Урядові новини – коротко

***

Електрифікація сіл республіки

Голова Уряду провів робочу зустріч з питань електрифікації сільської місцевості. Слід зазначити, що саме Уряд контролює реалізацію програми, яка була розроблена 2017 року з ініціативи Президента.

Нагадаємо, проект розрахований на 2018–2022 роки й передбачає виконання робіт із забезпечення вуличного освітлення. Бюджет його становить 25 млн рублів. Йдеться про відновлення освітлення на центральних сільських вулицях. За минулі три роки реставровано обладнання на 220 км доріг і освоєно 11 млн рублів.

Стосовно до реалізації програми у 2021 році Микола Обручков повідомив, що на цей період виділено 4,6 млн рублів. На даному етапі підбито підсумки за півроку по містах: у повному обсязі виконані роботи в Кам’янському районі, в Рибницькому – на 30 %, у Слободзейському – на 25 %. Тирасполь, Григоріополь і Дубоссари вже підготували проектно-кошторисну документацію і приступили до роботи. У третьому кварталі вони планують завершити весь обсяг робіт.

***

Прозорість у системі охорони здоров’я

На нараді Голови Уряду за участю першого віце-прем’єра – міністра фінансів, керівництва Міністерства охорони здоров’я і Державної керуючої компанії йшлося про підвищення прозорості в системі охорони здоров’я. Розглядалися проблеми щодо ведення фінансово-господарської діяльності в лікарнях республіки.

Нагадаємо, Мінфін здійснив інвентаризацію нормативних актів, що регламентують діяльність МОЗ і підвідомчих установ, закупівлі медико-фармацевтичної продукції та продуктів харчування, детально вивчив питання організації та якості харчування в кожній ЛПУ, методи формування потреб на придбання медикаментів і продуктів харчування тощо. Результати аналізу були представлені на майданчику Уряду на початку липня.

За результатами наради Голова Уряду Олександр Мартинов доручив у тритижневий термін скласти «дорожню карту», що містить план усунення всіх зауважень і пропозиції щодо розвитку цифровізації всіх процесів у системі охорони здоров’я з зазначенням конкретних термінів.

***

Створення «дорожньої карти»

багатофункціональних центрів

Керівник Мінцифри доповів Голові Уряду про виконану роботу з написання «дорожньої карти» зі створення багатофункціональних центрів (БФЦ) з обслуговування населення. За словами Сергія Бабенка, план заходів складається з 34 пунктів, згрупованих у кілька блоків: організаційна робота, створення нормативно-правової бази, підготовка кадрів.

Нагадаємо, раніше керівництво відомства надало проект найбільш багатофункціональних центрів, головними завданнями яких буде підвищення якості доступності послуг, що надаються органами влади; підвищення комфортності з їх надання; зниження адміністративних бар’єрів. Спочатку БФЦ створюватимуться на базі 18 відділень ДУП «Пошта Придністров’я», потім до них приєднаються ще 22 точки. Всього ж їх планується розгорнути в усіх 123 відділеннях пошти по всій республіці.

«У нас працює Портал держпослуг. Частину з наявних там послуг і документів користувачі отримують в електронній формі. Але у нас є люди, які не готові з цим працювати – це, як правило, літні особи. Є громадяни, що проживають у віддалених населених пунктах, яким важко добиратися в місто. Що ми передбачаємо: за послугами, які реалізовані на Порталі, людина звертається в центр, і за неї все виконує оператор, а потім видає заявнику готовий документ», – пояснив Сергій Бабенко.

***

Контроль за пересуванням великих вантажівок

Рух вантажних автомобілів дорогами загального користування знову в центрі уваги. Це одне з питань, які перебувають на контролі Президента. Нагадаємо, що не раз були зафіксовані факти недотримання перевізниками вимог знаків, які обмежують рух великовантажних авто на деяких дорогах і в певний час. Раніше прем’єр доручив керівництву Мінекономрозвитку спільно з главами держадміністрацій проаналізувати наявність обмежувальних і заборонних знаків для руху великовантажних автомобілів.

Як розповіли представники Мінекономрозвитку, в містах і районах відповідні дорожні знаки є в наявності. Відповідну роботу в цьому напрямку провело і МВС. Одна з проблемних ділянок – дорога Спея – Бичок – Паркани, на яку є виїзд відразу з 5 кар’єрів. Наприкінці липня там встановили додаткові дорожні знаки, що обмежують рух великовантажних машин.

Йшлося на нараді й про розмір штрафів за проїзд великовантажних автомобілів з перевищенням ваги. Нормативні акти подібних санкцій не містять. Є лише за недотримання знаків дорожнього руху. МВС і Мінекономрозвитку працюють над розв’язанням питання.