Придністров’я – відмінний майданчик для самореалізації

Президент Придністров’я 7 липня провів зустріч з молоддю в культурно-просвітницькому центрі ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Дискусія вийшла, як і очікувалося, жвавою, відкритою і цікавою.

«Спілкування з представниками нового покоління придністровців – це можливість доторкнутися до майбутнього, вплинути на його формування. На жаль, спостерігається тенденція до зменшення кількості жителів республіки, віднесених до категорії молодих людей (14–35 років). Ситуацію треба міняти. Це всі розуміють. Неспроста нинішній рік був названий саме Роком молоді», – нагадав у своєму Телеграм-каналі Вадим Красносельський.

Глава держави зазначив, що на сьогодні змінюється молодіжна політика, принципи й механізми роботи з молодими людьми, та й інструментарій для цього використовується більш сучасний.

«Активнішою є поки взаємодія з більш юними придністровцями. Це пов’язано з тим, що контакт зі школярами й студентами налагоджений за допомогою освітніх установ. Більше прогалин у взаємодії з тими, хто за віком трохи старший. Робітнича молодь – це надзвичайно важливий сегмент. Утримати її на батьківщині непросто. Безперечно, на першому плані соціально-економічні аспекти: робота, зарплата, житло… Молодих людей ваблять вогні великих міст. Їм здається, що це маяки небувалих перспектив. Плюс до цього юнацький авантюризм, прагнення побачити світ, надія реалізувати себе в чомусь незвичайному…», – написав Вадим Красносельський.

За його словами, молоді потрібно показати, що Придністров’я – відмінний майданчик для самореалізації.

«Молодь повинна в це повірити, повірити в нас і в себе. Для цього треба слухати, чути та, головне, враховувати думку тих, кому жити в республіці, не нав’язувати своє бачення, засноване на життєвому досвіді, а обмінюватися поглядами, думками, ідеями, вести діалог на рівних, а не з позиції віку або посади. Сподіваюся, що відбудеться саме така дискусія – жива, відкрита і цікава. Чи буде бесіда легкою або розмова виявиться серйозною і складною –для мене ця зустріч в будь-якому випадку представляє особливу цінність», – резюмував Президент.

За повідомленням прес-служби Президента ПМР, в культурно-просвітницькому центрі при ПДУ в дискусійному форматі відбулася зустріч Глави держави Вадима Красносельського з молоддю. До розмови з керівником країни запросили представників більш ніж десятка організацій і об’єднань – близько 250 осіб. Вітаючи їх, Вадим Красносельський відзначив, у першу чергу, роль молоді в розвитку держави. За його словами, «…недалекий той час, коли присутні в залі молоді люди стануть основними учасниками процесів, що відбуваються в країні, будуть ними керувати, продовжуючи формування придністровського суспільства».

Президент із задоволенням відзначив той факт, що молодь, яка проживає в Придністров’ї, безумовно, вважає себе громадянами ПМР, придністровцями. Говорив Глава держави й про високий рівень її патріотизму та унікальність самої держави.

Детально зупинився Вадим Миколайович на передумовах та історичних аспектах створення республіки й зазначив, що для кожного громадянина, який поважає себе і свою країну, важливо володіти всім обсягом достовірної інформації. У бесіді з молоддю згадали війну 1992 року, говорили про специфічність підходу Республіки Молдова до переговорного процесу, про майбутні парламентські вибори в сусідній державі й можливий вплив їх підсумків на відносини двох республік.

Учасники зустрічі цікавилися епідситуацією, запитували думку Глави держави про перспективи завершення пандемії коронавірусу, а також про те, коли прищеплювальна кампанія дійде до молоді. Вони відзначали, що студенти хочуть убезпечити себе й пройти курс вакцинації.

На запитання про причини виникнення пандемії Вадим Красносельський відповів, що для нього як керівника країни в момент її оголошення «…ніколи та й ні до чого було розбиратися з першоджерелом вірусу як такого (в загальносвітовому масштабі). Набагато важливіше було своєчасно запустити ефективний механізм боротьби з поширенням COVID-19 всередині республіки. Чіткого алгоритму дій не було. Діяли за обставинами. І, як показав час, шлях був обраний правильно».

Говорили про програму капвкладень. Співрозмовники Президента зазначили, що бачать інфраструктурні зміни, подякували за увагу до університету, цікавилися подальшими планами. Особливі надії студентів пов’язані з перетворенням студмістечка. Президент розповів, що в планах не тільки ремонт і оснащення гуртожитків, а й упорядкування території з організацією рекреаційно-дозвільних і спортивних зон. Таку діяльність Вадим Красносельський назвав одним із проявів патріотизму й сказав, що «…для досягнення практичного результату треба не міркувати, а працювати».

На зустрічі були обговорені й особисті спостереження молодих людей. Президенту розповіли про приклади недостатнього або непродуманого оснащення деяких медичних установ. Обговорили й механізм ординатури для випускників медичного факультету ПДУ і дійшли висновку про недостатню взаємодію Міністерства охорони здоров’я зі студентами профільного спрямування. Вадим Красносельський доручив організувати колективну зустріч керівництва відомства зі студентами старших курсів медичного факультету університету та медичних коледжів.

Слова подяки були адресовані керівництву країни за підтримку ініціативи щодо створення пошукового загону «Пам’ять і слава» на базі молодіжного руху «Зірка». Говорили про те, що за сприяння Адміністрації Президента, МВС та Міністерства оборони практичну діяльність вже розпочато. Звернули увагу й на неповноту правової бази, яка регламентує пошуковий напрямок. Вони хотіли б чітко розуміти законні рамки своєї роботи.

На зустрічі з Президентом говорили й про те, що придністровська молодь (в обставинах без пандемії) бере активну участь у різних міжнародних форумах і з’їздах. Відзначили значущість таких подій для здобуття нових знань, зав’язування знайомств, освоєння нових напрямків розвитку. Молоді люди пропонують аналогічні масштабні заходи організовувати на території республіки. Активісти заявили про готовність взяти на себе на засадах волонтерства багато організаційних питань.

Щодо волонтерської діяльності було порушене питання створення паспорта волонтера (за аналогією з РФ). Записи в ньому могли б давати деякі преференції під час вступу, наприклад, у навчальні заклади. За рекомендацією Вадима Красносельського, буде підготовлений пакет відповідних пропозицій. Крім того, було прийнято рішення про проведення найближчим часом великого семінару волонтерів.

Про набуття придністровцями громадянства інших держав, зокрема російського, створення умов для занять фізкультурою і спортом, а також про підтримку перспективних спортсменів, які виїжджають за межі республіки для участі в міжнародних змаганнях активно обговорили з Президентом. Було зазначено також, що деякі спортивні напрямки обділені фінансовою увагою з боку держави. Президентові дякували за переоснащення Тираспольського міського басейну. Водночас торкнулися проблеми, з якою зіткнулися професійні плавці: для підготовки до серйозних міжнародних змагань необхідні тренування на «великій воді», а тому спортсмени на платній основі користуються 50-метровою чашею басейну СК «Шериф». Згадали й про Дубоссарську гребну базу. Вадим Красносельський повідомив про заплановану реконструкцію та майбутнє переоснащення цього та інших об’єктів.

Стурбовані молоді люди екологічною безпекою країни, а тому порушили питання, пов’язані зі збором, вивезенням, утилізацією та організацією перероблення побутових відходів. Стан доріг і недосконалість систем водовідведення у Придністров’ї їх теж хвилює.

Щодо відтоку молоді з республіки Вадим Красносельський сказав, що регулювати цей процес складно: «…насильно цього не зробиш. Немає і правових інструментів. Єдине рішення – створення привабливих і комфортних умов життя».

Не обійшли увагою питання старіння кадрів освітньої галузі, відзначаючи, що молоді спеціалісти не йдуть працювати в школи, дитсадки й заклади культури. Є у молоді бажання відродити кінотеатр «Юність» у столичному мікрорайоні Балка. Запитували Президента про заходи, що вживаються державою для контролю інформації, поширюваної в соціальних мережах, і Вадим Красносельський зазначив, що «…у сучасних засобів комунікації є багато плюсів: доступність, масовість аудиторії та оперативність інформування. Що стосується контролю, то це – діяльність профільних служб, і вона здійснюється в робочому порядку».

На завершення тригодинної розмови, Президент Вадим Красносельський назвав її важливою та цікавою, подякував співрозмовникам за небайдужість та активність і зазначив, що пишається ними. «Молодь – наше дзеркало. Ми вас виховали. Ви – майбутнє країни, світле майбутнє Придністровської держави», – підсумував Президент

Ганна ЛАЗАРЕНКО.

Фото прес-служби Президента.