Дуальна освіта як основа підготовки робітничих кадрів

У рамках виставки-ярмарку «Купуй придністровське!», яка відбулась у Тирасполі 14 серпня, був відкритий павільйон «Дуальна освіта».

Виступаючи на відкритті заходу, міністр просвіти Алла Ніколюк зауважила, що, черговий захід, організований Торгово-промисловою палатою є рекламою придністровських навчальних закладів, які почали запроваджувати дуальну освіту.

Три технікуми спільно з ТПП розмістилися в окремому наметовому павільйоні під загальною назвою «Дуальна освіта в Придністров’ї». Як розповіла куратор проекту з боку ТПП –директор бізнес-школи Аурелія Салкуцан, відвідувачі цього павільйону мали можливість переглянути рекламні ролики, відеофільми, почитати рекламні брошури про професії майбутнього, об’єднані терміном «Мехатроніка».

Це нова спеціальність у переліку робітничих професій. Як правило, нові професії – це потреба часу. Вони, з одного боку, збуджують інтерес молоді, а з іншого – насторожують. Що є наслідком недостатньої інформованості про перспективи, які відкриває нова спеціальність, як про можливості працевлаштування, так і про ступінь затребуваності їх на ринку, від чого, власне, залежить заробітна плата, а значить і рівень життя представників цих нових професій.

Мехатроніка, як уже згадувалося, є такою новою галуззю діяльності, яка пов’язана з експлуатацією машин, а також обладнання, яким вони оснащені, комп’ютеризованим управлінням у процесі їх експлуатації. Для того, щоб здобути таку професію, необхідні знання в царині механіки, електроніки, техніки, заснованої на мікропроцесорах, автоматики. Крім того, необхідно здобути знання, які належать до сфери комп’ютерного керування рухом, як машин в цілому, так і окремих їх агрегатів у вигляді відокремленого обладнання.

Усім охочим була надана можливість поспілкуватися з представниками технікумів, якірних підприємств, зі студентами та обговорити всі тонкощі й деталі як процесу навчання, так і майбутнього працевлаштування. Охочі оформляли заяви про вступ на нову спеціальність та подавали їх представникам навчальних закладів.

Як зауважила куратор Аурелія, за новим фахом заплановано набір трьох груп на базі випускників 9-х класів у трьох різних освітніх установах. Передбачено, що фахівців «мехатронік сільського господарства» готуватимуть у Тираспольському аграрно-технологічному коледжі, для легкої промисловості – у Бендерському торгово-технологічному технікумі, а мехатроніків машинобудування забезпечить Тираспольський промислово-будівельний технікум. Усі спеціальності будуть готуватися в рамках пілотного проекту із застосуванням нового методу – дуальної освіти.

Навчання за спеціальністю триватиме 3 роки 10 місяців. Студент проходитиме практику на підприємстві, де він працюватиме після закінчення навчання.

Президент ТПП Юрій Ганін в інтерв’ю журналістам розповів, що будуть створені три галузевих навчальних консорціуми, куди увійдуть провідні підприємства цих сфер народного господар-ства. «Крім звичайної стипендії, студенти одержують ще й додаткову – від підприємств, які готові взяти їх після навчання на роботу. Досить важливо, що основна частина навчання від-буватиметься на підприємстві. Якщо раніше 70 % усієї освіти було присвячено теоретичним заняттям, а 30 %, що залишилися, – практичним, то формат, який ми впроваджуємо, передбачає 50–70 % навчання на підприємстві.

Якщо говорити про професію «Мехатронік», то вона стане більш затребуваною через кілька років. Нині наша економіка не потребує таких фахівців, але найближчим часом ми зрозуміємо, що вузька спеціалізація – це тенденція минулого, а сьогодні потрібні універсальні майстри», – пояснив керівник ТПП.

Восени поточного року планується оснастити всі три технікуми, які навчатимуть мехатроніці, спеціальними лабораторіями.

За словами заступника директора з виховної роботи Тираспольського промислово-будівельного технікуму Ірини Половинкиної, популяризації цієї спеціальності сприяє організація екскурсій на провідних придністровських підприємствах. Наприклад, на початку серпня відбулась екскурсія абітурієнтів технікуму на завод НВ ЗАТ «Електромаш». Тут на юних придністровців особливе враження справив верстат лазерного різання, який працює на числовому програмному забезпеченні, безліч інших верстатів. Розробка і проектування нового енергообладнання також вимагає певних знань.

Варто зазначити, що павільйон «Дуальна освіта» викликав неабиякий інтерес у відвідувачів виставки-ярмарку. До речі, у Бендерському торгово-технологічному технікумі було заповнено 9 анкет майбутніх абітурієнтів, у інших двох – родичі юних придністровців дістали всю необхідну інформацію від представників навчальних закладів про спеціальність «Мехатроніка»

Володимир ДАНИЛОВ.

Фото прес-служби ТПП.