Збільшити зелені насадження – спільна справа

З метою комплексного розвитку та упорядкування населених пунктів республіки, збільшення площі зелених насаджень, створення максимально сприятливих, комфортних і безпечних умов для проживання і відпочинку мешканців, Міністерство сільського господарства і природних ресурсів ініціювало Програму озеленення міст і сіл та закладення масивних захисних насаджень у промислових зонах Придністров’я на період 2015–2020 років.

Програма затверджена Постановою Уряду від 30 квітня 2015 року № 96.

Надзвичайно важливою є роль зелених насаджень у формуванні міського середовища. Шелест листя, спів птахів, естетичний вигляд благотворно впливають на психологічний стан людини, озеленення покращує мікроклімат і наближає умови навколишнього середовища до оптимальних. За допомогою рослин можна створити необмежене різноманіття колірних відтінків, що змінюються в часі та просторі. Зелень у будь-яку пору року впливає на людину заспокійливо.

За словами в. о. начальника Управління лісових і мисливських ресурсів Міністерства сільського господарства й природних ресурсів Ольги Гордієнко, в розрізі населених пунктів міст і районів республіки для щорічної посадки в Програмі було заплановано кількість дерев і чагарників листяних і хвойних порід. «Коштом Республіканського екологічного фонду здійснювалася закупівля посадкового матеріалу в спеціалізованих організаціях, а фінансування робіт з висадження та подальшого догляду за зеленими насадженнями в рамках Програми відбувається з територіальних цільових бюджетних екологічних фондів», – розповіла фахівець.

За 5 років планувалося прикрасити зеленими насадженнями (листяними та хвойними) 268,5 гектарів – це парки, алеї, сквери, насадження в захисних зонах промислових підприємств. За підсумками, виконання Програми озеленення досягло 60 %, а саме на 160 гектарів збільшилися площі зелених легень на території населених пунктів і в промислових зонах. Основні породи, що використовуються для цього, з-поміж листяних – ясен, клен, катальпа, липа, береза, дуб, айва японська, з чагарників – троянди, а з-поміж хвойних – ялина, сосна, ялівець, туї різних видів, вирощені в розсадниках республіки.

Як відповідальний представник відомства, Ольга Гордієнко прокоментувала ситуацію по районах. Особливо вона відзначила Слободзейський район, який повною мірою виконав Програму з урахуванням найбільшої площі посадки. Зокрема це 65 гектарів фактично нових зелених насаджень, що позитивно позначиться на екологічній безпеці в цілому, оскільки Слободзейський район є найменше засадженим лісами в республіці.

У Рибницькому районі та в самому місті з’явилися молоді й оновилися зелені насадження в районі набережної р. Дністер, у сквері по вул. Вершигори, на території промислової зони Молдавського металургійного заводу «Діброва пам’яті».

Висадили зелені насадження на центральних вулицях міста Кам’янки та району, в Григоріо-польському районі та місті Григоріополі – у сквері пам’яті Олександра Нірша, в селі Карманово – парк Пам’яті, в Бендерах –на Меморіальному комплексі «Площа героїв», на площі Визволення та інших міських територіях, упорядковано промислові зони.

Сергій ЛЕВЧЕНКО.