Дика природа Чорнобиля

Що сталося з флорою і фауною через 30 років після катастрофи?

Від часу аварії на Чорнобильській АЕС минуло всього-на-всього 30 років. За цей час зона відчуження так і залишилася практично не заселеною людьми, зате тут склалися сприятливі умови для розвитку флори й фауни.

Як радіація впливає на тварин і птахів, вчені поки ще встановити не змогли, проте завдяки фотокамерам зафіксували, що в лісах з’явилося багато нових мешканців. Тут є рисі, лосі, вовки, гігантські зубри та інші тварини, багато з яких вже давно занесено до Червоної книги!

Ідея дізнатися більше про тваринний світ у зоні відчуження належить українському вченому Сергієві Гащаку. Його основна робота – проведення радіоекологічних досліджень. Паралельно Сергій захоплюється вивченням біології та зоології, зараз це вже стало окремою сферою його наукових інтересів.

Кілька років тому Сергій самостійно купив і встановив перший десяток прихованих камер, які цілодобово фіксують усе, що відбувається навколо. Тільки-но до камери на відстані
10 – 15 метрів наближається будь-яка  теплокровна істота, вмикається запис. Завдяки тому, що зйомка може тривати цілодобово, Сергій Гащак отримав не тільки фотографії тварин, чий період активності припадає на денний час, а й поповнив колекцію цікавими спостереженнями за життям нічних мешканців лісу.

На жаль, належного фінансування для проектів з вивчення природної розмаїтості чорнобильського ареалу немає, тому Сергій багато робив на власні кошти. Правда, кілька років тому його дослідженнями зацікавилися французькі вчені й погодилися посприяти проекту. На виділені грантові кошти закупили ще чотири десятки так званих «фотопасток».

За минулі роки в ліси повернулися бурі ведмеді, червонокнижні чорні лелеки, збільшилася популяція коней Пржевальського, яких завезли сюди в 1990 роках. Рисі добре освоїлися в зоні екологічної катастрофи. Популяція оленів налічує близько 1,5 тисячі особин. Одне слово, почалося природне відновлення тваринного світу. З 2016 року території надано статус радіаційно-екологічного біосферного заповідника, зараз тут працюють вчені, плану-
ють згодом відкрити й обмежену кількість екскурсійних маршрутів.

За 30 років флора і фауна зони відчуження почала відновлюватися відносно швидко. А ось місто, кинуте людьми, виглядає жахливо.

Ірина   МАСЛОВА.