План городника-садівника на 18–24 липня

Липень косить і жне, довго спати не дає

18 липня – у Скорпіоні відбуваються найбільш вдалі посіви та посадки майже всіх культур. Ці рослини дають швидкі сходи, у них формується потужний корінь і стебло. Рослини майже не хворіють, формують плоди з відмінним смаком і ароматом, які будуть довго лежати, а також дають високоякісний насіннєвий матеріал.

Тому сміливо приступайте до посіву баклажанів, огірків, перцю, томату, гарбуза, базиліка, м’яти. З плодових посадіть аґрус, смородину та яблуню. Можна поливати рослини, але так, щоб не залити їх, вносити органіку і мінералку по листу або в ґрунт, прищеплювати рослини. Можна обробити також хімзасобами, щоб захистити від комах і патогенів. Не розмножуйте зараз цибулинні та не викопуйте картоплю.

19 липня – можна квасити капусту, а також робити інші заготовки. В городі можна поливати та вносити добрива під рослини, видаляти бур’ян, проріджувати занадто густі сходи, підгортати. Корисною буде обробка хімпрепаратами для захисту. Ґрунт можна зорати, рихлити. Посадіть квіти, овочі, зернові, а також саджанці шипшини, персика, інших ягідних і плодових. Усі рослини будуть активно рости, розвиватися, давати високий урожай смачних плодів.

20 липня – у Стрільці посадки краще відкласти, тому що рослини досить швидко ростуть вгору, однак урожай буде невисокий. Зате виходять гарні квіти, тож можна посадити ті рослини, цвітінням яких хочете насолодитися. Культивуйте лимонник, виноград, суницю, посійте квасолю і горох, гарбуз і цибулю. Не можна поливати, обрізати рослини, оскільки є ризик, що після механічних пошкоджень вони будуть довго відновлюватися.

21 липня – продовжуйте садити квітучі рослини, декоративні, саджанці фруктових та ягідних культур. Лікарські швидкорослі трави теж можна посадити в цей період. Перекопайте грядки, які звільнилися від рослин, де зібрано урожай. Видаліть з них всі рослинні залишки, щоб грибки та шкідники, які могли бути на рослині, не поширилися на ділянці. Прорідіть сходи, якщо вони густі, видаліть суничні вуса. Поросль і хворі рослини теж слід видалити з ділянки.

Збирайте плоди на насіння, викопуйте цибулини, заготовлюйте дрова і сіно. Можлива посадка часнику, цибулі та картоплі. Поливати рослини можна, як і механічно пошкоджувати їх, щоб не завдати серйозної шкоди.

22 липня – у Козерозі знову можна садити багато культурних рослин. Плоди хоч і виростають невеликі, але можуть довгий період зберігатися. З них також можна зібрати високоякісне насіння. Сходи будуть з’являтися не швидко, але дружно. Рослини формують потужний корінь і стебло, виходять витривалі до стрибків температур і захворювань. Посійте на звільненій ділянці насіння кропу, петрушки, редиски, шпинату, капусти. Посадіть грушу, персик, абрикос. Відкладіть будь-які роботи, пов’язані з корінням, щоб не чіпати його.

23 липня – рихліть землю так, щоб не зачепити кореневу систему. Обробіть рослини спеціальними засобами для захисту від грибка, попелиці, кліщів. Замочіть, якщо потрібно, насіннєвий матеріал, садіть ті ж культури, що і днем раніше. Позакореневі та кореневі підживлення дуже потрібні в цей час рослинам.

Займіться формуючою або санітарною обрізкою, прищепленням, заготовлюйте живці. Покосіть траву на сіно, збирайте плоди та закладайте їх на довгий період зберігання. Заготовлюйте коріння лікарських трав. Робіть консервування, сушіть, соліть, заготовлюйте соки.

24 липня – повний Місяць, та ще й у Водолії підказує, що потрібно відкласти будь-які посадки. У цей час вкрай небажано що-небудь садити, до того ж, Водолій теж вважається знаком, у якому рослини виростають слабкі, урожай дають низький. Сходи ростуть повільно, рослини будуть важко приживатися. Робіть вина, заготовки у вигляді консервації, квашення та засолювання.

Збирайте врожай у саду і на грядках. Так, ранні сорти яблуні вже радують плодами, тому їх потрібно вчасно зібрати. А якщо на дереві занадто багато плодів, гілки потрібно зміцнити, щоб під вагою вони не зламалися. Збирайте ягоди малини, аґрусу, вишні. Їх потрібно не тільки зірвати, а й пустити на переробку, роблячи запаси на зиму. Після збору врожаю можна видалити старі пагони, щоб нові могли розвиватися

Христина ЖУРАВЕЛЬ.