Українській Конституції – 21 рік

28 червня 1996 Верховна Рада України прийняла Основний Закон України – першу Конституцію незалежної української держави. Її прийняття закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало  важливим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені. Конституція дала поштовх для продуктивного розвитку всіх галузей національного законодавства та сфер суспільного життя.

Цей день в Україні є державним святом.

28 червня 2017 року в Бендерській фортеці біля Пам’ятного знака на честь першої української Конституції гетьмана Пилипа Орлика зібралася численна громада українців з Тирасполя та Бендер. Люди прийшли з квітами, щоб відзначити 21-у річницю Основного Закону нової незалежної України.

Звертаючись до присутніх, перший Президент ПМР Ігор Смирнов зазначив: «Я добре пам’ятаю той день, коли ми в урочистій обстановці відкривали цей пам’ятний знак. Пилип Орлик – непроста історична фігура, це людина, яка в ті непрості часи міждержавних взаємовідносин, у часи напружених військових походів думала за громаду. Таких людей потрібно поважати й пам’ятати». Ігор Миколайович побажав сучасній українській громадськості бути більш згуртованою і цілеспрямованою.

На урочистому заході також виступили голова республіканської громадської організації «Укрпросвіта» Володимир Боднар, голова товариства української культури «Червона калина» м. Тирасполя Аліса Коханова, колишній міністр закордонних справ ПМР Володимир Ястребчак, який Указом Президента ПМР цього ж дня був призначений на посаду спецпредставника Президента ПМР з питань взаємовідносин з Україною.

Наприкінці церемонії Володимир Боднар та директор Бендерської української гімназії № 3 Валентина Боднар вручили придністровським випускникам Міжнародної української школи атестати про середню освіту. Переможці учнівських конкурсів з українознавства, організованих Міністерством освіти та науки України, отримали почесні грамоти. Також почесними грамотами були нагороджені кращі вчителі початкових класів з українською мовою навчання.

Урочистості закінчились покладанням квітів до пам’ятного знака та бюста українському письменнику І. П. Котляревському.

Володимир ПУКЛІЧ.

№ 25 1 липня 2017 р.