Всі на боротьбу з амброзією!

Міська влада Бендер звернулася по допомогу до городян у розв’язанні наболілої проблеми. Місто захопила амброзія – небезпечний карантинний бур’ян росте майже на кожному кроці.

У санітарному суботнику взяло участь понад півтори тисячі городян.

Настає страшна пора для алергіків – цвітіння амброзії. Сходи її з’являються в травні-червні, а цвіте бур’ян в кінці липня – на початку серпня, і триває цей процес аж до жовтня. Прояви алергії здатні змучити людину за сезон так, що проблеми зі здоров’ям запам’ятаються до наступного року. Лікарі переконані: пилок амброзії полинолистої є одним з найсильніших алергенів, що викликає так званий поліноз – хворобливу реакцію організму на потрапляння пилку в дихальні шляхи. Тому ставлення до цього бур’яну має бути серйозним.

Бендери останнім часом можна назвати лідером за наявністю амброзії в місті. Там, напевно, не залишилося і «живого» місця від бур’яну – він росте всюди! Влада вважає, що амброзія потрапила в місто разом із завезеним чорноземом, адже в Бендерах проводилося масове упорядкування мікрорайонів. «Амброзія – це такий бур’ян, який заповнює пустирі й ті території, які посипаються землею. Це чорнозем, який завозиться з сільгоспугідь. На жаль, у нас в Бендерах обмежена кількість доброї землі й ми змушені привозити її з інших територій. У зв’язку з цим збільшується та поширюється кількість цього бур’яну в місті», – зазначив глава місцевої держадміністрації Роман Іванченко. До речі, градоначальник сам страждає від алергії на амброзію, тому з проблемою знайомий дуже добре.

Міська влада запросила городян допомогти в боротьбі з амброзією. Вирвати хоча б пару кущів цього бур’яну – це вже великий внесок у ліквідацію небезпечного алергену. Вся справа в тому, що комунальні служби просто не встигають справлятися з проблемою. Елементарно не вистачає робочих рук – настільки багато цієї рослини в місті. Загальноміський санітарний суботник зібрав близько півтори тисячі добровольців з різних сфер діяльності: депутати, працівники освіти та культури, торгівлі, муніципальних підприємств, жителі кооперативів і приватних будинків. Усі учасники суботника були розподілені по різних мікрорайонах міста. Як підсумок – за кілька годин зібрали сотні мішків бур’яну.

У Бендерах організований і постійно здійснюється (по мірі зростання) покіс амброзії, фахівці працюють на території понад 250 гектарів. Однак, цього року ситуація погіршилася ще й через рясні опади. Глава держадміністрації зазначив, що в місті щодня працюють більше 40 чоловік, які косять амброзію. Крім того, задіюють і спецтехніку. Наприклад, один працівник у середньому може скосити до 2 000 м2 в день. Однак цього недостатньо в боротьбі з агресивним алергеном, влада міста виявилася безсильною в цій ситуації, тому закликали на допомогу небайдужих городян. «Ця акція не є примусовою, але я сподіваюся, що велика частина городян відгукнулася на наш заклик, і в подальшому нас буде все більше. Спільними зусиллями ми зможемо впоратися з цією проблемою», – зазначив Роман Іванченко. Єдиний спосіб раз і назавжди ліквідувати амброзію – це ручна прополка. Покіс дає тільки тимчасовий результат – бур’ян росте миттєво. Йому не страшна посуха, він надзвичайно плодовитий: кожен кущ амброзії дає за сезон від 30 до 150 тисяч насінин. А сходження насіння зберігається протягом 40 років. І, звичайно ж, при таких чудесах живучості важко винищити цей непростий та підступний бур’ян. Тому виривання цієї трави з корінням є найбільш надійним і ефективним методом його знищення.

Керівництво Бендер закликає всіх городян не залишатися байдужими й допомогти владі міста в боротьбі з цим небезпечним алергеном.

Оксана КРУК.

Фото прес-служби держадміністрації м.Бендери.