Останній бій – найважчий

В історії Придністров’я є чимало трагічних дат, пов’язаних зі збройною агресією Республіки Молдова проти ПМР у 1992 році. 1 липня, 29 років тому, на території Григоріопольського району відбувся останній бій між нашими воїнами й молдовським агресором.

Цю дату забути неможливо: за три місяці активних бойових дій – з 1 березня по 1 липня 1992 року – на Кошницькому і Дороцькому плацдармах загинули 12 уродженців Григоріопольського району. Після війни пішли з життя десятки захисників – вони померли від поранень, що дістали в боях, чи загинули від рук екстремістів Молдови під час виконання службового обов’язку.

У бойових діях загинули гвардієць Андрій Стоєв і ополченець В’ячеслав Бойченко, також багато хто був поранений.

У Григоріополі, на будинку № 178 по вулиці Карла Маркса, встановлено меморіальну дошку загиблому захисникові – командиру 4-ї роти Республіканської гвардії Андрію Володимировичу Стоєву.

Андрій Стоєв народився 22 липня 1963 року в селі Карболія Вулканештського району МРСР. Здобув середню освіту, після чого працював у Григоріополі в районній комсомольській організації. З 13 грудня 1991 року служив молодшим лейтенантом у Республіканській гвардії. У період військової агресії, розв’язаної Республікою Молдова проти Придністров’я, Андрій Стоєв проявив себе людиною виняткової мужності, борцем за право жити на вільній землі, говорити рідною мовою. Він загинув 1 липня 1992 року в селі Дороцьке Дубоссарського району, похований в Григоріополі. Посмертно нагороджений орденом «За особисту мужність».

Після закінчення бойових дій григоріопольські гвардійці щорічно зустрічаються біля підніжжя висотки, де розташовувалися їхні бойові позиції. З ініціативи Союзу захисників і за підтримки керівництва і громадськості району в 2002 році тут був створений меморіальний комплекс, присвячений пам’яті героїв двох воєн: Великої Вітчизняної і війни 1992 року.

У Григоріополі 1 липня відбувся мітинг, приурочений до 29-ї річниці останнього бою. До цієї пам’ятної події залучилися глава державної адміністрації Григоріопольського району та міста Григоріополь Олег Габужа, голова Ради народних депутатів району і міста Андрій Ковтун, захисники ПМР, керівники та представники патріотичних громадських організацій, родичі загиблих захисників.

Звертаючись до учасників мітингу, Олег Габужа сказав, що у нашій республіці з великою повагою ставляться до вшанування пам’яті захисників. «Через 29 років з життя йдуть ті, хто тоді вижив і виніс на своїх плечах тяготи боротьби за незалежність нашої держави. Військовий конфлікт завжди бере в заручники найдорожче, безцінне – людські життя. Ми, придністровці, усвідомлюємо, що тоді вся наша невелика, але горда країна згуртувалася воєдино для боротьби зі спільним ворогом. Заради майбутнього своєї республіки, заради того, щоб ми могли радіти життю і свободі. Озираючись крізь роки на їхній подвиг, ще краще розумієш, що є на землі сила, яку не здатні знищити ні час, ні зла воля. Це любов до дітей, любов до своєї домівки, любов до Батьківщини», – підкреслив керівник Григоріопольської державної адміністрації.

Учасники заходу поклали квіти до пам’ятного знаку та могил захисників Придністров’я на Меморіальному комплексі «Скорботна мати»

Сергій ЛЕВЧЕНКО.

Фото автора.