Підтримка меліоративного комплексу – пріоритет держави

Стан системи меліорації  Придністров’я останнім часом показав, що без її відновлення в республіці неможливий подальший розвиток агропромислового комплексу. Нагадаємо: нещодавно, Уряд ухвалив державну цільову програму «Відновлення та розвиток меліоративного комплексу ПМР на 2021–2026 роки».

За словами генерального директора ДУП «Республіканські зрошувальні системи» Івана Боті, цього року поливний сезон розпочався наприкінці квітня, а не в березні, як минулого року. «До роботи були підготовлені 65 насосних станцій. Серед важливих питань на 2021 рік заплановані ремонтні роботи на мережах. Нагадаю, що в планах на цей рік освоєння 11 млн рублів, 9 з яких спрямовані саме на реконструкцію зрошувальних систем. Значна частина коштів, близько 6 млн рублів, передбачена на реконструкцію головної насосної станції в Чобручах. Там планується демонтаж зношеного застарілого і монтаж нового трубопроводів.

Директор підприємства розповів про ремонтні роботи в Ташлику. Там прибирають старі насоси, риють котлован для вилучення непридатного для використання трубопроводу. Найближчим часом почнуть монтувати нове обладнання. Ще один об’єкт – головна насосна станція Григоріопольського району, де також роботи в самому розпалі. За словами керівника підприємства, частину труб поставлять найближчим часом. У липні-серпні роботи мають бути завершені. У Ташлику реконструкцію здійснюють власними силами й згідно з планом. Роботи по відновленню меліоративного комплексу розплановані до 2026 року включно.

Завдяки такій масштабній діяльності, вже в поточному році площа зрошуваних земель може збільшитися майже на 30 % –з 18,5 тисячі гектарів до майже 24 тисяч.

Слід зазначити, що в Придністров’ї послуга з подачі води до точки виділу надається за пільговим тарифом, що, безсумнівно, впливає на розвиток рослинництва в республіці. Іван Олексійович розповів про безпрецедентну підтримку фермерів державою: вартість послуги з подачі води для зрошення становить 70 копійок за кубометр. Причому її левова частка – це вартість електроенергії, завдяки якій життєдайна волога подається на землі аграріїв до точки виділу, тобто водовипуску в господарський канал або пункт на каналі, в якому вода фактично передається користувачеві.

Для поливу засіяних площ сільськогосподарські організації активно застосовують зрошувальну техніку. Наприклад, тільки у 2020 році 22 аграрії Придністров’я придбали 73 одиниці дощувальної техніки, в результаті чого зросла кількість заявок на підключення до меліоративної мережі суб’єктів господарювання, які одержали кредити під закупівлю меліоративної техніки.

Нинішній рік, як відомо, відрізняється значною кількістю опадів, тому попит на полив знизився: від запланованих 30 млн кубів води підприємство подало споживачам лише 10 %. Отже, ситуація негативно впливає на прибутки організації. За словами Івана Боті, вона може змінитися, коли почнуть подавати воду для поливу кукурудзи та соняшнику.

Минулого року до ремонтно-відновлювальних робіт зрошувальних систем, а також до виробництва для них агрегатів вперше залучили НВ ЗАТ «Електромаш». Рівень наукового й технічного забезпечення вітчизняного підприємства надає можливість виготовити або виконати ремонт абсолютно будь-яких електричних машин, які використовуються в системі меліорації.

На підприємстві також піклуються про власні кадри. Оновленню штату фахівців сприятиме співпраця з навчальними закладами республіки за дуальною системою. У новому навчальному році для столичного аграрно-технічного коледжу ім. М. В. Фрунзе виділено 15 бюджетних місць. Уже внесені зміни до контрольних цифр прийому абітурієнтів на 2021-2022 навчальний рік.

ДУП «Республіканські зрошувальні системи» в цьому питанні також співпрацює з Дубоссарським індустріальним технікумом, в якому студенти здобуватимуть знання за спеціальністю «Машиніст насосних установок». Тут уже підготовлені навчальні плани.

Іван Ботя зазначив, що важливим залишається питання оплати праці фахівців на належному рівні. На підприємстві її підвищили в середньому на 12 %. Віднині машиніст отримує від 2 до 3 тисяч рублів, інженерно-технічний персонал – від 4,5 до 7 тисяч рублів.

У планах підприємства – подальше постачання води землекористувачам і виконання державної цільової програми з розвитку меліоративного комплексу

Сергій ЛЕВЧЕНКО.