Зустріч з представниками підприємницької спільноти ПМР

У будинку офіційних прийомів Адміністрації Президента 22 липня 2021 року відбулася зустріч Глави держави з представниками придністровського бізнесу.

Керівники близько 20 підприємств, що входять до складу Республіканської громадської організації «Союз промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я» (СПАПП), а також її керівний склад взяли участь у розмові з Вадимом Красносельським. За повідомленням прес-служби Президента, організація була створена в 1999 році. На той момент вона об’єднувала 29 суб’єктів господарювання, а на сьогодні до неї входить більш ніж сотня представників реального сектора економіки – промисловості, АПК, будівельної, дорожньої, транспортної галузей, середнього та малого бізнесу. СПАПП активно взаємодіє з органами державної влади, удосконалюючи механізми, спрямовані на стабілізацію і розвиток придністровської економіки.

Передувала дискусії урочиста частина заходу: Президент вручив підприємцю, керівнику колгоспу «Путь Ленина» (село Хрустова Кам’янського району) Михайлу Пеньковському з нагоди 70-річчя державну нагороду – орден «За заслуги» II ступеня. За підсумками 2020 року він був визнаний підприємцем року.

На зустрічі було порушене питання допуску придністровських підприємств до міжнародних пасажирських і вантажних перевезень. Йшлося зокрема про те, що дозвільні документи – це проблема, яка постійно, починаючи з 1998 року і донині, дискутується в рамках переговорного процесу з РМ, яка, як і раніше, блокує її розв’язання.

З Главою держави обговорили також питання нелегальних перевезень, різні методи боротьби з подібного роду правопорушеннями. Тільки у квітні – червні поточного року було здійснено чотири рейдові перевірки на придністровських дорогах. За дорученням Президента, ця практика спільних контрольних заходів ДАІ та ВБЕП буде продовжена. Вадим Красносельський вважає притягнення до адміністративної, а, можливо, й до інших видів відповідальності ефективним інструментом і дієвим важелем впливу. До факторів, які дисциплінують, він відносить і механізм ліцензування в галузі перевезень.

Щодо будівельної галузі був обговорений пілотний проект, який поступово упроваджується в практику: ресурсний метод ціноутворення. Повний перехід на його використання запланований до початку 2022 року. Його програмне забезпечення вже розроблене, кадри готуються.

Співрозмовники також зійшлися на думці про доцільність закріплення на законодавчому рівні обмеження термінів проведення тендерних процедур стосовно до об’єктів, включених до програми Фонду капвкладень. Запропоновано встановити часовий максимум на рівні першого кварталу року. Під час обговорення цього питання учасники дискусії погодилися з тим, що в основі тендерних змагань має бути рівність учасників без будь-яких переваг по відношенню, наприклад, до підприємств малого бізнесу. Представники СПАПП вважають, що спрощено-пільгова система оподаткування робить їх більш конкурентоспроможними в порівнянні з великими організаціями. Президент зазначив, що важливою умовою учасника тендеру є його здатність нести відповідальність, зокрема фінансову, у разі невиконання взятих на себе договірних зобов’язань.

На зустрічі були висловлені й конкретні прохання-пропозиції. Наприклад, фабрика «Одема» розраховує на пріоритетне право участі в конкурсі на одержання держзамовлення, пов’язаного з пошиттям спорядження для силових структур республіки. При цьому Вадим Красносельський нагадав, що вітчизняні виробники й нині перебувають у більш вигідному в порівнянні з закордонними учасниками становищі. «У цілому принципи рівноправності порушувати неприпустимо: конкурентна боротьба повинна бути чесною», – акцентував Президент.

На запитання про збереження тарифів на послуги в поточному і наступному році Вадим Красносельський відповів, що підвищення цін для населення не планується. Стосовно ж до юридичних осіб, тарифи коригуються точково: в більшу або меншу сторону – в залежності від ситуації.

Підприємці не обійшли увагою на зустрічі з Президентом питання розвитку меліоративного комплексу. Відомо, що цьому процесу сприяло збереження вартості поливної води на рівні 70 копійок за кубометр як тимчасовий захід підтримки. Ця норма пролонгована і досі є чинною. Вадим Красносельський нагадав про пряму залежність ціни на воду від кількості споживачів: збільшення зрошувальної мережі скорочує витрати кожного суб’єкта на її обслуговування. Зупинився Глава держави й на участі в реалізації цього значущого економічного проекту не тільки сільськогосподарських, а й промислових підприємств. Вадим Красносельський відзначив внесок заводу «Електромаш» у забезпечення меліоративних систем необхідним обладнанням. Говорив він і про значущість проведення всередині республіки профілактичних і налагоджувальних робіт, які також взяло на себе це тираспольське підприємство.

Дорожня галузь не залишилася поза увагою в ході дискусії, й була зазначена необхідність упорядкування не тільки центральних, а й так званих другорядних доріг. Графік ремонту найбільш зруйнованих ділянок уже розроблений, у 2022 році планується виділити на ці роботи 63 млн рублів. На запитання підприємців про оновлення спеціалізованої техніки Президент пояснив, що «…віднедавна вона закуповується не коштом бюджету, а завдяки використанню прибутку дорожніх організацій, який відтепер залишається в їхньому розпорядженні саме на ці цілі».

Аспекти, пов’язані з участю підприємств у системі дуальної освіти, теж стали темою обговорення з Главою держави. Говорили й про напрямки, які потребують кадрового наповнення, запитували про можливість продовження дії пільгових умов кредитування для аграріїв, які зазнали збитків через негоду. Просили придбати комп’ютерний томограф для кам’янської лікарні, а також про складнощі, з якими стикаються підприємства-експортери.

Зупинилися окремо на позитивних змінах у відносинах бізнесу та митних органів. Підприємці запитували, чи не зміниться політика відомства після зміни керівництва. Голова комітету запевнила, що обраний курс, який довів свою ефективність, буде збережений. Президент акцентував на тому, що відносини бізнесу і держави набувають все більш виражені партнерські форми. Він націлив на продовження конструктивного діалогу й зазначив, що спільними зусиллями всіх зацікавлених сторін можна домогтися успіху в будь-якій справі.

Анастасія КАСИМ.

Фото прес-служби Президента.