Дитячий онлайн-фестиваль козацької культури

У Бендерах 10 липня відбулася церемонія нагородження лауреатів і переможців фестивалю і конкурсу дитячого малюнка «Військо козацьке – військо Чорноморське». Творчі заходи присвячені 30-й річниці відродження Чорноморського козацького війська.

У парку Олександра Невського на території Бендерської фортеці відбулася вже традиційна подія в культурному житті Придністров’я. Другий рік поспіль у зв’язку з пандемією – в онлайн-режимі. Нагороджували лауреатів онлайн-фестивалю за трьома номінаціями: вокал, хореографія та художнє слово.

Головною метою фестивалю його організатори (ЧКВ за підтримки представництва Росспівробітництва в Придністров’ї) визначили популяризацію та розвиток дитячої фольклорно-ігрової творчості. Значущість подібних заходів полягає в тому, що саме так зберігаються історичні традиції, пісні, культура, до того ж вони передаються дітям у невимушеній і цілком щирій формі.

Історичний образ козака, козацьких традицій та побуту, а також сучасне життя Чорноморського козацького війська, залучення дітей та підлітків до творчості та історичного усвідомлення значущості внеску козацтва і православ’я в життя республіки та за її межами – такими були лейтмотиви всіх заходів.

За словами військового отамана ЧКВ, генерал-майора Ігоря Небейголови, такий фестиваль на території ПМР радує придністровців упродовж семи років. «Загалом, у республіканському фестивалі взяло участь 70 осіб. Вони досить професійно поставилися до участі в ньому. Діти декламували вірші, танцювали й співали щиро, відверто, радісно. Без участі дорослих, зрозуміло, не обійшлося. Постаралися також батьки та педагоги. У зв’язку з карантином було прийняте рішення провести церемонію нагородження лауреатів фестивалю в різних округах республіки. Ось так Чорноморське козацтво докладає зусиль у вихованні патріотів нашої Батьківщини – Придністров’я», – сказав Ігор Петрович.

Наймолодша учасниця конкурсу 4-річна Злата Савіна прочитала вірш «Я козачкою народжена». Її мама Олена розповіла, що фестиваль – надзвичайно важлива подія для патріотичного виховання юних придністровців: «Наша родина намагається розвивати творчі здібності Злати. Радісно бачити таку талановиту молодь, яка з повагою ставиться до власних традицій».

Приємне враження на глядачів склало те, що у фестивалі взяли участь юні придністровці з обмеженими можливостями. Вихованці Бендерської спеціальної (корекційної) загальноосвітньої школи-інтернату стали лауреатами фестивалю у номінації «хореографія». Керівник танцювального гуртка «Родники» Денис Кара зазначив, що його вихованці з великим ентузіазмом розучували для показу на фестивалі козацький танець: «У нашому відеокліпі представлені 3 пари виконавців, які наполегливо працювали на репетиціях. До кожного з них потрібен був особливий підхід».

За словами викладача образотворчого мистецтва МОЗ «Бендерська середня загальноосвітня середня школа № 11» Василіси Жукової, проведення такого фестивалю сприяє взагалі позитивному вихованню молодого покоління придністровців. «Моя учениця Софія Коваль, яка навчається в 5-у класі, стала призером конкурсу малюнків. Вона відобразила побут козака. Це ж чудово, що діти мають можливість і в такий спосіб вивчати історію та культуру козаків, збагачувати власні знання. З усього видно, що молоді художники глибоко занурилися в історичну тематику конкурсу. У багатьох роботах представлене сучасне козацтво і зв’язок поколінь. Усе побачене на фестивалі й сьогодні на підбитті його підсумків хвилює серце й дає надію на те, що ми все робимо правильно стосовно до нашої молоді», – розповіла викладач школи

Олександр ЗАЙЧУК.

Фото автора.

На фото Злата Савіна .