Уряд про підготовку до навчального року

Під час розширеної робочої наради, що відбулася в Уряді в онлайн-форматі, її учасники обговорили питання підготовки до нового навчального року в умовах пандемії коронавірусу.

Президент ПМР неодноразово звертав увагу на те, що держава повинна зробити все можливе, щоб вчасно розпочати освітній процес і забезпечити безпеку учнів і педагогів.

Очільник Координаційної ради з питань освіти Владислав Соколенко доповів, що на складах УНО нині зберігається достатня кількість засобів індивідуального захисту, дезінфекторів тощо, щоб забезпечити всі школи усім необхідним. Однак, у тих містах, де це буде необхідно, резерви поповнюватимуться.

Не змінилися й вимоги щодо захисту співробітників організацій освіти. «Необхідно встановити суворий контроль за тим, щоб навчання для кожного класу починалось у свій час. Природно, що між уроками буде перерва. Кожен учитель може поставити собі на стіл будильник і контролювати час, як це було в Росії… За кожним класом слід закріпити постійний кабінет для занять та відрегулювати графік відвідування їдальні. Таким способом ми зможемо мінімізувати контакти всередині школи. У санвузлах і класах повинні бути антисептики, рідке мило. Приміщення класів та коридорів треба провітрювати. Також досить важливо не забувати про знезараження повітря бактерицидними лампами», – зауважила головний санітарний лікар республіки Наталя Берил.

Міністр охорони здоров’я Христина Албул доповнила обговорювану тему інформацією про те, що для проходження традиційного медичного огляду педагогами складено графік, згідно з яким вже працюють з початку липня.

Що стосується ПЛР або антиген-тестування перед початком навчального року – тут все залежатиме від епідеміологічної ситуації. Якщо вона погіршуватиметься – педагогів протестують. Також були складені списки охочих зробити щеплення, згідно з якими відбувається вакцинування вчителів. Для стабільності епідеміологічної обстановки необхідно досягти 60 % порогу імунізації в кожному навчальному закладі.

«Держава повинна зробити все, щоб освітній процес 1 вересня запустити в нормальному форматі. Це важливо. В цьому напрямку робиться багато: це й зусилля щодо проведення прищеплювальної кампанії, забезпечення шкіл та інших навчальних закладів усіма предметами захисту.

Всі наші зусилля спрямовані на створення безпечних умов для здійснення навчального процесу у звичному режимі. Дуже багато звернень батьків, педагогів з цього приводу, і ми над цим працюємо», – зазначив Голова Уряду Олександр Мартинов.

До теми початку навчального року в очній формі повернуться в кінці серпня. Остаточне рішення прийматиметься Оперштабом під керівництвом Президента, виходячи з епідеміологічної ситуації. Однак, до того періоду необхідно підготувати план дій і при інших обставинах.

Про учнівські робочі зошити

Минулого року наша держава забезпечила всіх учнів початкової школи навчальними посібниками. У 2020-му надрукували майже 67 тисяч примірників. Цього року механізм залишається незмінним. До початку навчального процесу робочі зошити учні знову отримають у школах. Для цього триває активна робота і в держадміністраціях, і в Мінпросвіти. Голова Уряду націлив у перші дні наступного тижня завершити всі організаційні питання, щоб до 1 вересня необхідні матеріали були на руках у школярів.

«Минулого року ми запустили програму за дорученням Президента і підводили підсумки. Наскільки я розумію, відгуки про цю програму позитивні у батьків і в педагогів. І ще раз повторюся, як батько дитини, яка ходить до школи: я знаю, що це була за проблема. Кожен її вирішував, як міг і вмів. І на виході це був серйозний головний біль і для батьків, і для педагогів. Однозначно це було питання, що вимагало розв’язання на рівні держави. Воно було вирішене», – зазначив прем’єр-міністр.

Про електронний журнал

Пілотний проект «Електронний журнал» з листопада минулого року за дорученням Уряду запустили у 27 навчальних закладах. До вересня російський сервіс «ЕлЖур» вже має охопити 106 шкіл республіки. Як розповіла міністр просвіти, працювати в цій програмі не складно. Уже навчені методисти шкіл, а з середини серпня почнуть навчати педагогів. Підготовлений і спеціальний відеоурок для вчителів, що допоможе не тільки в роботі з «ЕлЖуром», а й з іншими програмними продуктами. Є й методичні рекомендації, які незабаром надійдуть до всіх УНО. У них прописана методика роботи, введення обліку тощо.

Обговорили й можливість підключення оптоволоконних мереж у школах республіки. Як зазначив Владислав Соколов, інформація буде направлена в Мінцифри до кінця серпня.

«Минулого року ми зробили прорив у плані підключення шкіл до оптоволокна. Це необхідно було зробити давно, тож зупинятися не варто. Процес повинен бути планомірним. Якщо йдеться про підвищення якості освітнього процесу, про цифровізацію, то абсолютно очевидно, що підключення до оптоволокна і комп’ютерної техніки – це база, фундамент, і без цього нічого не буде працювати в IT-технологіях освітнього процесу», – резюмував Голова Уряду і доручив Мінцифри підготувати план із закупівлі техніки на наступний рік

Аліса КОХАНОВА.

Фото прес-служби Уряду.