Відчувати себе єдиною родиною

У селі Чобручі Слободзейського району не забувають про дітей з особливими потребами.

Влітку нинішнього року для них організували кілька цікавих заходів, ініціатором яких виступила директор сільського Будинку культури Наталя Баранова, заручившись підтримкою сільської адміністрації.

До виконання обов’язків керівника БК Наталя Георгіївна приступила з першого червня поточного року, прийшовши з ниви освітянської на культурну, зокрема з посади вчительки російської мови та літератури СШ № 3 с. Чобручі. Одночасно вона завідує відомою далеко за межами села перлиною – парком ім. Д. Родіна та виконує громадські обов’язки, будучи депутатом сільської Ради свого рідного села.

Нашому кореспондентові жінка розповіла, що працює за планом роботи, який складено ще до її появи в установі. Проте, ніхто не забороняв вносити до плану корективи. Тому Наталя Георгіївна, знаючи, що в селі проживають десятеро неповнолітніх дітей з обмеженими можливостями, запропонувала влаштувати для них розважальну програму.

«Це вже друга зустріч. Перша відбулася в цьому ж парку 22 липня. Програма, яку наша адміністрація запланувала того дня, називалася «Ми разом», – розповіла керівник установи.– То була ознайомча зустріч, під час якої діти розповідали про себе, ділилися своїми заповітними мріями, серед яких провідною, як не дивно, було бажання ходити до школи. І не тому, що нині всі школярі навчаються в онлайн режимі через карантинні заходи, а тому, що за станом свого здоров’я більшість із них змушена залишатися вдома. Їхні щирі зізнання викликали неабиякі емоції, ми не могли стримати сліз», – признається співбесідниця.

Потім вокалісти БК виступили перед присутніми з невеликим концертом, а естрадно-цирковий колектив подарував незабутні емоції кожній дитині. Діти отримали подарунки, придбання яких спонсорувала адміністрація села. Наталя пояснила, що подарунки вибирали з урахуванням вікових та фізичних особливостей кожної дитини. Хлопчики й дівчатка були безмежно щасливими, відчувши себе єдиною родиною зі своїми однолітками та дорослими, для яких вони небайдужі. Девіз «Ми разом» виправдав себе.

Нинішню серпневу змагально-ігрову програму вирішили назвати «Рідні душі». Цією назвою організатори хотіли довести, що маленькі громадяни села Чобручі, маючи певні вади здоров’я, відчули, наскільки вони потрібні, рідні для свого суспільства, знали, що їх люблять, турбуються і намагаються зробити буденне життя веселішим та радіснішим.

Кожну дитину запрошували індивідуально по телефону. До спілкування готувалися ретельно. Бібліотекар БК Алла Павлова підготувала вікторину за відомими дитячими казками. Діти досить активно відповідали на запитання, проявивши неабиякі знання дитячої літератури.

Ще однією цікавинкою стала гра «Завдання-загадки». Вона полягала в тому, щоб діти відгадали загадку. Зробити це було непросто, оскільки завдання треба було добути з повітряної кульки, діставши звідти папірець із запитанням.  Найбільше всім діткам сподобався процес проколювання кульок. Радості не було меж, коли дитина давала правильну відповідь на загадку.

Для хлопчиків та дівчаток купили папір для малювання, пластилін, і вони жваво поринули у творчий процес. Хтось узявся малювати, а дехто виявив бажання вироблені з пластиліну фігурки розкласти на папері й таким чином створив чудові об’ємні картини з зображенням яскравого сонечка, зеленої травички та веселих літніх квітів.

Наталя Георгіївна поділилася своїми враженнями від побаченого: «Я навіть і не здогадувалась, які талановиті виявились мої маленькі односельці. Фантазії дитячій нема меж. Вони дуже старанні, відповідальні та працьовиті. Заходи ми провели в рамках програми «Рівні можливості», щоб діти знали, що про них не забули, їх люблять. Ми маємо намір подібні зустрічі зробити традиційними».

Батьки дітей висловили організаторам багато добрих слів подяки

Христина ЖУРАВЕЛЬ.

Фото: IA «Новости Приднестровья».