Оперштаб – про головне

Члени Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню вірусу на черговому засіданні відзначили, що захворюваність на ковід у Придністров’ї становить 22 особи на добу.

На сьогодні в республіці функціонують Рибницький і Слободзейський госпіталі, які завантажені менше ніж наполовину. Що стосується резерву лікарських препаратів, засобів індивідуального захисту і медичного кисню, то їх наявність постійно контролюється відповідальними особами.

Запаси кисню в об’ємі 155 тонн нині зберігаються на базі ММЗ. Щодня випускається ще до 5 тонн на поточні потреби підприємств і медустанов. У разі необхідності виробництво можна буде збільшити до 6 тонн на добу. На перспективу опрацьовується також можливість придбання рідкого кисню за межами республіки.

За нинішніх темпів виробництва наявних запасів рідкого кисню республіці вистачить на місяць. Крім металургійного заводу, про готовність виконувати цю роботу оголосили ще два придністровських підприємства.

Говорили й про вакцинацію та про необхідність робити щеплення всім, хто контактує з великою кількістю громадян (тобто працівникам соціальної сфери), а також абітурієнтам, які виїжджають до Росії для вступу до ВНЗ, та батькам, які їх супроводжують.

Стосовно до інших заходів профілактики коронавірусу: санепідемслужба пропонує не скасовувати карантинні обмеження в громадському транспорті. Як і раніше, кількість пасажирів, що перебувають в салоні, не повинна перевищувати кількість посадкових місць. Протягом минулого тижня перевірено 590 транспортних засобів. Виявлено 29 порушень. Внаслідок перевірки різних об’єктів зафіксовано понад три десятки порушень правил носіння медичних масок. Президент закликав громадян не розслаблятися і пам’ятати про те, що ризик зараження все ще великий, а органи  контролю націлив на жорсткий контроль виконавської дисципліни в усіх напрямках.

Щодо вакцинації: 39 283 придністровці щеплені першим компонентом «Спутник V», 29 988 осіб отримали обидві дози вакцини. 5 363 людини пройшли перший етап вакцинації препаратом «AstraZeneca», 2 937– завершили курс. 6 203 жителі республіки щеплені першою дозою «Pfizer», 5 246 – закінчили вакцинацію препаратом. Першу дозу вакцини «Sinopharm» зробили 8 759 осіб, а «Sinovac» – 7 079.

Статистика свідчить: усього в Придністров’ї за час пандемії коронавірусу зафіксовано 50 089 фактів інфікування COVID-19. 1 229 носіїв вірусу (2,4 % хворих) померли, 48 631 людина (97 % інфікованих) впоралася з хворобою. Носіями COVID-19 є 227 придністровців. 62 з них проходять лікування вдома, 165 – у двох інфекційних госпіталях, загальна завантаженість яких становить 45 %. У період з 28 червня по 4 липня з домашнього на госпітальне лікування переведено 21 носія вірусу. Важко хворіють на коронавірус 43 людини, або 26 % від загальної кількості госпіталізованих на поточний момент громадян, 8 стали пацієнтами реанімаційних відділень, один підключений до апарата штучної вентиляції легенів. 103 придністровці перебувають в умовах домашньої самоізоляції

Аліса КОХАНОВА.