Сподівання на добрі зміни

Для Дубоссарського району 2017 рік став роком здійснення намічених планів, надій і  фундаментом для подальшого розвитку і покращення  життя всіх дубоссарців. Глава Дубоссарського району Руслан Чабан поділився з читачами газети «Гомін»  підсумками роботи за минулий рік.

2017-й  став для багатьох мешканців нашої країни переломним. З приходом нової команди державної влади  з’явилася реальна надія на покращення рівня життя придністровців. Виконавчу владу в Дубоссарському  районі очолили фахівці, які за рік роботи продемонстрували неабиякий  професіоналізм: уміння працювати в непростих умовах, спроможність приймати вірні та зважені рішення, ставитися уважно до проблем людей і, найголовніше – бачити мету і йти до неї упевненими кроками.

За словами глави району, необхідно було в першу чергу повернути довіру людей до влади. Цього вдалося досягти завдяки ефективній роботі та взаємодії всіх структур, які відповідають за життєзабезпечення міста і району. На початку 2017 року в районі було застосовано новий підхід до вирішення багатьох важливих питань, які представники виконавчої та законодавчої гілок влади, а також громадськість і профільні фахівці почали обговорювати й вирішувати колегіально та за принципом справедливості. У районі були сформовані нові комісії, члени яких відповідали за постачання якісних харчових продуктів для закладів освіти, неупереджене формування черговості об’єктів в адресних програмах, дозволяли приймати зважені рішення щодо виділення земельних ділянок для забудови.

«Завдяки ефективній і прозорій роботі комісій, ми змогли укласти договори з вітчизняними виробниками, які постачають в навчальні заклади якісні харчові продукти за оптимальною ціною. У 2017 році вдалося покращити житлові умови людей, які мали в цьому гостру потребу: виділено квартири трьом сім’ям і 14 кімнат у гуртожитку. Слід зазначити, що за останні роки щодо цього накопичилося чимало наболілих питань. З 2012 по 2016 рік у місті було приватизовано до 80% кімнат у муніципальних гуртожитках. Нині в черзі на отримання кімнат у гуртожитку стоять 97 чоловік. Ми здійснювали перевірку, в ході якої було виявлено, що багато кімнат пустують, а деякі мешканці взагалі здавали свої кімнати третім особам. У судовому порядку вони були виселені, а житло надали тим, хто дійсно його потребував», – зазначив Руслан Чабан.

Як підкреслив глава держадміністрації, для того, щоб дубоссарці не покидали місто і район, їх забезпечують житлом і постійним місцем роботи, і це є одним із головних аргументів. У цьому напрямку  торік також були зроблені  реальні кроки. Позитивні перспективи з’явилися у місцевих підприємств із пошиття  верхнього одягу і виготовлення винно-коньячної продукції. Дубоссарський завод «Букет Молдавии» і швейна фабрика філії ТПФ «Интерцентр Люкс», які випускають брендову продукцію, уклали нові договори й поширили ринки збуту за межами Придністров’я. Нові інвестиційні проекти почали реалізовуватися і в аграрному секторі. У районі розпочато відродження тваринництва і будівництва перероблюваної промисловості, розвиватиметься й інтенсивне сільське господарство.

 «Позитивний підсумок таких змін: створення нових робочих місць, збільшення податків і наповнюваності місцевої казни. У 2017 році зростання обсягів виробництва склало 140% у порівняні з 2016-м, а збільшення прибутків місцевого бюджету – близько 110% відповідно до попереднього року. Вважаю, що торік ми  створили необхідні умови для того, щоб наступного року зробити ривок уперед – у розвитку інфраструктури міста і району. Хотілося б подякувати всім за працю і побажати у 2018 році подальших успіхів і реалізації планів щодо покращення нашого життя», – зазначив  глава району.

У 2018 році Дубоссарський район також увійде до державної програми з капітального ремонту і будівництва об’єктів соціальної сфери. У її рамках понад 17 мільйонів рублів передбачено для відновлення шкіл, дитячих садків та інших соціальних установ,  які за останні десятиріччя стали непридатними. Ці кошти будуть спрямовані  також на відновлення очисних споруд у селах Дзержинське і Красний Виноградар. Мешканці цих населених пунктів вже навіть і не сподівалися, що їхню проблему з каналізацією у двоповерхових житлових будинках удасться вирішити. Давно потребувала капітального ремонту і корекційна школа, в якій виховуються і навчаються діти з порушенням інтелекту з кількох районів нашої республіки.  Капітальний ремонт коштом держави буде зроблений також у двох дитячих садках  «Березка» і «Дюймовочка», а також у спортивному залі школи з молдавською мовою навчання – одного з найстаріших навчальних закладів  міста. Передбачено в цій програмі й спорудження нової будівлі Центру соціальної реабілітації для дітей з особливими потребами життєдіяльності. Крім того, для медичних закладів району по лінії охорони здоров’я планується постачання нового обладнання та інвентарю.

На добрі зміни сподіваються всі: й жителі району, й ті, хто відповідає за діяльність всіх служб і підприємств. За словами глави  Дубоссарської держадміністрації, у 2018 році  передбачається багато  планів і проектів, а всього цього  можна досягти тільки в тому випадку, якщо всі будуть разом.

Надія   ПАЄРЄЛІ.