Особливі картини – особливих людей

Унікальна виставка представлена в Бендерах. У Центрі адаптивного спорту «Инвапанспорт» відбулося відкриття експозиції «Арткатарсис». Глядачам були представлені роботи вихованців Фонду соціальної інтеграції людей з інвалідністю «Світ рівних можливостей» та запрошених художників з особливостями фізичного розвитку.

«Картини, написані серцем», – так описав в цілому експозицію організатор виставки, керівник Республіканського благодійного Фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук.

Роботи автори створювали в різній техніці: живопис, графіка, декоративно-прикладне мистецтво. За своїм змістом та ідеєю всі картини різні, але об’єднує їх одне – щирість творців. Сестри-близнюки схожі зовні, але творчий погляд у дівчат абсолютно різний. Люба у своїй картині зобразила Кремль та Красну площу в Москві. Юна художниця каже, що в Санкт-Петербурзі вона вже бувала, тепер у неї мрія – потрапити й до столиці Росії. А от її сестра перенесла на полотно свою любов до природи. «Моя робота називається «Ангел світу», там зображена ніжна дівчина, яка охороняє нашу землю – природу. Ангел все оживляє: воду, небо, ліси, моря. Я дуже люблю природу, вона мене заспокоює, проводжу багато часу на природі й мені захотілося написати таку картину», – розповіла Віра Чернат.

На експозиції представлено понад 20 робіт від 12 авторів з Придністров’я та Молдови. Місцем творчої зустрічі обрали Центр адаптивного спорту «Инвапанспорт», де в просторому залі з легкістю помістилися усі картини, ними змогли помилуватися десятки глядачів – виставка привернула увагу громадськості.

«Шановні друзі, радий вітати вас на відкритті виставки робіт людей, які вносять в життя гармонію та красу. Дуже приємно, що в цей непростий час ми намагаємося проводити заходи, намагаємося спільними зусиллями пробувати, ризикувати й освоювати щось нове. Подібна виставка проводиться тут вперше, це дуже здорово, тут, дійсно, творча атмосфера. Сердечно дякую всім за участь», – підкреслив перший заступник міністра з соціального захисту та праці ПМР Олег Федотов.

Як розповідають організатори, ідея створення виставки зріла давно, але не було достатньої кількості робіт. Пандемія змусила митців прискорити творчий процес. Під час карантину робіт накопичилося стільки, що для експозиції довелося відбирати найкращі.

«Найголовніше, що ця виставка змінює ставлення до людини, у якої є певні особливості здоров’я. Ми бачимо її багатий, творчий потенціал, її душу, моральність, які вона втілює у своїх роботах, її безмежну фантазію. І це дуже важливо, тому що змінює стереотипи в суспільстві по відношенню до цієї категорії людей», – наголосив керівник Республіканського благодійного фонду «Світ рівних можливостей» Дмитро Кузук.

Свій творчий потенціал змогли проявити всі бажаючі, оскільки проект для багатьох став своєрідною арт-терапією. «Основна мета Республіканського фонду «Світ рівних можливостей» –це створити умови, в яких людина з інвалідністю стала б частиною суспільства, була залучена в усі сфери життя, для цього ми робимо дуже багато. Це і проект «Доступне середовище», інклюзивний доступ до спорту, ми також просуваємо інклюзивну освіту, працюємо над зміною стереотипів і звичайно арт-терапія – це величезний пласт роботи, який благотворно впливає на людину і на суспільство в цілому», – зазначив Дмитро Кузук.

Організатори планують зробити виставку постійною. Познайомитися з творчим поглядом на світ авторів можна щосуботи в Центрі адаптивного спорту «Инвапанспорт» в м. Бендери. Дмитро Кузук також поділився однією зі своїх мрій – щоб ця експозиція стала пересувною і побувала в усіх містах нашого Придністров’я

Оксана КРУК.