Банально крали, але не в банальних розмірах

На пленарному засіданні 28 червня Верховна Рада ПМР розглянула подання Прокурора ПМР Анатолія Гурецького про зняття недоторканності з колишнього Президента Придністров’я Євгена Шевчука у зв’язку з порушеними на нього кримінальними справами про розкрадання державних коштів в особливо великих розмірах.

Нагадаємо лише про деякі з них. Посідаючи найвищу державну посаду, Євген Шевчук 5 травня 2012 року заснував некомерційну організацію «Стабілізаційний фонд ПМР», хоча юридично не мав на це права. У бюджет і в Єдиний державний фонд соціального страхування не надійшло 82,9 млн рублів. Це понад 10 тис.
РР МЗП, що кваліфікується законодавством ПМР як особливо великий розмір.

Про те, куди саме йшли гроші Стабфонду, розповів депутат Ігор Буга: «Почалося з придбання двох службових автомобілів «Тойота-Камрі». Міністру охорони здоров’я виділили квартиру в Тирасполі. На 800 тис. доларів було закуплено оргтехніку для Адміністрації Президента. На придбання службового автотранспорту витратили ще 3 млн рублів, у тому числі «Ауді-8» для міністра закордонних справ Ніни Штанські. Цей автомобіль коштує не менше 100 тис. доларів. А ще купили броньований «Лексус» для самого Президента. І це в той час, коли громадським організаціям відмовляли в коштах на проведення строкових операцій за межами республіки».

Як з’ясувалося пізніше, і «Ауді-8» першої леді Придністров’я, і броньований «Лексус», який возив Шевчука, були переоформлені на третіх осіб і зникли з території республіки.

Сумну статистику навів у своєму виступі депутат Віктор Гузун: «Колишніми вищими посадовими особами була вибудована чітка схема контрабанди тютюну, елітного алкоголю, м’яса. Через кордон переїхали 1,5 тис. автомашин з контрабандним вантажем. Працювали нахабно, цинічно. Загальний обсяг контрабандних поставок оцінюється у 140 млн доларів. До бюджету не сплачено 43 млн доларів митних платежів. Ви тільки вдумайтеся в ці цифри! Є свідки, які підтверджують, що особисто заносили колишньому Президенту 150 –
200 тис. доларів щотижня, залежно від кількості автомобілів. Це гірка правда, яку придністровці повинні знати. Я розцінюю ці злочинні дії як антидержавні, як економічну і політичну диверсію».

Ще про одну антинародну схему розповів депутат Олег Петрик: «На Бендерському заводі «Біохім» була створена злочинна корупційна схема. Є дані, що курував її дії особисто колишній керівник митниці Юрій Гервазюк. Сума збитку склала 20 млн рублів. Євген Шевчук особисто отримав 704 тис. доларів –
по 12 центів з кожного літра виробленого «Біохімом» спирту».

Нарешті, найболючіше для придністровців рішення було прийнято колишньою владою в 2015 році – скоротити зарплати та пенсії на 30%. Те, що таке рішення було незаконним, не викликало сумнівів. Кримінальну справу було порушено ще 27 липня 2016 року. Однак у той час на слідчих чинився тиск. Залякати намагалися і спеціалістів Рахункової палати. Контрольний орган дискредитувався і самим Шевчуком, і ЗМІ, які він заснував.

Своєрідним підсумком обговорення подання Прокурора ПМР став виступ парламентаря Антона Онуфрієнка: «Масштаби корупції просто приголомшують. Люди, які були покликані відстоювати державні інтереси, банально крали, але не в банальних розмірах».

На підставі Закону ПМР «Про гарантії особам, які обіймали посади Президента ПМР, віце-президента ПМР, Голови Верховної Ради ПМР і які припинили виконання своїх повноважень, і членам їхніх сімей» придністровські парламентарі прийняли постанови про позбавлення недоторканності колишнього Президента Євгена Шевчука за п’ятьма кримінальними справами.

Вищеподаний закон вимагає, щоб під час розгляду таких питань на засіданні Верховної Ради в обов’язковому порядку бути присутні особи, стосовно до яких розглядається питання про позбавлення недоторканності. Однак, як поінформував депутатів спікер Олександр Щерба, тієї ж ночі Євген Шевчук перетнув річку Дністер на плавзасобі й на пленарному засіданні не був присутній. Однак, парламентарії прийняли рішення розглядати подання Прокурора ПМР у відсутності головного фігуранта.

Згідно з названим законом колишні Президенти, віце-президенти та голови Верховної Ради володіють недоторканністю, яку парламентарі мають право зняти кваліфікованою більшістю голосів (2/3). За зняття імунітету Є. В. Шевчука проголосували 35 депутатів, ніхто не утримався, один був проти – голова Компартії Придністров’я Олег Хоржан.

Павло ОСТАПЕНКО.