Центру української культури – 10 років

Центр української культури ПДУ імені Т. Г. Шевченка відзначив 10-ту річницю від дня свого заснування. На ювілеї були присутні почесні гості: директор Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Національної академії наук України (НАН) Микола Жулинський, заступник директора з наукової та видавничої діяльності Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка Сергій Гальченко, Спецпредставник Президента ПМР з питань відносин з Україною Володимир Ястребчак, заступник міністра просвіти ПМР Валентина Черниш.

Присутніх привітали ректор ПДУ професор Степан Берил, декан філологічного факультету Ольга Щукіна, завідувач кафедри української філології Олена Якимович та викладачі. Студенти кафедри журналістики підготували невеликий концерт.

Центр було утворено 4 жовтня 2007 року з метою організації та проведення систематичної роботи з провідними вишами України, навчальними закладами Придністров’я і громадськими організаціями обох країн. Шість років тому між ПДУ ім. Т. Г. Шевченка і Національною академією наук України було підписано угоду про співпрацю, у рамках якої здійснюється багато заходів і проектів.

Микола Жулинський розповідає: «Я представляв тоді НАН і прибув сюди на запрошення української громади. За останні роки наша співпраця дещо уповільнилася, тож треба дати їй поштовх. Ми вже говорили зі Степаном Іордановичем про те, що наша академія наук та її інститути готові прийняти ваших студентів до аспірантури, а також молодих людей із Придністров’я, які могли б навчатися в Україні, захищати дисертації, щоб повернутися додому повноцінними спеціалістами. Це сприяло би поглибленню вивчення української мови й нашої історії».

За словами гостя з України, нині потрібно зміцнювати стосунки в науковому середовищі попри всі економічні та політичні проблеми, які  іноді виникають між нашими країнами. Головною в переговорному процесі має стати системна співпраця. Директор Інституту літератури зізнався, що він дуже натхнений цією поїздкою та радий, що українці тут є і що вони зацікавлені співпрацювати з Україною. Важливо ще й те, що люди підтримують мову та культуру своєї етнічної неньки-батьківщини. Які б кордони не роз’єднували людей, зв’язок на рівні культури є найміцнішим,  який ніколи не зламає жодна політична ситуація.

Дарина   КУЛАКОВА.