РЕГАТА ПАМ’ЯТІ – на честь захисників ПРИДНІСТРОВ’Я

У День Бендерської трагедії відбулася традиційна регата пам’яті: Андрій Бунін, Юрій Гладков і В’ячеслав Мальчуков 19 червня 1992 року стали на захист Придністров’я. Спортсмени-веслувальники загинули під час захисту рідної землі.

Меморіальну подію не зміг зупинити навіть проливний дощ. За традицією траурні вінки й квіти спускають на воду рівно о 16:45, коли звуки сирени сповіщають про республіканську хвилину мовчання. Учасники регати вшанували пам’ять загиблих товаришів і всіх жертв Бендерської трагедії.

У заході взяли участь спортсмени та ветерани придністровського веслування. Цього дня на гребну базу приходять також близькі та друзі загиблих. Вони згадують захисників Придністров’я: Андрія Буніна, Юрія Гладкова і В’ячеслава Мальчукова. Всі –веслярі-академісти. «Необхідно завжди пам’ятати ті страшні дні. Звичайно, неможна допускати таких страшних ситуацій у подальшому житті. Тому що ростуть наші діти, вони, до речі, вже дорослі. Підростають і наші внуки. Хотілося, щоб вони ніколи не знали такої трагедії, якої зазнали ми», – сказала вдова В’ячеслава Мальчукова – Людмила.

Серед постійних учасників регати пам’яті був також і Президент Вадим Красносельський. «Сьогодні багато було сказано про політику, я хочу сказати про пам’ять. Для нас сторінка бойових дій не перегорнута, поки немає покаяння і поки немає правової оцінки подій з боку Молдови. Суть у тому, щоб цю пам’ять ми передавали молодому поколінню. Адже сьогодні в строю і молоді спортсмени, багато хто вже на воді. Незважаючи на проливний дощ, ми все одно традицію не порушимо, не перервемо. Ми шануємо пам’ять наших захисників незалежно від погоди», – зазначив Президент ПМР Вадим Красносельський.

Символічний заїзд був організований від бендерського мосту до причалу на набережній Дністра. Десятки човнів і сотні веслярів у цей значущий день зовсім не прагнули до перемоги, адже це був гребний парад – на честь захисників Придністров’я. Зазначимо, що цьогорічна Регата пам’яті на честь спортсменів-захисників республіки була вже 26-ю.

Ярина ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото прес-служби Президента.