Ліси Придністров’я – його багатство і краса

Щоб дізнатися про стан лісових угідь Придністров’я, про те, хто безпосередньо опікується ними, ми звернулися до головного лісничого ДУП «Придністров’я-ліс» Андрія Федоровича Плотяна.

«З лісовим господарством я поєднав свою долю з 1975 року. Спочатку працював лісником, помічником лісничого (різниця істотна, лісничий – директор лісництва, лісник -його підлеглий, простий робітник), потім – лісничим в Кам’янському лісництві, директором Рибницького лісгоспу», – охоче розповів фахівець.

За словами Андрія Федоровича, на сьогодні державний лісовий фонд республіки налічує близько 30 тисяч гектарів деревних насаджень. Уся територія лісових масивів поділена на вісім лісництв: Кам’янське, Рашківське, Плотянське, Воронковське, Дубоссарське, Григоріопольське, Кармановське і Кіцканське. У кожному з них є свій лісник. Працівники лісового господарства збирають і розсівають лісове насіння, вирощують саджанці та сіянці в лісовому розсаднику, доглядають за ними до змикання крони. У господарстві працюють199 чоловік, з яких 8 інженерів лісового господарства з вищою освітою (6 – пенсійного віку) і 24 помічники лісничих, майстрів лісу, майстрів розплідників, лісників із середньою спеціальною освітою.

Характерною особливістю території нашої республіки є те, що вона розташована в різних природних зонах. Наприклад, у нас на північ від Дубоссар розташована лісостепова зона, а південніше –степова, тому і відсоток лісистості по районах різний: в Кам’янському він становить 17 %, в Рибницькому – 8 %, у Слободзейському – 3 %. На півдні жорсткіші умови, менше випадає опадів, а суховії нещадно, і досить глибоко висушують ґрунт.

Головний лісничий також розповів про основні лісові породи, представлені в нашій республіці. «Це дуб звичайний, акація, тополь білий, ясен, клен, хвойні насадження. Другорядні культури – різні чагарники: глід, терен, шипшина, свидина, барбарис, скумпія … Причому збирати екологічно чисті ягоди для особистих потреб може будь-хто», – підкреслив Андрій Плотян.

Який же ліс без диких тварин? От і в наших лісгоспах водяться кабани, козулі, борсуки, зайці, білки, лисиці, вовки. На узліссях живуть куріпки, радують своїм щебетанням шпаки, солов’ї, сороки. Багаті лісові масиви й грибами – ростуть маслюки, сироїжки.

Працівники лісу проводять різноманітні заходи щодо збільшення кількості диких тварин та охорони тваринного світу. Засівають землі травами та сільськогосподарськими культурами, наприклад, кукурудзою для кабана. Кормові поля розміщені в урочищах на невеликих площах, в місцях, де спостерігається найбільше скупчення тварин.

Лісники й жителі сільської місцевості відзначають, що останнім часом розвелося багато кабанів, лисиць і вовків, які вже завдають шкоди домашньому господарству, отже кількість популяцій необхідно відстежувати й регулювати. До обов’язків захисників лісу належить примноження і догляд за лісовими багатствами, викорінювання браконьєрства.

Усього в придністровських лісах налічується 158 видів тварин і понад 70 видів рослин, занесених до Червоної книги ПМР нового видання.

Безумовно, найважливішим завданням завжди залишається охорона й примноження лісових масивів. Початковий етап – збирання та заготівля насіння тих порід, які могли б рости на конкретній території. Працівники лісгоспів висівають у лісорозсадниках і протягом 1-2 років вирощують сіянці, потім посадковий матеріал висаджують в заздалегідь підготовлений ґрунт і продовжують догляд за саджанцями. Нові насадження здійснюють на місці зрубаних дерев і там, де лісів раніше не було.

Під час огляду масивів лісники проводять і так звані рубки догляду, стежать, щоб загибле дерево не заважало молодій порослі розвиватися. Причому, перевагу надають породам, що поліпшують і прикрашають природу.

 Ліси допомагають не тільки прикрашати нашу придністровську землю, життя кожної людини, вони створюють сприятливий мікроклімат, перешкоджають ерозії ґрунтів, захищають від сильних вітрів і ураганів, служать прекрасним місцем відпочинку.

Для поновлення лісів і закладки нових, для озеленення міст республіки у лісництвах створені розплідники, де вирощують саджанці різних дерев і чагарників.

Отже, ліс відіграє в житті кожної окремої людини й усього людства важливу роль. З одного боку, він (як одна з головних складових навколишнього середовища) великою мірою впливає на клімат, наявність чистої води, чистого повітря, захищає сільськогосподарські землі, забезпечує місця для комфортного проживання та відпочинку людей, зберігає різноманітність живої природи. З іншого боку, ліс – джерело безлічі матеріальних ресурсів, без яких суспільство не може обійтися нині й навряд чи зможе – в майбутньому

Олександр ЗАЙЧУК.