Випускний вечір – останній крок дитинства

Дівчатка – у різнокольорових гарних сукнях, з гарними зачісками, хлопці – у строгих костюмах та з квітами для вчителів. Цього дня, 23 червня, не звичайне свято. Щороку влітку в республіці та в багатьох країнах СНД у школах, гімназіях та ліцеях проходять випускні вечори. Так символічно випускники відкривають для себе дорогу в майбуття, прощаючись зі своїми шкільними друзями, вчителями та рідним навчальним закладом.

Перші товариші, улюблені уроки, цікаві змагання, незвичайні конкурси, щирі вчителі. Шкільні роки кожної дитини сповнені різноманітних пригод, які вона запам’ятає на все життя. Закінчення школи – це завжди хвилююче, бо перед випускниками відкривається великий світ безмежних можливостей і саме в цей час вони обирають свій життєвий шлях.

Для тих, хто протягом одинадцяти років був найактивнішим учнем, гарно складав іспити та закінчив середній навчальний заклад тільки на п’ятірки, 23 червня було особливе свято. У Палаці Республіки відбулося урочисте нагородження золотими та срібними медалями найкращих учнів республіки. Цей захід став для випускників хвилюючим, бо медаль про відмінне навчання – це перша в їхньому житті важлива державна нагорода.

Традиційно випускникам вручали нагороди представники керівництва республіки та визначні діячі, які зробили великий внесок у розвиток Придністров’я: Президент Вадим Красносельський, Голова Уряду Олександр Мартинов, Голова Верховної Ради Олександр Щерба, ректор ПДУ імені Т. Г. Шевченка Степан Берил, а також керівники міністерств та відомств Придністров’я.

Зі святом випускників привітав Глава нашої держави Вадим Красносельський: «Це ваша перша нагорода і ваш перший крок, перше серйозне досягнення. Та слід зазначити, що це не тільки ваша заслуга. Це заслуга і батьків, і ваших викладачів, учителів. Де б ви не вчилися, які виші ви не представляли б, не забувайте про свою сім’ю, про свої цінності, про свою батьківщину». Президент також наголосив, що керівництво держави зробить усе можливе, щоб Придністров’я було привабливим для тих, хто буде повертатися у республіку після навчання в інших країнах.

Здобуття вищої освіти за кордоном або на території нашої республіки – вибір нелегкий та дуже важливий. У цей день під час спілкування з випускниками можна було почути різні думки: «десь там буде цікавіше», «хочу від’їхати, бо за кордоном чекають на мене». Та і чимало вчорашніх учнів впевнені, що краще здобувати вищу освіту в Придністров’ї, щоб стати гарним та корисним фахівцем для республіки.

Випускник Тираспольської середньої школи № 9 Максим Юрченко вважає, що потрібно бути відповідальним за світле майбуття своєї батьківщини: «Мене переповнює почуття гордості за моє місто, за мою школу, яка мене виховала, за мою родину. Я дуже гордий і радий, що народився та живу в місті Тирасполі. Я хотів спочатку поїхати за кордон, щоб там здобувати вищу освіту, та передумав, бо я хочу залишитися у своєму рідному місті, я хочу тут далі вчитися, влаштовувати особисте життя, отримати роботу».

Гарною традицією міста Тирасполя став хід випускників головною вулицею столиці. Хтось надовго поїде з рідного краю, хтось  залишиться у Придністров’ї, але в цей час вони всі – єдині. Цей захід об’єднав 625 учнів з усіх середніх навчальних закладів міста.

Продовженням ходу випускників стала театралізована вистава на центральному майдані столиці, у якій розповідалося про значні в історії нашої держави бали: Катерининський, на якому імператриця нагородила графа Олександра Суворова орденом Святого Георгія, бал Перемоги 1945 року та «розстріляний» бал 1992 року. Наприкінці вечора 80 гарних пар найкращих випускників різних шкіл Тирасполя закружляли у прощальному вальсі.

Також у цей вечір головні герої свята у своїх навчальних закладах отримали атестати про середню (повну) загальну освіту. Надалі їх чекатимуть вступні іспити до вишів республіки або інших країн та доросле життя, що також буде сповнене різних емоцій, труднощів, перемог та успіхів.

Марія ЛУНІНА.

№ 25 1 липня 2017 р.