Ласкаво просимо до козачат

У Бендерській фортеці відбувся цікавий козацький обряд «посадження на коня» – перша ініціація хлопчиків. Він є важливою традицією Чорноморського козацького війська, оскільки бере свій початок із традицій древніх слов’ян. Проїхати верхи коло й утриматися в сідлі – це перше випробування для майбутніх козаків. Дорослі за прикметами спробували передбачити долю майбутнього воїна.

Близько 20 дітей з Тираспольського, Слободзейського, Бендерського, Дубоссарського козацьких округів залучилися до участі у важливій події. Цього дня сім’я приймає хлопчика як майбутнього чоловіка і благословляє новими силами, відбувається відділення його від материнської енергії. До трьох років батько своїм прикладом і навчанням вклав у хлопчика підсвідоме поняття чоловіка, його найважливіші риси, зачатки чоловічого мислення й поведінки, мати ж навчить його приймати любов і віддавати її.

«Саджання трирічного козака на коня пробуджує якості, які реалізуються у чоловіка, коли він досягає відповідного віку. Кінь – надзвичайно чутлива тварина, яка відчуває внутрішній стан свого вершника, і, якщо вершник боїться, то кінь обов’язково спробує скинути його. Таким чином, у ході обряду вже можна визначити майбутній шлях дитини та її характер.

Це велике випробування для хлопчика, адже він повинен подолати страх перед великою твариною, бути сильним, відстоювати себе. Якщо ж він не витримує випробування, батько повинен переглянути, чого він не врахував у вихованні. Отже, це випробування і для батька. Козачата повинні розуміти, що вони ростуть у козацькій сім’ї, є родовими козаками. Ми брали дітей від одного до 7-8 років, це для них старт в майбутнє життя. А ми постараємося залучити їх до наших звичаїв і традицій», – розповів начальник морально-духовного відділу ЧКВ Анатолій Гавриленко.

Одним із перших ініціацію пройшов маленький Роман, йому всього 1 рік і 5 місяців. Однак в сідлі тримається впевнено, мабуть любов до коней передалася у спадок – Рома з династії потомствених козаків. «Сьогодні наш головний козак – Роман, прийняв хрещення. Ми впевнені, що він буде дуже міцно сидіти в сідлі, а ми пишатимемося ним», – зазначила прабабуся маленького козака.

Слід зазначити, що всі учасники гідно справилися з непростим завданням і трималися в сідлі впевнено. За традицією після обряду до виховання дитини залучається хрещений батько. Саме він є провідником в козачі звичаї та культуру поводження зі зброєю. Так дорослі козаки намагаються прищепити своїм дітям культуру, звичаї, традиції, православну віру і відвідування храмів.

Організатори сподіваються, що через обряд ініціації хлопчики виростуть справжніми козаками – захисниками своєї Вітчизни.

Підкреслимо, що такий захід в Придністров’ї відновили кілька років тому.

Ярина   ДОБРОВОЛЬСЬКА.

Фото  ІА «Новости Приднестровья».