Ювілей Міністерства юстиції ПМР

У Палаці Республіки 23 липня відбулись урочисті збори, присвячені 30-річчю утворення органів юстиції Придністров’я.

У 1991 році перед керівництвом нашої держави постало досить складне завдання: зберегти все те, що дісталося республіці у спадок від Радянського Союзу в галузях економіки, соціальної сфери, освіти, культури, забезпечити правопорядок і захист прав людини на території ПМР. Оскільки молода республіка створювалася практично з «нуля», необхідно було сформувати нову систему органів державної влади й управління. Уже в травні 1991 року була затверджена структура Уряду ПМР. На перших порах, виходячи з територіальних масштабів, вирішили створювати не міністерства, а управління. 24 липня 1991-го було видано указ Президента ПМР Ігоря Смирнова про заснування Управління юстиції, його першим керівником став Михайло Сидоров, якого незабаром змінив висококваліфікований юрист, досвідчений суддя Віктор Коротенко.

На початковому етапі штат відомства налічував усього 9 співробітників, перед якими стояло нелегке завдання: налагодити роботу нової структури. Тут і виникли перші труднощі. Однією з них була відсутність кваліфікованих кадрів. На той час суди, нотаріальні контори, юридичні консультації, розташовані на лівому березі Дністра, перебували під юрисдикцією Молдавської РСР і підпорядковувалися міністерству юстиції Молдови. Однак конфлікт між Придністров’ям і Республікою Молдова поставив працівників юстиції перед вибором: бути чи не бути? Багато хто виїхав з ПМР. Вакуум, що утворився в результаті цього, заповнювати було непросто.

Постановою Верховної Ради 8 вересня 1992 року на базі Республіканського управління юстиції створено Міністерство юстиції ПМР. Довелося заново комплектувати всі органи юстиції: народні суди, відділи ЗАГСу, нотаріату, адвокатури. На початковому етапі вагомий внесок у формування структури Міністерства зробили перший Прокурор ПМР Валерій Чариєв, перший міністр юстиції Віктор Коротенко і Президент Ігор Смирнов.

На сучасному етапі розвитку відомство включає в себе: Центральний апарат, Державну службу виконання покарань, Державну службу судових виконавців, Державну службу реєстрації та нотаріату, Управління судових експертиз, Службу державного нагляду, ДУ «Юридична література», ДУП «Навчально-методичний центр», ДУП «Республіканське бюро технічної інвентаризації», ДУП «Пристав» і ДУП «Острог».

Зі святковою датою співробітників і ветеранів відомства привітала міністр юстиції Олександра Тумба. На її думку, органи юстиції з моменту створення і на всіх етапах робили величезний внесок у становлення і розвиток ПМР, в утвердження правової держави, не забуваючи про головне. «У пріоритеті – загальнолюдські цінності, принципи демократії, гуманізму, законності та справедливості. Так було і буде завжди. Верховенство закону є неодмінною запорукою успішного правового розвитку держави», – зазначила член Уряду.

Президент ПМР Вадим Красносельський, вітаючи всіх співробітників Міністерства від імені органів державної влади, наголосив на масштабності та важливості діяльності Мін’юсту. Глава держави висловив упевненість, що служба справедливості буде процвітати й докладати всіх зусиль для подальшого вдосконалення законодавства і успішного розвитку Придністров’я. Вадим Миколайович подякував усім ветеранам і співробітникам органів юстиції за їхній бойовий дух і неоціненний внесок у розвиток правової системи нашої держави.

Голова Верховної Ради Олександр Коршунов також привітав співробітників відомства з 30-річчям. На його думку, робота органів юстиції сприяє розвитку і зміцненню придністровської державності, вдосконаленню законодавства, утвердженню принципів справедливості, реалізації та захисту конституційних прав і свобод наших громадян. Керівник вищого законодавчого органу подякував керівництву і співробітникам Міністерства юстиції за конструктивний професійний діалог з Верховною Радою, за участь у законотворчому процесі.

Заступник Голови Уряду з питань правового регулювання та взаємодії з органами державної влади – Керівник Апарату Уряду Станіслав Касап у своєму виступі підкреслив, що впродовж усього часу колектив відомства успішно виконує усі державні завдання.

З нагоди 30-річчя заснування Міністерства кращих співробітників відзначили державними нагородами, які вручили перші особи держави.

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото прес-служби Президента.