Оперштаб – про головне

На засіданні Оперативного штабу при Президентові щодо профілактики та запобігання поширенню вірусу, яке відбулося 26 липня, було відзначено, що захворюваність на COVID-19 у нашій республіці зросла до 39 випадків на добу. Тиждень тому цей показник не перевищував 27 випадків інфікування.

Ліжковий фонд двох госпіталів – Слободзейського і Рибницького – сумарно збільшено до 365 одиниць. У зв’язку з цим міністр охорони здоров’я повідомила, що в Рибниці за необхідності  можна буде збільшити кількість ліжко-місць.

На думку Христини Албул, якщо завантаженість госпіталів перевищить 70 %, на базі Бендерської міської лікарні необхідно буде розгорнути ще один коронавірусний лікувальний майданчик. На поточний момент у стаціонарах зайнято більше половини ліжок. Серед хворих на коронавірус є й діти.

Учасники наради обговорювали також питання щодо вакцинації неповнолітніх. Зазначалося, що тільки в інструкції до препарату «Moderna» йдеться про можливість його використання для вакцинації осіб віком молодших за 18 років. Відомо, що в Ізраїлі, наприклад, 40 % підлітків щеплено від коронавірусу препаратом «Pfizer».

Тривають дослідження, що стосуються вакцинації дітей віком від 6 місяців до 11 років. Вадим Красносельський зазначив, що в Придністров’ї практикуватимуть вакцинацію неповнолітніх тільки після опублікування офіційних висновків за підсумками третього етапу випробувань препаратів. «За таких умов відбуватиметься й вакцинація дорослих громадян: поки не завершені повномірні випробування та існує елемент експериментальності, участь у прищепній кампанії відбуватиметься виключно на добровільних засадах», – наголосив Президент ПМР.

Списки студентів, які мають намір вакцинуватися перед виїздом на навчання за межі республіки, формує апарат Уповноваженого з прав людини за їхніми заявками, які прийматимуться до 1 серпня.

З метою зменшення навантаження на працівників реєстратур поліклінічної служби, запущено механізм прийому заявок на вакцинацію телефоном за єдиним номером «126». Поки він діє тільки в столиці. Уже прийнято понад тисячу дзвінків. Важливо довести до відома громадян, що телефонна лінія цільова і звернення, не пов’язані з записом на щеплення від коронавірусу, не приймаються.

Що стосується придбання вакцини для профілактики COVID-19, відзначено, що єдиним доступним для цього препаратом є «Sinofarm». Тривають переговори про закупівлю 100 000 доз (на 50 000 курсів). Як гуманітарна допомога по міжнародній лінії COVAX очікується поставка 10 512 доз вакцини «Pfizer».

Вадим Красносельський цікавився забезпеченістю системи охорони здоров’я медпрепаратами, зокрема, таким як «Ремдесівір», одним з найбільш ефективних лікарських засобів, що використовується для лікування хворих на коронавірус. Профільний міністр доповіла, що препарат зарезервовано для 1 010 тяжкохворих або 1 851 – з середньою важкістю хвороби. Глава держави доручив тримати на постійному контролі питання поповнення запасів. Ведуться переговори з постачальниками індійського препарату «Ремдесівір».

Статистика свідчить: нині носіями COVID-19 є 359 придністровців. 121 із них проходить лікування вдома, 238 – у двох інфекційних госпіталях, загальна завантаженість яких становить 56 %. У зв’язку з погіршенням стану здоров’я в період з 19 по 25 липня з домашнього на госпітальне лікування переведені 29 носіїв вірусу. Важко переносять коронавірус 40 осіб, або 17 % від загальної кількості госпіталізованих на даний момент громадян, семеро – пацієнти реанімаційних відділень, двоє підключені до апарату штучної вентиляції легень. 184 придністровці перебувають в умовах домашньої самоізоляції.

Усього в Придністров’ї за час пандемії зафіксовано 50 823 факти інфікування. 1 243 носії вірусу або 2,4 % хворих не впорались із хворобою, 49 147 осіб або 97 % інфікованих – одужали (протягом звітного періоду видужали 187).

Щодо вакцинації: 41 665 придністровців щеплені першим компонентом «Спутник V», обидві дози цієї вакцини отримали 39 256 людей. 6 702 особи пройшли перший етап вакцинації препаратом «AstraZeneca», 4 791 завершила курс. 6 619 жителів республіки щеплені першою дозою «Pfizer», 6 251 – закінчив вакцинацію препаратом. Першу дозу вакцини «Sinopharm» отримали 11 901 людина, 8 864 – отримали обидві дози вакцини, 7 407 осіб пройшли перший етап вакцинації препаратом «Sinovac», 6 251 – завершила курс.

4 446 придністровців щеплені вакциною «Janssen». Надійшло в республіку й розподілено в пункти вакцинації 10 512 доз препарату «Pfizer» для щеплення

5 256 осіб. Повністю вакциновано 15 % придністровців.

Аліса КОХАНОВА.