернули на ділянки, активно експлуатовані великовантажами фірм-експортерів. Зазначено, що є випадки ігнорування водіями знаків обмеження. Президент доручив МВС розібратися й за необхідності вжити заходів додаткового контролю.

Григоріопольчани звернулися також до Президента за сприянням у вирішенні проблеми відсутності в деяких сільських населених пунктах відділень і банкоматів «Ощадбанку». Глава держави пообіцяв обговорити це питання з представниками банківської спільноти республіки.

Цілу низку інших питань, що турбують григоріопольчан, вислухав Президент. До них належить і ситуація неконтрольованого збільшення поголів’я бродячих тварин, неприємності, пов’язані з посівом рапсу, який (як з’ясувалося) для жителів населених пунктів, розташованих поблизу полів, – справжнє випробування. Глава держави доручив вивчити проблеми й нормативно закріпити вимогу віддаленості рапсових полів від населених пунктів.

Прес-служба Президента повідомляє, що запитували Вадима Миколайовича й про перспективи ремонту будівель держадміністрацій – районних, сільських, селищних, а також ремонту об’єктів, виключених із ФКВ у зв’язку зі збільшенням витрат на боротьбу з пандемією. Глава держави запевнив, що об’єкти не забуті, просто зміщений графік їхнього ремонту. Він підкреслив, що план реалізації програми капвкладень постійно коригується, виходячи з нових реалій, і зазначив, що держпрограма ФКВ діятиме рівно до тих пір, поки в ній буде потреба. Президент акцентував увагу на вже здійснені вкладення в соціальну інфраструктуру Григоріопольського району по лінії ФКВ: відремонтовано вісім шкіл, п’ять дитячих садків, кілька будинків культури, Центральна лікарня, сільські амбулаторії, кінотеатр, ігрові майданчики.

Під час інспекції об’єктів обговорювали питання забезпечення деяких населених пунктів централізованим водопостачанням. Президента запитували, чи є ймовірність відродження протиградової служби, що функціонувала колись у селі Бичок. Щодо її відновлення в колишній формі не йдеться. Він зазначив, що треба освоювати інші форми та методи захисту від градового впливу.

У бесіді з Главою держави йшлося також про президентські гранти. Відзначено підвищений інтерес до цієї ініціативи. Вадима Красносельського запитували, чи буде продовжена її реалізація в наступні роки. Президент запевнив, що ця практика буде продовжена. Обговорювали молодіжну політику, пенсійне забезпечення, зарплати. Торкнулися теми збільшеного (через COVID-вакцинацію) навантаження на персонал прищепних кабінетів. Президент підтримав пропозицію віднести цю категорію медпрацівників до одержувачів відповідних надбавок. Питання буде винесене на обговорення в рамках найближчого засідання Оперативного штабу з профілактики та запобігання поширенню коронавірусу.

На президентському контролі перебуває Агропромисловий комплекс (АПК) кожного району, зокрема й Григоріопольського. Глава держави відвідав сільськогосподарське підприємство «АгроКомпакт» – сучасний комплекс, який у своєму розвитку досяг значних успіхів. Холодильне обладнання, камери попереднього охолодження, сховище, сортувальна лінія і сучасна техніка, призначена для сушіння фруктів, – усе це свідчить про креативність господарства. Керівник підприємства Степан Плацинда розповів про особливості зберігання сухофруктів і зазначив, що упродовж кількох років вони можуть зберігатися поза холодильниками, а також про вакуумну упаковку компотної суміші. Співрозмовники говорили про перспективи організації процесу переробки продукції. Є ідеї налагодити виробництво соку. Обговорюючи питання збуту, підприємець розповів, що здебільшого продукцію збувають на місцевих ринках, але на експорт теж працюють. За кордоном про них добре знають. За словами керівника агрофірми, підприємство атестоване і має право постачати свої товари в Росію, США, Європу й Арабські Емірати. На жаль, кліматичні умови цього року призвели до того, що черешню «АгроКомпакту» спробує виключно придністровський споживач.

Побували учасники виїзної зустрічі в садах і на виноградниках цього господарства. Згадували про те, що чотири роки тому на їхньому місці були ячмінні поля. Починалося садівництво з 20 га, а тепер багаторічними насадженнями зайнято близько 170 га (62 га яблуневих садів, 50 га – сливових, 16 га засаджено абрикосовими деревами, сім – черешнею, 8 га – виноградниками). Підприємці на цьому зупинятися не збираються, а планують подальше збільшення садових площ і, відповідно, нарощування обсягів виробництва фруктів.

Огляд повідомлення прес-служби Президента підготувала

Любов   ФЕТIСОВА.

Фото прес-служби Президента.