Підтримка населення з боку депутатів триває

У рамках чергового пленарного засідання Верховної Ради, яке відбулося 7 липня, народні обранці розглянули низку важливих законопроектів, які стосуються розвитку різних галузей економіки республіки.

У режимі законодавчої необхідності був представлений законопроект «Про внесення змін у деякі законодавчі акти ПМР». Його направив до вищого законодавчого органу Президент Вадим Красносельський. Метою ухвалення документа є подовження дії до 15 вересня 2021 року (включно) норм низки законодавчих актів, які закріплюють механізм, спрямований на недопущення поширення на території республіки коронавірусної інфекції, викликаної СOVID-19.

У двох читаннях був розглянутий проект закону «Про республіканський бюджет на 2021 рік». Автором документа є Вадим Красносельський. Законодавча ініціатива розроблена у зв’язку з реалізацією зобов’язань і гарантій держави щодо відновлення радянських вкладів громадян. Оскільки під час прийняття бюджету на 2021 рік було вирішено розширити категорію отримувачів компенсації і включити людей, що народилися до 1950 року включно, заявок на відшкодування втрачених заощаджень надходить все більше. На сьогодні понад 21,5 тисячі осіб мають право на отримання зазначених виплат. До кінця року кількість заявок на виплату може збільшитися. Отже, суми в 17 млн 279 тис. рублів, яка була закладена в бюджет, недостатньо. Для цього необхідно виділити додаткові фінанси.

Голова Комітету з економічної політики, бюджету і фінансів Віктор Гузун зазначив, що це рішення спрямоване на те, щоб більша кількість жителів республіки змогла отримати кошти. «Здебільшого це люди пенсійного віку. І така додаткова підмога – суттєва для них підтримка. На сьогодні жодна країна пострадянського простору, крім Придністров’я, не виплачує радянські вклади. Причому, якщо зіставляти можливості економіки нашої держави й можливості, наприклад, України, Росії, Білорусії, то ми бачимо, що це не порівняти. Разом з тим, ми вважаємо пріоритетом соціальну політику держави, і вважаємо за свій обов’язок виплачувати людям ці гроші», – сказав парламентарій. Щоб забезпечити необхідні виплати, ліміти їхнього фінансування необхідно збільшити на 6 млн рублів.

У першому читанні законодавці розглянули державну цільову програму капітальних вкладень і капітального ремонту на 2021–2026 роки. Документ передбачає реалізацію робіт з будівництва, реконструкції, ремонту та модернізації об’єктів соціальної та комунальної інфраструктури. Програма спрямована на поліпшення умов функціонування об’єктів охорони здоров’я, освіти, соціального забезпечення, культури та спорту. Зокрема поліпшиться інфраструктура міст і сіл, у тому числі, завдяки будівництву дитячих ігрових і спортивних майданчиків. Варто наголосити, що раніше об’єкти, які держава планувала будувати або ремонтувати, включали в програму Фонду капітальних вкладень під час розгляду бюджету на черговий рік. Віднині діятиме довгострокова програма.

У документі заплановані роботи з адаптації міського середовища до потреб маломобільних груп населення, включаючи облаштування з’їздів і пандусів, визначення шляхів пересування інвалідів у міських зонах загального доступу, можливість доступу до всіх необхідних громадських зон, будівель, споруд. Реалізація програми потребуватиме створення нових робочих місць у будівельній галузі та підвищення зайнятості населення у сфері будівництва.

За словами заступника міністра економічного розвитку – начальника Департаменту будівництва, архітектури й дорожнього будівництва Миколи Обручкова, важливим фактором є те, що програма розрахована на кілька років уперед. «Є об’єкти фінансово затратні, розраховані на кілька років. Тому можна спокійно розробляти проектну документацію, складати кошториси, а підрядник, який виграє тендер, зможе спланувати свою роботу і не чекати, коли буде прийнятий новий бюджет», – пояснив представник Уряду.

Також парламентарії ухвалили законопроект, спрямований на підтримку місцевого підприємництва та стимулювання споживчого попиту на вітчизняні товари. У цьому ключі вже кілька років успішно діє національний проект «Купуй придністровське!», який є ланкою державної цільової програми «Підтримка та розвиток підприємництва в ПМР на 2019–2021 роки».

Для використання товарного знака на маркування, пакування, оформлення вітрин і прилавків магазинів товаровиробникам і торговельним підприємствам необхідно було укладати ліцензійну угоду з його власником – Міністерством економічного розвитку, проходити держреєстрацію, за яку сплачувати держмито. Запропоновані зміни скасовують її. Підставою для звільнення від збору за вчинення реєстраційних дій стане висновок профільного органу державної влади

Микола ЮРКЕВИЧ.

Фото прес-служби Верховної Ради.