Інформаційний блок координаційної ради

Нагадаємо, що понад рік тому, в розпал пандемії COVID-19, за ініціативи Голови Уряду Олександра Мартинова було утворено координаційну раду з мінімізації втрат підприємств і населення, основними завданнями якої стало здійснення аналізу поточної фінансово-економічної ситуації з огляду на поширення коронавірусної інфекції, оцінка ефективності реалізації комплексу антикризових заходів, вироблення нових рекомендацій для органів влади та інших організацій республіки.

До складу ради увійшли представники виконавчих органів влади, депутатського корпусу, бізнес-спільноти, банківського сектора і громадські працівники. Така консолідація зусиль експертів з різних галузей на майданчику Уряду була покликана підвищити ефективність управління ситуацією і мінімізувати втрати населення і бізнесу в тій ситуації, що склалася.

У першій декаді липня поточного року її члени провели чергове засідання. За традицією, що склалася, зустріч розпочали з інформації щодо стану справ в індустріальному секторі.

Промисловість-2021

Міністерство економічного розвитку ретельно відстежує ситуацію в промисловому сегменті республіки для вчасного виявлення негативних тенденцій та прийняття точкових заходів реагування.

Згідно з попередніми розрахунками, обсяг виробництва найбільших товаровиробників у червні перевищив травневі показники на 6,5 %, а базовий показник за рік, що минув, – в 1,6 рази. Позитивна динаміка відбувається завдяки нарощуванням випуску продукції більшістю суб’єктів господарювання, однак, зменшили цей показник до декількох відсотків лише п’ять із 26 організацій.

«Разом з тим, беручи до уваги низьку базу порівняння, підсумки діяльності промисловості за півріччя, за оцінками, склалися в 1,6 рази краще від рівня попереднього року. А без урахування ММЗ приріст на підприємствах, які ми обстежили, досяг близько 10 %», – зазначив заступник Голови Уряду – керівник Мінекономрозвитку Сергій Оболоник.

Чорна металургія: в галузі зберігається зростання у виготовленні продукції: у червні виробіток вищий, ніж у травні.

Хімічна промисловість: з початку 2021року спостерігається позитивний тренд нарощування обсягу виробництва. За прогнозом, виробництво галузі у червні перевищило травневі значення на 15 %, а червневі 2020-го – на 19 %. Беручи до уваги не настільки продуктивний перший квартал, за підсумками півріччя обсяг виробництва можна порівняти з базисним (це -0,3 % до січня – червня 2020 року).

Легка промисловість: шість найбільших підприємств галузі, які формують 5/6 усього виробітку, в червні продемонстрували сукупне зростання більш ніж на 10 % по відношенню до травня і близько 17 % – до червня минулого року. Обсяг виробництва за підсумками півріччя, за попередньою оцінкою, перевищив порівнянний показник 2020 року більш ніж на 20 %.

Харчова промисловість: зниження масштабів виробництва, яке спостерігалося два місяці поспіль, у червні змінилося поступовим зростанням. Попередньо, сукупний продукт ключових підприємств зріс приблизно на чверть порівняно з травнем і на 16,7 % проти червня 2020-го. Підсумки півріччя для галузі можуть перевищити минулорічні орієнтовно на 12 %.

Електротехнічна промисловість, машинобудування, виробництво будматеріалів, борошномельно-круп’яна і комбікормова промисловість:  у червні обсяги виробництва у цих галузях сформовані вище травневого параметра від 7 до 21 %.

 Відповідно, підсумки півріччя можуть бути порівняні з базисними (відставання від січня – червня 2020 року) в межах 1–3 %.

Експорт: по згаданих підприємствах показник червня, відповідно до проведеного аналізу, склався на рівні, ідентичному до травневого. Відзначаються масштабні відвантаження металургійної, текстильної продукції та будівельних матеріалів.

Імпорт: тут показники великих суб’єктів господарювання у червні перевищили травневий рубіж більш ніж на 10 % з огляду на великі обсяги закупівель у чорній металургії, в легкій і харчовій галузях промисловості.

«В цілому, як показує аналіз, ситуація в індустріальному комплексі протягом останніх місяців залишається відносно стабільною, різких перепадів не спостерігається», – констатував Сергій Оболоник і в продовження теми запропонував перейти до щомісячного огляду ситуації в промисловому секторі.

«Дійсно, як підтверджують показники доповідей на деяких засіданнях, ситуація стабілізується, й у зв’язку з цим необхідності в такому частому заслуховуванні звітів немає. Тому ми перейдемо вже до щомісячного огляду», – підтримав позицію свого заступника Голова Уряду.

При цьому Олександр Мартинов рекомендував директорам підприємств звертатися на адресу президента Союзу підприємців, аграріїв та промисловців Придністров’я з адресними питаннями, які вимагають уваги Уряду, пообіцявши обов’язково їх розглянути на наступних засіданнях.

Щодо антикризової підтримки

Держава продовжує надавати підтримку економічним агентам, які не могли працювати через жорсткі карантинні обмеження. Заявки на виплату грошових компенсацій продовжують надходити від індивідуальних підприємців, а також від невеликих компаній, яким відшкодовують частину витрат, затрачених ними на оплату часу простою співробітників

Уляна БОНДАРЧУК.